Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ - Οι Πρώτοι Των Πρώτων

Πανηγυρική τελετή για την βράβευση των 60 «πρώτων εκ των πρώτων» αποφοίτων Λυκείων από όλη την Ελλάδα της σχολικής περιόδου 2003-2004, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005, στην Παλαιά Βουλή.
Πανηγυρική τελετή για την βράβευση των 60 «πρώτων εκ των πρώτων» αποφοίτων Λυκείων από όλη την Ελλάδα της σχολικής περιόδου 2003-2004, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005, στην Παλαιά Βουλή. Με την τελετή αυτή ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος του Προγράμματος χορηγιών της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία». Στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τους αριστούχους απόφοιτους με τον υψηλότερο βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από κάθε Λύκειο της χώρας, δημόσιο και ιδιωτικό, ημερήσιο και εσπερινό. Το πρόγραμμα, που συνεχίστηκε για δεύτερη χρονιά, αφορά περισσότερους από 230.000 μαθητές σε περίπου 1.300 Λύκεια της χώρας. Η επιβράβευση του κάθε αριστούχου συνοδεύεται και από το ποσό των 1.000 ευρώ. Για τη σχολική περίοδο 2003-2004 βραβεύθηκαν συνολικά 1.106 απόφοιτοι, σε 33 τελετές απονομής στους κατά τόπους νομούς.
Στόχος του Προγράμματος αυτού που απευθύνεται στη νέα γενιά είναι να αναδείξει την σημασία αρχών όπως, η αξιοκρατία, η άμιλλα, και η διεκδίκηση της διάκρισης και της επιτυχίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank επιβραβεύει τους αριστούχους μαθητές, ενθαρρύνοντας έτσι, με συμβολικό τρόπο, την προσπάθεια για γνώση και μόρφωση. Παράλληλα, μέσα από το Πρόγραμμα αυτό η Τράπεζα ενισχύει την παρουσία της στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Πολύτιμος αρωγός για την υλοποίηση του Προγράμματος είναι η ελληνική πολιτεία και ιδιαίτερα το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Απόδειξη της επιτυχίας του Προγράμματος είναι η ένθερμη ανταπόκριση που τυγχάνει από την εκπαιδευτική κοινότητα, τις τοπικές κοινωνίες, τους ίδιους τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του  υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο οποίος αφού συνεχάρη την Τράπεζα για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, δήλωσε μεταξύ άλλων: «η επένδυση στη γνώση αποτελεί πρωταρχική επιλογή της κυβέρνησης η οποία πιστεύει πως οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης σε ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα εφάμιλλο προς τα ευρωπαϊκά και διεθνή συστήματα.» Ο κ. Ταλιαδούρος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Eurobank αξιέπαινη καθώς επιβραβεύει μαθητές που έχουν ως κυριότερο εφόδιο τη θέληση για πρόοδο και γνώση. Παράλληλα, όπως τόνισε, η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει την κοινωνική ευθύνη των εταιριών και το κοινωνικό έργο που μπορούν να επιτελέσουν σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias κ. Νικόλαος Νανόπουλος τόνισε  πως «η “Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία” εξελίσσεται σε έναν ζωντανό θεσμό που εμπνέει τους νέους μας και σημειολογικά αναδεικνύει τη σημασία πολύτιμων και διαχρονικών αξιών.  Για το λόγο αυτό για την Eurobank  ήταν σχεδόν αυτονόητη η επιλογή να αναπτύξει μια χορηγική πρωτοβουλία στο χώρο της Παιδείας που είναι προνομιακά και άρρηκτα συνδεδεμένος με το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο τμήμα κάθε κοινωνίας, τους νέους ανθρώπους. Είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε σαν έθνος και σαν κοινωνία να διεκδικήσουμε με αξιώσεις ένα μέλλον με διακριτό το στίγμα της δημιουργικότητας, της πρωτοπορίας και του δυναμισμού όχι μόνο με στενά υλικές αλλά και με ηθικές προτεραιότητες.  