Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Μουμπάι, Ινδία και Αθήνα, Ελλάδα – 28 Φεβρουαρίου 2024: Η NPCI International Payments Limited (NIPL), θυγατρική εταιρεία της National Payments Corporation of India (NPCI), και η Eurobank Α.Ε., μια κορυφαία ελληνική τράπεζα, υπέγραψαν  Πρακτικό Συνεργασίας (MoU) με στόχο τη βελτίωση των διασυνοριακών πληρωμών με τη χρήση της τεχνολογικής υποδομής UPI (Unified Payments Interface). Η συμφωνία έχει στόχο να βελτιώσει δραστικά τη διαδικασία των διεθνών μεταφορών χρημάτων, με ειδική εστίαση στην απλοποίηση των χρηματικών εμβασμάτων από την Ελλάδα προς την Ινδία.

Το MoU υπογράφηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Νέο Δελχί από τον κ. Ritesh Shukla, CEO της NIPL, και τον κ. Φωκίωνα Καραβία, CEO της Eurobank, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη, της κας Μάιρας Μυρογιάννη, Γενικής Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Προέδρου του Enterprise Greece, και του κ. Sanjay Tugnait, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Fairfax Digital Services.

Η υπογραφή του ΜoU θεμελιώνει μια στρατηγική συμμαχία, όπου και οι δύο πλευρές θα συνεργάζονται αποτελώντας σημείο επαφής για την πραγματοποίηση συναλλαγών Διεθνών Εμβασμάτων από την Ελλάδα προς την Ινδία. Θα διαχειρίζονται επίσης την εκκαθάριση των συναλλαγών, τη λογιστική συμφωνία και την επίλυση διαφορών για κάθε χώρα αντίστοιχα. Αυτή η πρωτοβουλία θα καταστήσει την Ελλάδα ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που δίνουν τη δυνατότητα στην ινδική διασπορά που διαμένει στη χώρα για ταχεία και ευχερή αποστολή χρημάτων προς την Ινδία, χρησιμοποιώντας την υποδομή του συστήματος UPI.

Ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για την προοπτική συνεργασίας με την NPCI International για την αξιοποίηση της πρωτοποριακής τεχνολογίας UPI στα εμβάσματα από την Ελλάδα προς την Ινδία. Οι χρηματικές αποστολές μέσω UPI θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την ινδική κοινότητα στην Ελλάδα. Η στρατηγική συνεργασία με την NPCI International εντάσσεται πλήρως στη στρατηγική δέσμευση της Eurobank να αποτελέσει την τράπεζα επιλογής για επιχειρήσεις από την Ινδία που επιδιώκουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, ως σημείο εισόδου για τη δραστηριότητά τους στην Ευρώπη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Sanjay που μας έφερε σε επαφή με την NPCI International και για τη συμβολή του στη σύναψη του MoU».

Ο Ritesh Shukla, CEO της NIPL, δήλωσε: «Αυτή η στρατηγική συμμαχία με την Eurobank σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην επέκταση των τεχνολογιών πληρωμών που έχουν αναπτυχθεί στην Ινδία πέρα από τα σύνορά μας. Αναδεικνύει την ευελιξία και τη δύναμη του UPI στο διεθνές χρηματοοικονομικό τοπίο, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών Ινδίας-Ελλάδας μέσω της βελτίωσης της ροής των εμβασμάτων. Επιπλέον, υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για την παροχή καινοτόμων και πελατοκεντρικών λύσεων, που συνιστούν μέτρο σύγκρισης στον τομέα των διεθνών συστημάτων πληρωμών και ενισχύουν το όραμά μας για ένα κόσμο με μεγαλύτερη διασύνδεση και περισσότερη συμπερίληψη στο χρηματοοικονομικό τομέα.»

Σχετικά με την NPCI International:

Η NPCI International Payments Limited (NIPL) ιδρύθηκε στις 3 Απριλίου 2020 ως θυγατρική εταιρεία της National Payments Corporation of India (NPCI). Ως ο διεθνής βραχίονας της NPCI, η NIPL είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη εκτός της Ινδίας του εγχώριου, επιτυχημένου Συστήματος Πληρωμών σε Πραγματικό Χρόνο - Unified Payments Interface (UPI) και του Σχήματος Καρτών - RuPay της NPCI. Η NPCI έχει αναπτύξει και παρουσιάσει με επιτυχία τα προϊόντα και τις τεχνολογικές της δυνατότητες στην εγχώρια ινδική αγορά, αλλάζοντας ριζικά τον τομέα πληρωμών στην Ινδία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετές χώρες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ένα «σύστημα πληρωμών σε πραγματικό χρόνο» ή ένα «τοπικό σχήμα καρτών» στη δική τους επικράτεια. Η NIPL, με τη γνώση και την εμπειρία της, μπορεί να προσφέρει σε αυτές τις χώρες τεχνολογική υποστήριξη μέσω αδειοδότησης, συμβουλευτικής για την κατασκευή συστήματος πληρωμών σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καλυφθούν οι ταχέως εξελισσόμενες ανάγκες των γρήγορα αναπτυσσόμενων διεθνών επιχειρήσεων. Η NIPL επικεντρώνεται στον μετασχηματισμό των πληρωμών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας και την εφαρμογή καινοτομιών. Θα δώσει, έτσι, τη δυνατότητα πληρωμών όχι μόνο για τους Ινδούς, αλλά θα αναβαθμίσει και άλλες χώρες, ενισχύοντας τις δυνατότητές τους στον τομέα των πληρωμών, μέσω της παροχής τεχνολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και υποδομών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ μπορούν να επικοινωνούν:

Ankur Dahiya
+91 98609 98788
ankur.dahiya@npci.org.in
Joelle Fernandes
+91 98334 11501
joelle.fernandes@adfactorspr.com

Σχετικά με τη Eurobank:

Ο Όμιλος Eurobank, αποτελούμενος από την Τράπεζα Eurobank Α.Ε. (Eurobank) και τις θυγατρικές της, είναι ένας ισχυρός χρηματοοικονομικός οργανισμός με σύνολο ενεργητικού €80,5 δισ. και ανθρώπινο δυναμικό 10.468 εργαζόμενους (στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου 2023). Η μητρική εταιρεία του Ομίλου Eurobank είναι η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. (Eurobank Holdings).

Με συνολικό δίκτυο 540 σημείων εξυπηρέτησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, o Όμιλος Eurobank παρέχει ένα ολοκληρωμένο φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, η Eurobank δραστηριοποιείται με δίκτυο λιανικής τραπεζικής, εξειδικευμένα κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, δίκτυο private banking και δυναμική ψηφιακή παρουσία. Στο εξωτερικό ο Όμιλος Eurobank έχει παρουσία στη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο).

Η φιλοσοφία του Ομίλου Eurobank εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πελάτες του, δίνοντας έμφαση στις εξειδικευμένες και διαφορετικές ανάγκες τους.

Πέρα από την επιχειρηματική της δραστηριότητα, η Eurobank σχεδιάζει με συνέπεια δράσεις που αφορούν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και εφαρμόζει υπεύθυνες πρακτικές που προάγουν τη διαφάνεια και την επιχειρηματική ηθική. Συνδέει τις επιχειρηματικές αποφάσεις με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και την ορθή εταιρική διακυβέρνηση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ μπορούν να επικοινωνούν:

Κλεοπάτρα Κοντονίκα
+30 6945 107 227

kkontonika@eurobank.gr

Από αριστερά προς τα δεξιά:

Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank

Sanjay Tugnait, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Digital Services

Ritesh Shukla, CEO της NIPL

Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών

Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του Enterprise Greece