Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Ημερίδα World Economy

Ημερίδα με θέμα «Διεθνής οικονομία και αγορές»διοργάνωσε η Τράπεζα EFGEurobankErgasiasστις 19 Μαρτίου 2007, στο Polis-ThessalonikiConventionCenter της Θεσσαλονίκης. 

Η διοργάνωση της ημερίδας αυτής εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών της EurobankEFG στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συμβάλει αφενός στο δημόσιο διάλογο και αφετέρου στη συστηματική και ολοκληρωμένη ενημέρωση των πελατών της Τράπεζας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, για κρίσιμα θέματα, που αφορούν την οικονομία, τις αγορές, την κοινωνία και την οικονομική πολιτική.  Η EurobankEFG έχει οργανώσει με επιτυχία άλλες τρεις Ημερίδες:  στην πρώτη αναλύθηκε η σημασία του Ιρλανδικού αναπτυξιακού υποδείγματος για την ελληνική οικονομία.  Στη δεύτερη αναλύθηκαν οι σύγχρονες δυναμικές στην εγχώρια και διεθνή αγορά ιδιωτικής και επαγγελματικής στέγης, και, στην τρίτη Ημερίδα, που οργάνωσε η EurobankEFG, αναλύθηκαν οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της EurobankEFG, κ. Νικόλαος Καραμούζης, που κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, αναφέρθηκε, στο ρόλο της Eurobank για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι το 2006, στον τομέα των χρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων της Eurobank στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα €2,8 δισ., που είναι η μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.  Στον τομέα του privatebanking η Τράπεζα διαχειρίζεται σήμερα €7,5δισ. με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να αυξήθηκαν κατά €1,2δισ. το 2006, με αποτέλεσμα η Eurobank να είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων privatebanking στην Ελλάδα.  Στο εξωτερικό, η Eurobank διαμορφώνεται σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, με δίκτυο 760 καταστημάτων και σημείων πώλησης σε έξι χώρες εκτός Ελλάδος και με στόχο να φθάσουν περίπου τα 1.000 στο τέλος του 2007.

Στη συνέχεια, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου της EurobankEFG, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, συντονιστής της Ημερίδας, παρουσίασε τους ομιλητές και περίγραψε το περιεχόμενο της εκδήλωσης.

Πρώτος μίλησε ο Καθηγητής κ.NorbertWalter, επικεφαλής Οικονομολόγος στον όμιλο της Deutsche Bank και Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Deutsche Bank, ο οποίος ανέλυσε το ευνοϊκό περιβάλλον που διανύει η παγκόσμια οικονομία και διατύπωσε απόψεις κατά πόσο θα διαρκέσει για πολύ.  Κατά τον κ. Walter, στο ευνοϊκό αυτό περιβάλλον έχουν συμβάλλει η υψηλή παγκόσμια ανάπτυξη της τελευταίας 4-ετίας, η χαμηλή διακύμανση των χρηματιστηριακών δεικτών διεθνώς και τα χαμηλά επιτόκια λόγω χαμηλού πληθωρισμού. Οι μετοχικές αξίες αποτελούν την καλύτερη επενδυτική επιλογή σε ένα περιβάλλον χαμηλών ομολογιακών αποδόσεων και υψηλών τιμών κατοικιών. Οι αγορές μετοχών με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον πρέπει να είναι εκείνες όπου ο δείκτης τιμής προς κέρδος (Ρ/Ε) είναι χαμηλός. Τέτοια αγορά είναι κατά τον κ. Walterη ευρωπαϊκή όπου δεν έχουμε δει τις υψηλότερες τιμές ακόμα. Κατά τον κ. Walterη πιθανότητα ομαλής προσγείωσης της οικονομίας των Η.Π.Α. είναι σημαντική και θα συνοδεύεται από παραπέρα μείωση των τιμών των κατοικιών, μείωση του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης σε 1-2% από 3% που είναι σήμερα και επιδείνωση των προσδοκιών. Η αναμενόμενη από τον κ. Walterυποτίμηση του δολαρίου θα συνοδευετεί από σημαντική ανατίμηση του ευρώ που θα πλήξει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και άρα την ευρωπαϊκή ανάπτυξη μετά το 2007. Οι υπόλοιπες χώρες και ιδιαίτερα η Κίνα και η Ινδία θα επηρεαστούν ελάχιστα από την υποτίμηση του δολαρίου καθώς τα νομίσματα τους θα ανατιμηθούν λιγότερο έναντι του δολαρίου. Ο κ. Walterεκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο παρέμβασης άλλη μια φορά μέχρι το τέλος του στο 4% από 3,75% που είναι σήμερα. Πρόσθετη αύξηση είναι πιθανή αν η ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι μεγαλύτερη από 2%.  

