Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Η Eurobank υποστηρίζει για τρίτη, διαδοχική, χρονιά το διεθνούς κύρους και εμβέλειας ευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Φέτος, το βραβείο απονεμήθηκε στον κορυφαίο Μαέστρο Daniel Barenboim, σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα την Τρίτη, 11.10.22, στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

O κ. Daniel Barenboim, ένας ζωντανός θρύλος της παγκόσμιας κλασσικής μουσικής, τιμήθηκε για την πολυετή συμβολή του στον Πολιτισμό και την πλούσια φιλειρηνική και παιδαγωγική του δράση. Κορυφαία του πρωτοβουλία αποτελεί η δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra, μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής την οποία απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι. Το φετινό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην ύψιστη ανάγκη αλληλοκατανόησης και συνεργασίας των λαών και απονεμήθηκε σε μια πανηγυρική τελετή, χορηγός της οποίας ήταν και φέτος η Eurobank.

Στο χαιρετισμό της κατά την απονομή του βραβείου, η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε την πολυσήμαντη προσφορά του κ. Daniel Barenboim στον παγκόσμιο πολιτισμό και εξήρε το μεγάλο έργο του.

Σύντομες ομιλίες πραγματοποίησαν οι Πρόεδροι της Διοικούσας και Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, κ.κ. Σταύρος Ανδρεάδης και Herman Count Van Rompuy, αντίστοιχα. Το βραβείο εκ μέρους του κ. Daniel Barenboim παρέλαβε ο γιός του, κ. Michael Barenboim, συνεχιστής του οράματος, που εκφώνησε και την ευχαριστήρια ομιλία του βραβευθέντος, ο οποίος παρακολούθησε την τελετή διαδικτυακά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ανάμεσα σε κορυφαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη και άλλους εκπροσώπους της επιχειρηματικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας. Τη βράβευση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, μεταξύ αυτών η κα Rita Süssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, ο κ. Sir Ivan Rogers, π. Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κα Maria Luisa Poncela, π. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας. Την Τράπεζα εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Φωκίων Καραβίας, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου και τον Γενικό Διευθυντή Commercial Banking, κ. Ανδρέα Χασάπη. Την παρουσίαση της Tελετής Aπονομής του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» έκανε ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», κ. Αλέξης Παπαχελάς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, δήλωσε: «Φέτος τιμάται ένας πολύτιμος σύμμαχος της παγκόσμιας ειρήνης, οραματιστής της Τέχνης, που συνδύασε τη δύναμη της μουσικής με τη δυνατότητα ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Σε μια περίοδο που η παγκόσμια κοινότητα βιώνει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η πίστη στις αρχές του δικαίου, της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι επιτακτική. Η Eurobank στηρίζει θεσμούς, όπως το Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, που προάγουν την ενίσχυση του κοινού καλού καθώς η συλλογικότητα και η επιδίωξη ισόνομης ευημερίας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις επιχειρηματικές προτεραιότητες και τη στρατηγική μας και στο κρίσιμο πεδίο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.».

Μετά την απόδοση του βραβείου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS το 2020, και στο ζευγάρι επιστημόνων που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid – 19, δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci, το 2021, η φετινή βράβευση του κ. Daniel Barenboim υπογραμμίζει το ρόλο της Τέχνης στον διαπολιτισμικό διάλογο. Ιδιαίτερου συμβολισμού ήταν η παρουσία στην εκδήλωση οκταμελούς σχήματος μουσικών της Ορχήστρας West-Eastern Divan, για τη δημιουργία της οποίας ο Daniel Barenboim έχει λάβει από τα Ηνωμένα Έθνη τον τίτλο του Messenger of Peace, καθώς Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι μουσικοί συνυπάρχουν αρμονικά και δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Από την ίδρυσή του, το Ίδρυμα «Βραβεία Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» έθεσε ως στόχο την αναγνώριση ατόμων και οργανισμών για τη συνεισφορά τους στην κατανόηση και την ενδυνάμωση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιδέας, στην κοινωνική ευημερία, την πρόνοια και τη βελτίωση της ζωής όλων, καθώς και τον ρόλο της Τέχνης για τον διαπολιτισμικό διάλογο._

Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι:
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank
Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ
Herman Count Van Rompuy, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ
Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank