Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Συμβάλλουμε στις μακροπρόθεσμες ενέργειες της Πολιτείας για την προστασία και ανασύνθεση του φυσικού πλούτου της χώρας, που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή και τις πυρκαγιές. Από το 2007 συμμετέχουμε ενεργά στην αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας. Έχουμε υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των ελαιοπαραγωγών, με βιώσιμες αναδασώσεις, με δράσεις πρόληψης των πυρκαγιών και με εθελοντικές δράσεις καθαρισμού δασών.

Σημαντικές δωρεές για στήριξη πυρόπληκτων περιοχών και βιώσιμη αναδάσωση

Συμμετέχουμε ενεργά στην αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας από το 2007. Πρόκειται για έναν τόπο με ισχυρό συμβολισμό και ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά για την Ελλάδα, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

Με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, υλοποιούμε μια δέσμη δράσεων σε 4 άξονες, η οποία εντάσσεται στη συνολική δωρεά ύψους 1.000.000 ευρώ που ανακοινώσαμε τον Αύγουστο 2021.

Άξονας 1: Ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας

Με τη δωρεά 20.000 ελαιόδεντρων, συμμετέχουμε έμπρακτα στην αποκατάσταση ιδιόκτητων ελαιώνων στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας μέσα από την πρωτοβουλία Replanting Ancient Olympia.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του The Arete Fund και της ΑΜΚΕ Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού που προωθεί τη δωρεά πάνω από 180.000 ελαιόδεντρων σε παραγωγούς της περιοχής. Υπεύθυνος για τον συνολικό σχεδιασμό και συντονισμό είναι ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης.

Άξονας 2: Δενδροφύτευση αναδασωτέων εκτάσεων

Συνεργασία με τη we4all

Ενεργοποιήσαμε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με τη we4all, έναν μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό με μεγάλη εμπειρία στις αποκαταστάσεις πυρόπληκτων δασικών εκτάσεων.

Περισσότερα από 15.000 κατάλληλα επιλεγμένα δέντρα θα φυτευτούν στις αναδασωτέες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και τον Νομό Ηλείας μέσα από αυτή τη συνεργασία.

Η δενδροφύτευση θα πραγματοποιηθεί με την καθοδήγηση των Αρχών και εξειδικευμένων γεωπόνων. Οι εκτάσεις που θα αποκατασταθούν θα λάβουν την αναγκαία φροντίδα για 3 χρόνια, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Σύνδεση δενδροφύτευσης με επενδυτικά προϊόντα

Για το 2022 την περιβαλλοντική ενέργεια της we4all θα στηρίξει και η Γενική Διεύθυνση Κεφαλαιαγορών (Markets) της Eurobank. Η δράση συνδέει για πρώτη φορά τη δενδροφύτευση με τη διάθεση επενδυτικών προϊόντων (structured products). Έτσι, με την τοποθέτηση κεφαλαίων στα συγκεκριμένα προϊόντα, οι πελάτες μας συνδράμουν ενεργά στη δράση της δενδροφύτευσης, και ενισχύουν το θετικό αποτύπωμα για τα ελληνικά δάση και το φυσικό περιβάλλον.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την προστασία του περιβάλλοντος και την ESG στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη.

Συνεργασία με την Priceless Planet Coalition

Παράλληλα δρομολογούνται επιπλέον δράσεις δενδροφύτευσης και εκτός των ορίων του Νομού Ηλείας. Με τη συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία παγκόσμιας κλίμακας Priceless Planet Coalition της Mastercard, δεσμευτήκαμε να προσφέρουμε σημαντικό αριθμό δένδρων στον πλανήτη, αλλά και σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν σχετικές ανάγκες.

Άξονας 3: Επιμορφωτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, που διαθέτει εμπειρία 70 ετών σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στηρίζουμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων πρόληψης. Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών του Νομού Ηλείας στις δασικές πυρκαγιές.

Οι δράσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Μαθαίνω για τα Δάση, που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τα τελευταία 20 χρόνια. Το πρόγραμμα προβλέπει:

  • Καθαρισμούς δασών με εκπαιδευτικό χαρακτήρα από σχολεία και εθελοντικές ομάδες.
  • Επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Δράσεις ενημέρωσης για μαθητές και τις οικογένειές τους για την αξία και τα μέσα πρόληψης, με παραγωγή και διάθεση οπτικοακουστικού υλικού.

Άξονας 4: Εθελοντικές δενδροφυτεύσεις από τους ανθρώπους μας

Η ομάδα εθελοντών TeamUp και η ομάδα φιλανθρωπικής δραστηριότητας WeShare της Eurobank ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοβουλία εθελοντικών αναδασώσεων.

Οι εθελοντικές ομάδες μας θα συμμετάσχουν σε δράσεις καθαρισμού δασών και δενδροφύτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. 

Αντίστοιχες δράσεις θα ακολουθήσουν για την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων στην Αττική και την Εύβοια.

Παράλληλα, στηρίξαμε τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και συμμετέχουμε πλήρως στα μέτρα άμεσης ανακούφισης που ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης εφάπαξ δωρεάς υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε στις ενέργειες της Πολιτείας για προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Μάθετε περισσότερα για τις εθελοντικές δράσεις μας.