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η καLaurenceBoone, Διευθύντρια στο Τμήμα Οικονομικών Μελετών της BarclaysCapital και επικεφαλής Οικονομολόγος για τη γαλλική οικονομία, που περιέγραψε στην ομιλία της τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης.  Κατά την κα. Boone, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη από 2,8% ετησίως το 2006,  θα υποχωρήσει σε 2,5% ετησίως το 2007.  Η σχετική εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας αποδίδεται στην αναμενόμενη μείωση των εταιρικών κερδών που στο παρελθόν απογείωσαν την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης μέσω της χρηματοδότησης επενδύσεων.  Ακόμα, η βελτίωση της απασχόλησης όπως διαγράφεται από τη διαρκή βελτίωση της πρόθεσης των εργοδοτών για πρόσληψη νέων εργαζομένων, δε καταγράφεται σε όλες τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2007 θα είναι 1,9% ετησίως από 2,2% το 2006.  Η μικρή αυτή μείωση αποδίδεται από την κα. Boone στην περιορισμένη ευαισθησία του πληθωρισμού σε αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και του πετρελαίου, παρά την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών.  Κατά την κα. Boone, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο άσκησης νομισματικής πολιτικής σε 4% μέχρι το τέλος του 2007 λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας. 

Ακολούθησε ο κ.MatteoFerrazzi, Οικονομολόγος στο Τμήμα Έρευνας της Διεύθυνσης Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της UniCredit, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του τις ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ).  Προϊόντα που ανήκουν στη μέση-υψηλή τεχνολογία έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές των χωρών αυτών. Το μεγαλύτερο μέρος των άμεσων ξένων επενδύσεων προς τις χώρες αυτές διοχετεύεται στην παραγωγή τέτοιων προϊόντων.  Κατά τον κ. Ferrazziοι χώρες της ΚΑΕ δεν αντιμετωπίζουν σημαντικό ανταγωνισμό από την Κίνα καθώς τα υφαντά, προϊόντα δέρματος και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στις κινεζικές εξαγωγές παρά τα προϊόντα μέσης-υψηλής τεχνολογίας.  Κατά τον κ. Ferrazzi, οι χώρες της ΚΑΕ θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους σημαντικά αν αναδείξουν παράγοντες όπως το μέγεθος της τοπικής αγοράς, την εγγύτητα με τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές και το δυναμισμό του εργατικού τους δυναμικού τους.  Σημαντική θα είναι και η συμβολή της προώθησης ευέλικτων συνθηκών εκδήλωσης της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία πανευρωπαϊκών κέντρων παραγωγής. 

Στο δείπνο που ακολούθησε, ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου EurobankEFG απηύθυνε χαιρετισμό όπου τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από την ανάπτυξη των Η.Π.Α. αλλά και από άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.  Παράλληλα, τα εισοδήματα των κατοίκων στις χώρες αυτές σταδιακά συγκλίνουν με εκείνα στις ανεπτυγμένες χώρες.  Στην παρέμβασή του ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε αυτό το διεθνοποιημένο περιβάλλον που σε συνδυασμό με την ενέργεια και το περιβάλλον συνθέτουν τις κύριες προκλήσεις των κοινωνιών σήμερα.   