Να διαμορφώσουμε έτσι μια κοινωνία, αντάξια στις πιο λαμπρές μας παραδόσεις αλλά και δυναμικά παρούσας στο σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο της γνώσης, των ραγδαίων εξελίξεων και των διεθνών προκλήσεων. Η σημερινή τελετή θα είναι απόλυτα επιτυχημένη αν εκπέμψει ένα βαθύτερο μήνυμα για όλους τους νέους ανθρώπους, τους φοιτητές, τους σπουδαστές αλλά και τους εργαζόμενους. Μέσα από την επιβράβευση 60 άριστων μαθητών με λαμπρές επιδόσεις, αναδεικνύεται η ίδια η έννοια της προσπάθειας, της συνέπειας, της ευθύνης και της υγιούς φιλοδοξίας για προκοπή, με βασικό εφόδιο την γνώση και την επιδίωξη της συνεχούς βελτίωσης. Είναι ο μόνος θεμιτός δρόμος για την επιτυχία και την πρόοδο του καθενός μας, αλλά και της κοινωνίας μας γενικότερα.  Σε μια τέτοια προσπάθεια ο τραπεζικός μας Όμιλος, με δεδομένη τη παρακαταθήκη των ιδρυτών του, της οικογένειας Λάτση, θέλει να δηλώνει δημιουργικά παρών. Με τον τρόπο αυτό αισθανόμαστε ότι έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μια θετική και ουσιαστική κοινωνική συνεισφορά και επιστρέφουμε στην κοινωνία με τρόπο εποικοδομητικό και δημιουργικό, ένα μέρος του οικονομικού αποτελέσματος που επιτυγχάνουμε μέσα από την επιχειρηματική μας δραστηριότητα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Νανόπουλος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο τον οποίο ευχαρίστησε για την παρουσία του τονίζοντας ότι δίνει μια πιο ουσιαστική και βαρύνουσα σημασία στα μηνύματα της πρωτοβουλίας αυτής. Κατέληξε δε: «Η παρουσία σας κύριε πρόεδρε φορτίζει τη σημερινή μας εκδήλωση με μια ιδιαίτερη συγκίνηση και προσδίδει έναν βαθύτερο συμβολισμό.  Είναι ευρύτατα αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία ότι με τη σεμνότητα, την αξιοπρέπεια, το ήθος αλλά και την αποτελεσματικότητά σας, συμβάλατε καθοριστικά στην αναβάθμιση όχι μόνο του θεσμού αλλά και του ίδιου του αξιώματος του πρώτου πολίτη της χώρας που αποδείξατε ότι μπορεί να εγγυάται και να τιμά τη δημοκρατία στη χώρα που την εμπνεύστηκε».
Εκ μέρους των βραβευθέντων αποφοίτων, ο «πρώτος εκ των πρώτων» Κίμων Δρακόπουλος, μαθητής του Ενιαίου Λυκείου «Νέας Γενιάς Ζηρίδη» με γενικό βαθμός πρόσβασης 19.87, σε σύντομη ομιλία του, αφού ευχαρίστησε την Τράπεζα «που στέκεται στο πλάι όλων των μαθητών», επεσήμανε ότι η περίοδος της προετοιμασίας για τις εξετάσεις είναι η πιο δύσκολη στη ζωή των μαθητών, αφού πρέπει να απαρνηθούν πολλά από την καθημερινή ζωή τους, για να κερδίσουν όμως άλλα τόσα, στη μάθηση, την καλλιέργεια και το μέλλον τους. Η επιβράβευση από τη Eurobank επιβεβαιώνει ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών στην εκπαίδευση και από την πλευρά των ιδιωτικών φορέων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Ράλλης, ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης, ο βουλευτής κ. Λευτέρης Βερυβάκης, οι αντιδήμαρχοι Αθηναίων κα Μαρία Τσομπανάκη και κα  Ήρα Βαλσαμάκη, πρυτάνεις, η αντιπρόεδρος της EFG Eurobank Ergasias κα Μαριάννα Λάτση, ο κ. Νίκος Κούρκουλος, ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Λάτση κ. Ευάγγελος Χρόνης, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές και γονείς.
Επισυνάπτεται λίστα με τους βραβευθέντες μαθητές και μαθήτριες

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ
Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή, Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε ειδική τιμητική πλακέτα σε 60 απόφοιτους Λυκείων που διακρίθηκαν με την υψηλότερη βαθμολογία στον νομό τους. Πρόκειται για τους:
Καντή Μαρία από το νομό Δωδεκανήσου, Μιδάλκου Μαρία από το νομό Έβρου, Παλαιοδήμου Λίνα από το νομό Ροδόπης, Αφιοντζή Ελένη από το νομό Λέσβου, Χατζόπουλο Κυριάκο από το νομό Ξάνθης, Στουπάκη Μαρία από το νομό Χίου, Μπάτση Ειρήνη από το νομό Ηρακλείου, Ροδανάκη Μαρία από το νομό Λασιθίου, Ιερωνυμάκη Αλεξάνδρα από το νομό Ρεθύμνου, Γεωργίου Αδαμαντίνη από το νομό Σάμου, Γλυμιδάκη Γεώργιο από το νομό Χανίων, Λαζαρίδη Χαράλαμπο από το νομό Δράμας, Γαρούφα Χρήστο από το νομό Καβάλας, Εσκιντζή Αναστάσιο από το νομό Σερρών, Τριανταφυλλίδη Γεώργιο από το νομό Καστοριάς, Κοκκινάκη Ιωάννη από το νομό Φλώρινας, Βούζα Αλέξανδρο από το νομό Χαλκιδικής, Βαλτάκη Κλειώ από το νομό Κιλκίς, Μίγγα Γρηγόριο από το νομό Πέλλας, Κουλούρη Αγγελική από το νομό Κέρκυρας, Παπαδημητρίου Κασιανή από το νομό Ημαθίας, Παππή Κοραλία και Γκιουλέκας Ιωάννης από το νομό Θεσσαλονίκης, Ζαγκανίκα Σοφία από το νομό Γρεβενών, Χαλδούπη Χριστίνα από το νομό Κοζάνης, Γκόλιας Χρήστος από το νομό Πιερίας, Γεωργίου Χρυσόστομος από το νομό Ιωαννίνων, Ασπρογέρακα Σοφία και Σταματέλου Δήμητρα από το νομό Λευκάδας, Τάγκας Αλέξανδρος από το νομό Πρεβέζης, Ζαφειράτου Δήμητρα από το νομό Κεφαλληνίας, Ανυφαντής Ευάγγελος από το νομό ¶ρτας, Μάγκου Δήμητρα από το νομό Λάρισας, Βισβάρδης-Καραΐσκος Έκτορας από το νομό Ζακύνθου, Απέργης Χρήστος από το νομό Κυκλάδων, Κωστή Χρυσαυγή από το νομό Τρικάλων, Μπούζιου Δήμητρα από το νομό Λακωνίας, Δαρόπουλο Κυριάκο από το νομό Μαγνησίας, Κατσάπη Νικόλαο από το νομό Ηλείας, Πολύζο Κωνσταντίνο από το νομό Καρδίτσας, Καλύβα Γεώργιο από το νομό Ευρυτανίας, Λαπέα Βασιλική από το νομό Μεσσηνίας, Λαντζούνη Παναγιώτα από το νομό Αιτωλοακαρνανίας, Παπαδοπούλου Αικατερίνη από το νομό Αχαΐας, Παλκοπούλου Μυρτώ και Σαρρή Παναγιώτα από το νομό Φθιώτιδας, Βλάχου Βασιλική από το νομό Φωκίδας, Κόλλια Χριστίνα από το νομό Αρκαδίας, Τσιανάκα Ελένη από το νομό Θεσπρωτίας, Πασσά Δημήτριο από το νομό Αργολίδας, Τσιμπρή Γεώργιο από το νομό Βοιωτίας, Στυλιαρά Παναγιώτα από το νομό Ευβοίας, Δεδονάκη Ειρήνη από το νομό Κορινθίας, Κωστάκη Κωνσταντίνα, Γιώργου Ιρένα, Κυριαζοπούλου Ευδοξία, Κατσανδρή Λεωνίδα, Δρακόπουλο Κίμωνα, Παπαπορφυρίου Αναστασία και Χρηστάκου Κωνσταντίνα από το νομό Αττικής.