Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε η νέα ετήσια έκδοση του Ιδρύματος Ι.Σ.Λάτση και της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias, «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», ένα βιβλίο αφιερωμένο σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της πατρίδας μας.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε η νέα ετήσια έκδοση του Ιδρύματος Ι.Σ.Λάτση και της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias, «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», ένα βιβλίο αφιερωμένο σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της πατρίδας μας.
Σε συνέχεια των αφιερωματικών εκδόσεων στον Ντυπρέ, στην Ελληνική Θαλασσογραφία, στον Γύζη, στις Μεταβυζαντινές Εικόνες, στους Θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη, στο Μουσείο Ακροπόλεως, στην 100χρονη Ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς, στον Αρχαιολογικό Χώρο και του Μουσείου της Ελευσίνας και της Δήλου, το Ίδρυμα Ι.Σ.Λάτση και η Eurobank παρουσιάζουν το 2004 το «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», ένα πανόραμα του μοναδικού αρχαιολογικού πλούτου που έκρυβε μέσα της η Μακεδονική γη.
Ένα βιβλίο αφιέρωμα στην ιστορία της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την όψιμη αρχαιότητα, μια ματιά στο ανασκαφικό έργο το οποίο συντελέστηκε στην Μακεδονία κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα μετά τα ευρήματα της Βεργίνας στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Για την Μακεδονία και την μεγάλη ιστορία της μίλησε η κυρία Μαριάννα Λάτση τονίζοντας: «Στους τίτλους των βιβλίων που επιμελούμεθα και παρουσιάζουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, προστίθεται φέτος ένα πραγματικό κόσμημα. Η Μακεδονία μας. Κόσμημα μεταφορικά και κυριολεκτικά αν αναλογιστεί κανείς τη λάμψη του χρυσού και της τέχνης των Μακεδόνων, που απεικονίζεται στο βιβλίο «Το Αρχαιολoγικό Μουσείο Θεσσαλονίκης». Χρυσός που ακτινοβολεί αδιάλειπτα, αιώνες τώρα, μεταλαμπαδεύοντας τον Ελληνικό πολιτισμό, την ανθρωπογεωγραφία και το μεγαλείο των Μακεδόνων στον σύγχρονο κόσμο. Η αποτύπωση της μεγάλης ιστορίας της Μακεδονίας μόνο υπερηφάνεια μπορεί να προσφέρει, όχι μόνο σε εμάς και σε όσους εργάστηκαν γι΄ αυτό το βιβλίο, αλλά και σε όλους τους Έλληνες. Όλες οι σελίδες του βιβλίο αυτού μιλούν τη γλώσσα της πατρίδας μας και της ιστορίας μας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κύριος Νίκος Νανόπουλος, στην ομιλία του τόνισε ότι « ο χώρος της Μακεδονίας διατηρεί ανεξίτηλα, μέσα από τους αιώνες, τα σημάδια από την λαμπρή αλλά και δύσκολη πορεία του ελληνισμού. Η συγκυρία δίνει στην πρωτοβουλία που γιορτάζουμε σήμερα μια έντονη χροιά επικαιρότητας που κάνει την ιστορική αναδρομή στο ρόλο της Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλονίκης, ακόμα πιο αναγκαία. Η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται για τα επόμενα χρόνια στο επίκεντρο των εξελίξεων. Στις νέες αυτές προκλήσεις, όλοι εμείς στην Eurobank δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι να ανταποκριθούμε και να στηρίξουμε τις προοπτικές που διαφαίνονται. Σε λιγότερο από 10 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου μας καταστήματος στη Θεσσαλονίκη έχουμε εμπεδώσει, εκτός από ηγετική θέση στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, μια αξιοσημείωτη παρουσία στη Βαλκανική περιφέρεια, με 300 περίπου καταστήματα και πάνω από 4.500 εργαζόμενους στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Με τέτοια υποδομή, είμαστε σε θέση να σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία στις χώρες αυτές».
Η εκδότης κυρία Ειρήνη Λούβρου στο σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε: «Μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών, την υπέροχη ζωγραφική των τάφων, τα λαμπρά κτερίσματα και τον χρυσό των Μακεδόνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μας φανερώνει του θησαυρούς και τη φυσιογνωμία του. Αυτή τη φυσιογνωμία θέλησε να αναδείξει η εκδοτική πρόταση».
Ο συγγραφέας, αρχαιολόγος κύριος Δημήτρης Γραμμένος, στην παρουσίαση του βιβλίου είπε ότι αν και το βιβλίο δεν είναι οδηγός του Μουσείου, οι ενότητές του είναι ίδιες με τις εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου. Οι θεματικές αυτές ενότητες θα αναπτυχθούν σε ειδικούς οδηγούς με λήμματα για όλα τα αντικείμενα, και με αυτό τον τρόπο ο συστηματικός επισκέπτης και αναγνώστης κατόπιν των οδηγιών αυτών , θα γνωρίζει σε βάθος το αρχαίο παρελθόν της Μακεδονίας μέχρι την όψιμη αρχαιότητα, κάπου μέχρι το τέλος του 4ου αι.μ.Χ.
Για την έκδοση του νέου αυτού βιβλίου, που αναπτύσσεται σε 379 σελίδες, η κυρία Ειρήνη Λούβρου των εκδόσεων ΟΛΚΟΣ είχε τη συνολική επιμέλεια της έκδοσης. Το σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Δημήτρης Καλοκύρης, ενώ η φωτογραφική καταγραφή των εκθεμάτων έγινε από τον Γιάννη Πατρικιάνο.
Η πανόδετη έκδοση τυπώθηκε από την εταιρία Typicon & Φωτόλιο ΑΕ σε 16.500 ελληνικά αντίτυπα και 800 αγγλικά σε σχήμα 35 Χ 28 εκατοστά. Οι διαχωρισμοί έγιναν στο ατελιέ της εταιρείας Δ.Πλέσσας ΑΒΕΕ και η βιβλιοδεσία από την Στάμου & ΣΙΑ ΟΕ.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας
Ίδρυμα Ι.Σ.Λάτση
210 80 18 951, 210 628 28 88