Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία και η Europol έχουν ξεκινήσει δράση ευαισθητοποίησης του κοινού για απάτες μεταφοράς παράνομου χρήματος (money muling). Συμμετέχουμε ενεργά στην εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη της παράνομης αυτής δραστηριότητας.

Τι είναι τα money mules

Τα money mules (μεταφορείς παράνομου χρήματος) είναι άτομα που μεταφέρουν σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες, χρήματα που έχουν αποκτηθεί παράνομα, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.

Πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα, καθώς επιτρέπει σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να νομιμοποιήσουν τα κεφάλαιά τους και να τα μετακινήσουν εύκολα σε όλον τον κόσμο. Επιπλέον, διευρύνει τον κύκλο παράνομων δραστηριοτήτων, όπως διακίνηση ναρκωτικών, εμπορία ανθρώπων και διαδικτυακές απάτες.

Τι πρέπει να προσέχετε

Οι εγκληματίες προσφέρουν φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας στα υποψήφια θύματά τους. Έτσι τα χρησιμοποιούν ως μεσάζοντες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ώστε να καλύψουν τα ίχνη τους.

Στρατολογούν τα θύματά τους με διάφορες μεθόδους, όπως με διαδικτυακές αγγελίες, με διαφημίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με απευθείας αποστολή προσωπικών μηνυμάτων.

Γι’ αυτό να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με αγγελίες που περιέχουν συντακτικά, γραμματικά ή ορθογραφικά λάθη.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε εμπλακεί σε κύκλωμα μεταφοράς παράνομου χρήματος, επικοινωνήστε αμέσως μαζί μας και ειδοποιήστε την αστυνομία. 

Σύμφωνα με την Europol, η άγνοια δεν αποτελεί δικαιολογία.

Δείτε πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε από απάτες μεταφοράς παράνομου χρήματος.

Πού μπορείτε να μάθετε περισσότερα

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το money muling: