Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

ΒΡΑΒΕΥΣΗ: Οι Πρώτοι των Πρώτων

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2007) στην Παλαιά Βουλή η βράβευση των «Πρώτων εκ των Πρώτων» αποφοίτων Λυκείου κάθε  Νομού της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», που καθιέρωσε από το 2003 η EurobankEFG.

Με το πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τους αριστούχους αποφοίτους με τον υψηλότερο βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από κάθε Λύκειο της χώρας, δημόσιο και ιδιωτικό, ημερήσιο και εσπερινό.  Για τη σχολική περίοδο 2005-2006 βραβεύθηκαν σε 31 τελετές απονομής 1168 απόφοιτοι, ενώ από την έναρξη του προγράμματος το 2003 μέχρι σήμερα  βραβεύθηκαν συνολικά 4.509 αριστούχοι μαθητές.

Η συνέχιση του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» έρχεται να ενισχύσει την ήδη σημαντική κοινωνική προσφορά του Ομίλου της Eurobank στην Παιδεία, παράλληλα με τις χορηγικές της δραστηριότητες και σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός και το Περιβάλλον.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλός, μεταξύ άλλων τόνισε:  «Είναι ιδιαίτερη τιμή για το ΥΠΕΠΘ να παραβρίσκεται στην σημερινή εκδήλωση και να υποστηρίζει το χορηγικό πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» που υλοποιεί εδώ και τέσσερα χρόνια η Τράπεζα EurobankEFG.  Στηρίζοντας το πρόγραμμα αυτό, ικανοποιούμε την ανειλημμένη υποχρέωση της Πολιτείας για επιβράβευση των αρίστων σε όλα τα επίπεδα.  Μέσω του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», η Τράπεζα είναι συνεπής στην παρακαταθήκη που άφησε ο ιδρυτής της.  Σήμερα δεν επιβραβεύονται μόνο οι μαθητές για την προσπάθεια και τις επιδόσεις τους, αλλά και οι γονείς και οι δάσκαλοι των παιδιών, γιατί πίσω από τη μεγάλη αυτή διάκριση υπάρχει και ο αγώνας και η συμπαράσταση των γονιών και η προσπάθεια των ευσυνείδητων καθηγητών.  Το χορηγικό αυτό πρόγραμμα είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που πρέπει να βρει πολλούς ακόμα μιμητές.  Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε την Eurobank για την πρωτοβουλία της αυτή η οποία εξελίχθηκε σε θεσμό.  Η πολιτεία στηρίζει αυτή την προσπάθεια γιατί αναδεικνύει τις αξίες της αριστείας και θέτει ως προτεραιότητα την Παιδεία ειδικά αυτές τις δύσκολες ημέρες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobankκ. Νικόλαος Νανόπουλος τόνισε ότι «Η δημιουργική συνεργασία μεταξύ της πολιτείας και ιδιωτικών φορέων δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο πρόσφορο έδαφος από το χώρο της Παιδείας.  Χωρίς αμφιβολία, μια σύγχρονη Παιδεία, μια αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελούν στόχο εθνικής σημασίας και την μεγαλύτερη πρόκληση και επένδυση για το μέλλον μιας κοινωνίας. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, σε αυτή την αναγκαιότητα, μόνο η συστράτευση όλων των δυνάμεων και όλων των μέσων μιας κοινωνίας μπορεί να δώσει απάντηση με αξιώσεις και προοπτική.  

Στην παρούσα συγκυρία δυστυχώς, ο χώρος της Παιδείας βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων αναταράξεων με θύματα το ίδιο το αγαθό της παιδείας, αλλά και την ευαίσθητη και δεκτική σε κάθε είδους ερεθίσματα, νέα γενιά. Ακριτες αμφισβητήσεις, γενικευμένοι αφορισμοί, ισοπεδωτικές λογικές, δεν συμβάλλουν, αλλά αντίθετα καταρρακώνουν κάθε προοπτική αναβάθμισης της λειτουργίας της παιδείας που, όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να αποτελεί το μείζον ζητούμενο για όλη την κοινωνία.

Πιστεύουμε πως μέσα από τη χορηγική μας πρωτοβουλία, η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία, καταφέρνουμε επίσης να αναδείξουμε σημειολογικά τη σημασία διαχρονικών και πολύτιμων αξιών, σε μια εποχή μάλιστα που εύκολα μπορεί να γοητεύουν, ιδιαίτερα τους νέους, καιροσκοπικές επιδιώξεις, που στο τέλος επιφυλάσσουν την απαξίωση, την αποτυχία και την απογοήτευση. Εμείς επιμένουμε σε αξίες όπως είναι η σημασία της προσπάθειας και της συνέπειας, η άμιλλα και η υγιής φιλοδοξία, η δημιουργικότητα, η αναζήτηση της ποιότητας, και η μοναδική ελευθερία που κατακτάται μέσα από την συνεχή βελτίωση των δυνατοτήτων της σκέψης και της δράσης μας».

Εκ μέρους των βραβευθέντων, η κα Αθηνά Σαχουλίδου (3ο ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής) που είναι και η πρώτη μεταξύ των πρώτων αριστευσάντων τόνισε: «Νομίζω ότι τα παρευρισκόμενα παιδιά αξίζουν κάθε είδους επιβράβευση για τις υψηλές επιδόσεις τους αλλά γενικότερα και κάθε παιδί που, παρά τις αντιξοότητες, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο σύγχρονος Έλληνας μαθητής, κατάφερε να εισαχθεί στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.  Μεταβαίνοντας, ωστόσο, και στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης γενικότερη, φαντάζομαι, υπήρξε η διαπίστωση ότι και αυτός βάλλεται ποικιλοτρόπως. Κακές εγκαταστάσεις, περιορισμένες δυνατότητες, προβλήματα προσωπικού  και έκρυθμες καταστάσεις, όπως οι μαζικές, φοιτητικές καταλήψεις του τελευταίου μήνα, φέρνουν τους νεοεισαχθέντες στα ελληνικά πανεπιστήμια αντιμέτωπους με την κατάρρευση της προσωπικής τους ουτοπίας γύρω από αυτά.. Ευχή όλων είναι, οι έχοντες τα μέσα να ευαισθητοποιηθούν  λαμβάνοντας υπόψιν ότι κανένα σύγχρονο κράτος δεν είναι σε θέση να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις και να ακολουθήσει ανοδική πορεία, όταν η παιδεία του νοσεί. Οι νέοι έχουν οράματα για ένα μέλλον , το οποίο θα αποδειχθεί λιγότερο δυσοίωνο απ' όσο όλοι υποσυνείδητα φανταζόμαστε, γι' αυτό και διεκδικούν  συχνά ακόμη και με λανθασμένο τρόπο, γιατί η ψυχή των νέων δεν παύει να αντιδρά και να αγωνίζεται για οτιδήποτε δε συνάδει με τα όνειρά της».

Στην εκδήλωσηπαρέστησαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές , πρυτάνεις και εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης καθώς και παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

 Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κα Ελένη Σπανοπούλου.

 

Διακρίνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά:

ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobankκ. Νικόλαος Νανόπουλος

ο η κα Εριέττα Λάτση

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας

ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλός.