Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης λόγω του Covid-19 έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τους απατεώνες του διαδικτύου. Εκμεταλλεύονται την αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για να εξαπατούν, να διαδίδουν κακόβουλο λογισμικό και να υποκλέπτουν ευαίσθητα στοιχεία ή κωδικούς με email, SMS, μηνύματα στα κοινωνικά μέσα κι άλλα τεχνάσματα phishing.

Δείτε ποιες είναι οι πιο συχνές περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης και πώς να προστατευτείτε:

Απομιμήσεις επίσημων ειδοποιήσεων για κορωνοϊό

Οι απατεώνες στέλνουν email, SMS ή μηνύματα στα κοινωνικά μέσα που μιμούνται ειδοποιήσεις από επίσημους οργανισμούς υγείας, κυβερνητικού φορείς, εταιρείες κ.λπ.

Παροτρύνουν τον αποδέκτη του μηνύματος να ανοίξει τα συνημμένα αρχεία ή να επιλέξει τους υπερσυνδέσμους (link), που όμως ανοίγουν κακόβουλα ή μολυσμένα προγράμματα.

Πώς να προστατευτείτε:

Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μηνύματα που λαμβάνετε:

 1. Ελέγξτε την πραγματική διεύθυνση email του αποστολέα. Για να εμφανιστεί ολόκληρη, τοποθετήστε τον κέρσορα πάνω της.
 2. Παρατηρήστε το κείμενο για το ύφος του και πιθανά ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Εάν έχει λάθη και ανακρίβειες, είναι ένδειξη ότι πρόκειται για απάτη.
 3. Μην επιλέγετε υπερσυνδέσμους (link) που βρίσκετε σε email ή SMS από μη αξιόπιστους ή άγνωστους αποστολείς.

Για την ενημέρωσή σας, να εμπιστεύεστε μόνο επίσημους φορείς, όπως:

Ψεύτικα site για αγορά μασκών και απολυμαντικών

Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικους διαδικτυακούς τόπους ή στέλνουν email που δήθεν πωλούν μάσκες προσώπου ή απολυμαντικά. Προτρέπουν τον αποδέκτη να παραγγείλει υλικά που είναι σε έλλειψη ή του είναι χρήσιμα για να προστατευτεί από τον κορωνοϊό.

Εάν ο αποδέκτης εξαπατηθεί και κάνει παραγγελία στον ψεύτικο διαδικτυακό τόπο, του υποκλέπτουν ευαίσθητα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία.

Πώς να προστατευτείτε:

 1. Μην κάνετε παραγγελίες από site που βρίσκετε σε email με άγνωστο αποστολέα.
 2. Μην αποκαλύπτετε τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία σας εάν δεν είστε σίγουροι ότι η ταυτότητα του εμπόρου είναι έγκυρη.
 3. Ελέγξτε ότι η σελίδα στην οποία συμπληρώνετε ευαίσθητα δεδομένα σας (π.χ. προσωπικά δεδομένα ειδικών κατηγοριών) βρίσκεται σε ασφαλές ηλεκτρονικό περιβάλλον, π.χ. είναι https και έχει πιστοποιητικό ασφαλείας.

Δείτε βήμα-βήμα πώς να κάνετε αγορές online με ασφάλεια.

Επισκευή υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή

Οι απατεώνες τηλεφωνούν και υποδύονται υπαλλήλους από μεγάλη εταιρεία λογισμικού. Ισχυρίζονται ότι ο υπολογιστής του αποδέκτη έχει βλάβη. Τον καθοδηγούν να ακολουθήσει κάποια βήματα στον υπολογιστή του, με σκοπό δήθεν να του επισκευάσουν τη βλάβη.

Εάν ο αποδέκτης ακολουθήσει τα βήματα, οι απατεώνες αποκτούν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή και υποκλέπτουν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία και κωδικούς.

Πώς να προστατευτείτε:

Μην εμπιστεύεστε τον υπολογιστή σας σε αγνώστους:

 1. Εάν κάποιος σας καλεί από άγνωστο αριθμό και ισχυρίζεται ότι είναι από μεγάλη εταιρεία λογισμικού, χωρίς εσείς να έχετε δηλώσει κάποια βλάβη, διακόψτε την κλήση.
 2. Να εμπιστεύεστε μόνο τον τεχνικό σας. Ακόμη και τότε όμως, πριν του δώσετε τον υπολογιστή σας για επισκευή, αντιγράψτε τα προσωπικά αρχεία και τις φωτογραφίες σας και επαναφέρετε τη συσκευή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις της.

Δείτε την ενημέρωση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για απάτες που αφορούν τηλεφωνικές κλήσεις για υποτιθέμενη βλάβη υπολογιστή.

Διαδικτυακές επενδυτικές απάτες

Οι απατεώνες επικοινωνούν μέσω email, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή τηλεφώνου με υποψήφιους επενδυτές που ενδιαφέρονται για online επενδύσεις. Προφασίζονται ότι προέρχονται από αξιόπιστες εταιρείες και υπόσχονται ασφαλείς επενδύσεις μέσα από αδειοδοτημένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Εάν οι υποψήφιοι πειστούν να επενδύσουν, οι επενδύσεις τους αρχικά παρουσιάζουν υψηλές αποδόσεις. Έτσι, συνεχίζουν ή παροτρύνουν και άλλους να επενδύσουν. Στο τέλος, όμως, ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα απενεργοποιείται και χάνουν τα χρήματά τους.