Κεντρικός ομιλητής στο δείπνο ήταν ο παγκοσμίως γνωστός Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Harvard, κ.LawrenceSummers, πρώην Υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. τη διετία 1999-2001 επί προεδρίας BillClinton και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Harvardτην πενταετία 2001-2006.  Στην ομιλία του ο  κ. Summersαναφέρθηκε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα σε λιγότερο από 70 χρόνια, όσο δηλαδή και ο μέσος χρόνος ζωής του ανθρώπου, στη βελτίωση της τεχνολογίας που υποβοηθά την παγκοσμιοποίηση, την άνοδο της κινεζικής οικονομίας και τη μεγάλη ανάπτυξη των αγορών χρήματος και κεφαλαίου με την ανάπτυξη νέων προϊόντων για την αγορά και πώληση του οικονομικού κινδύνου. Εξαιτίας της ανάπτυξης αυτής παρατηρείται το παράδοξο οι κεφαλαιακές ροές να διοχετεύονται από τις αναδυόμενες αγορές στις περισσότερο ώριμες οικονομίες. Ανέφερε ότι τρεις είναι οι κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία την επόμενη δεκαετία. Πρώτον, μία ύφεση στις Η.Π.Α. που θα οφείλεται στην αστάθεια των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Ύφεση αυτού του τύπου θα προέλθει από την αύξηση του επιτοκίου λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων από τη βελτίωση των προσδοκιών των επενδυτών. Στη βελτίωση των προσδοκιών συνέβαλλαν η ευκολία δανεισμού και η αρχική αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Αντίστοιχου τύπου ύφεση αντιμετώπισαν στο παρελθόν οι Η.Π.Α. πριν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και πιο πρόσφατα την περίοδο 2000-2001 οπότε οι μετοχικές αξίες των αμερικανικών εταιριών υψηλής τεχνολογίας καταρρακώθηκαν. Η ύφεση στην Ιαπωνία το 1997 λόγω της υπερτίμησης των τιμών των ακινήτων αποτελεί επιπλέον παράδειγμα. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. (FederalReserve, Fed) αντιμετωπίζει δύο εναλλακτικές: είτε να αυξήσει τη ρευστότητα οπότε το επιτόκιο θα μειωθεί, είτε να υποτιμήσει το δολάριο ώστε να διορθωθεί το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των Η.Π.Α. οπότε το επιτόκιο θα αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτής της ύφεσης η πιθανότητα εντονότερων προβλημάτων στην αγορά  κατώτερης ποιότητας στεγαστικών πιστώσεων στις Η.Π.Α. είναι σημαντική. Η δεύτερη πρόκληση συνδέεται με τη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων στις ανεπτυγμένες χώρες. Σήμερα ο μισθός ενός Διευθύνοντος  Συμβούλου στις Η.Π.Α. είναι 300 φορές υψηλότερος εκείνου του μέσου εργάτη ενώ στο παρελθόν ήταν 40 φορές. Η μεσαία τάξη ανησυχεί για την παγκοσμιοποίηση και η ανησυχία αυτή εκδηλώθηκε με την απόρριψη του Ευρω-συντάγματος στο πρόσφατο δημοψήφισμα και στις ανησυχίες του Κογκρέσου των Η.Π.Α. για το διεθνές εμπόριο. Κατά τον κ. Summers, αν οι κυβερνήσεις δεν υιοθετήσουν πολιτικές για τη βελτίωση του κοινωνικού οφέλους, θα προκληθούν πολιτικές αναταραχές. Η τρίτη πρόκληση συνδέεται με εξωγενείς προς το οικονομικό σύστημα κινδύνους που ωστόσο έχουν σημαντικές επιπτώσεις πχ μια πανδημία γρίπης.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος, πρώην Υπουργός Οικονομικών, μίλησε (20/03/2007) το μεσημέρι στην Αθήνα σε συγκέντρωση επιχειρηματιών που είχε οργανώσει η Eurobank.