Πώς να προστατευτείτε:

Πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με διαφημίσεις στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις:

 1. Κάντε έρευνα για το επενδυτικό προϊόν και τα στοιχεία της εταιρείας που σας παρουσιάζονται.
 2. Ελέγξετε εάν η εταιρεία διαθέτει άδεια από υπαρκτή αρμόδια εποπτική αρχή.

Δείτε αναλυτικά την προειδοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς το επενδυτικό κοινό για επενδυτικούς κινδύνους (διαδικτυακή απάτη).

Αγγελίες για εικονικές θέσεις εργασίας

Οι απατεώνες προσφέρουν φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας μέσα από διαδικτυακές αγγελίες, διαφημίσεις ή προσωπικά μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα.

Χρησιμοποιούν τους υποψηφίους ως μεσάζοντες για να μεταφέρουν σε λογαριασμούς τρίτων χρήματα που έχουν αποκτηθεί παράνομα, συνήθως σε άλλες χώρες. Από αυτό το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κρατούν ένα ποσοστό ως προμήθεια.

Πώς να προστατευτείτε:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν λαμβάνετε προσφορές για θέσεις εργασίας, ιδίως εάν είναι από εταιρείες που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο εξωτερικό:

 1. Μην ανοίγετε υπερσυνδέσμους (link) που βρίσκετε σε μηνύματα ή αγγελίες. Καλύτερα αναζητήστε τον διαδικτυακό τόπο του εργοδότη, πληκτρολογώντας τη διεύθυνσή του στον browser σας.
 2. Μην αποδέχεστε οποιαδήποτε θέση εργασίας, χωρίς πρώτα να επικοινωνήσετε με τον ίδιο τον εργοδότη. Για μεγαλύτερη σιγουριά, διασταυρώστε τα στοιχεία του από δεύτερη πηγή.

Δείτε αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απάτη μεταφοράς παράνομου χρήματος (money muling).

Απατηλές εντολές πληρωμής μέσω email

Οι απατεώνες αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στην ηλεκτρονική αλληλογραφία ανάμεσα σε επαγγελματίες ή εμπόρους που συναλλάσσονται με επιχειρήσεις, είτε ως προμηθευτές είτε ως πελάτες.

Παρεμβαίνουν σε αυτήν την αλληλογραφία και προτρέπουν τους συναλλασσόμενους να καταθέσουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Πώς να προστατευτείτε:

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνετε αιτήματα πληρωμής με email:

 1. Επαληθεύστε ότι το αίτημα πληρωμής είναι έγκυρο.
 2. Πριν κάνετε την πληρωμή, διασταυρώστε τον αριθμό λογαριασμού με τον προμηθευτή ή τον πελάτη σας με τον οποίο συναλλάσσεστε.

Σημαντική ενημέρωση

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Eurobank δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα (π.χ. email, SMS) για να σας ζητήσει να αποκαλύψετε τα προσωπικά στοιχεία σας, όπως στοιχεία λογαριασμών και καρτών, κωδικούς ΑΤΜ και κωδικούς εισόδου στις υπηρεσίες e-Banking, Eurobank Mobile App ή EuroPhone Banking.

Αγνοήστε οποιοδήποτε μήνυμα σας ζητά να αποκαλύψετε προσωπικά στοιχεία σας και τηλεφωνήστε αμέσως στο EuroPhone Banking για να μας ενημερώσετε: 2109555000 

Ειδικά για την υπηρεσία PaF – Pay a Friend, μπορεί να λάβετε SMS από χρήστη που σας έχει στείλει χρήματα μέσω της υπηρεσίας. Στο μήνυμα αυτό θα υπάρχει ασφαλής υπερσύνδεσμος (link) της Eurobank που θα σας οδηγεί σε ασφαλή ιστοσελίδα, όπου θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε μόνο τον ΙΒΑΝ και το ονοματεπώνυμό σας για να λάβετε τα χρήματα.

Πιστοποίηση ασφάλειας ηλεκτρονικού μηνύματος

Στα περισσότερα email που σας στέλνουμε, στην αρχή του μηνύματος θα δείτε την περιοχή πιστοποίησης ασφάλειας.

Σκοπός της είναι να πιστοποιεί την αυθεντικότητα του μηνύματος, ώστε η Eurobank να σας προστατεύει από κακόβουλες ενέργειες (phishing).

Να ελέγχετε πάντα ότι τα στοιχεία του λογαριασμού σας στη συγκεκριμένη περιοχή αναγράφονται σωστά.

Διασφαλίζουμε τις συναλλαγές σας

Στην Eurobank λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να θωρακίζουμε την ασφάλεια των δεδομένων σας όταν κάνετε τις συναλλαγές σας με τα συστήματά μας.

Εφαρμόζουμε σύγχρονα πρωτόκολλα ασφαλείας και αναπτύσσουμε τεχνολογίες αιχμής για να διασφαλίζουμε τις συναλλαγές σας online, τηλεφωνικά και με τις κάρτες σας.

Κανόνες ασφαλείας για εσάς

Για να είστε ασφαλείς όμως, δεν αρκεί το ασφαλές περιβάλλον που σας προσφέρει η Eurobank. Πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες ασφαλείας για να κάνετε: