Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Γεύμα Eurobank στα πλαίσια της ΔΕΘ

Είμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής για την Ελλάδα. Η χώρα μας, η οικονομία και η κοινωνία μας, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους μεγάλους στόχους για το μέλλον. Θα πρέπει υπό το φως των νέων συνθηκών, να προσδιορισθεί το περιεχόμενο και η στρατηγική του αναπτυξιακού μας οράματος
«Είμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής για την Ελλάδα.  Η χώρα μας, η οικονομία και η κοινωνία μας, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους μεγάλους στόχους για το μέλλον.  Θα πρέπει υπό το φως των νέων συνθηκών, να προσδιορισθεί το περιεχόμενο και η στρατηγική του αναπτυξιακού μας οράματος.  Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε γι΄ αυτό, ως εφαλτήριο, όλες τις προσπάθειες αλλά και τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, όπως η ένταξη στην Ευρωζώνη, το άνοιγμα και ο εκσυγχρονισμός των αγορών, οι επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές και η διεθνής προβολή που απεκομίθη από την άρτια οργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.  Στόχος μας είναι η χώρα μας να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο ελκυστική και πιο εξωστρεφής, δηλαδή μια χώρα που θα συνδυάζει, με μοναδικό τρόπο, τα αγαθά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα απαράμιλλα φυσικά της πλούτη, με την εικόνα μιας δυναμικής, σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας με όραμα, αυτοπεποίθηση και προοπτικές.»
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias κ. Νικόλαος Νανόπουλος σε ομιλία του σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε η Τράπεζα σε επιχειρηματίες, με την ευκαιρία της νέας περιόδου της Διεθνούς Έκθεσης.  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank τόνισε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, των οποίων ο θετικός αντίκτυπος αφορά όλους τους Έλληνες και το σύνολο της επικράτειας, η Κυβέρνηση είναι ενώπιον σειράς προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει με την οικονομική της πολιτική.  Πρόσθεσε ότι  μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το περιεχόμενο του αναπτυξιακού νόμου που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο, ή τους βασικούς άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης που έχει ήδη εξαγγελθεί.  «Το ζητούμενο είναι το πώς θα διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα σταθερό μικροοικονομικό πλαίσιο, που να ευνοεί επίσης την επιχειρηματική δράση, την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ν. Νανόπουλος στην ανάγκη επιταχύνσεως των διαδικασιών για την αποτελεσματική απορρόφηση και χρήση των πόρων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.  Επεσήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, που λόγω Ολυμπιακών Αγώνων επικεντρώθηκαν κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας, τα κοινοτικά διαρθρωτικά κονδύλια θα πρέπει να στραφούν τώρα προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αναπτυξιακή προώθηση της περιφέρειας.  Τόνισε ότι από το Γ΄ ΚΠΣ έχουν απορροφηθεί σήμερα λιγότερα από τα μισά κονδύλια των €24 δισ., ενώ αναμένεται, από το 2007 και μετά, να ενεργοποιηθεί και το Δ΄ ΚΠΣ με πόρους που μπορεί να αγγίζουν τα €20 δισ.  Και παρατήρησε ότι «πρέπει να αναπτυχθεί το πλαίσιο λειτουργίας και η πρακτική της σύμπραξης ιδιωτικών και δημόσιων φορέων μέσα από τη διαδικασία των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Αυτή η διαδικασία και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, έχει ως θετικό αποτέλεσμα την εξοικονόμηση δημόσιων πόρων, τη μείωση των χρόνων παράδοσης των έργων και βέβαια την αποτελεσματικότερη διαχείριση των έργων μετά την περάτωσή τους.»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank στην ομιλία του προς τους επιχειρηματίες αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Τράπεζα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας ότι η Eurobank δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον επιχειρηματία για την ενίσχυση και ανάπτυξη της ελληνικής επιχείρησης στην Ελλάδα και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου ήδη η Τράπεζα έχει σημαντική και διευρυνόμενη παρουσία.  Είπε ότι η Eurobank είναι αρωγός και στην προσπάθεια των επιχειρήσεων για εξυγίανση και εξορθολογισμό τους, δεδομένου ότι θεωρεί την επιχείρηση στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας.  «Κτίζουμε μακροχρόνιες σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης ώστε να είμαστε και για τις επιχειρήσεις, όπως και για τα νοικοκυριά, η Τράπεζα πρώτης προτίμησης για όλες τις τραπεζικές ανάγκες στην Ελλάδα και την περιφέρεια» τόνισε ο κ. Ν. Νανόπουλος προσθέτοντας ότι με εκταμιευμένα δάνεια προς τις ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις περίπου €10 δισ. η Eurobank είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της ελληνικής οικονομίας.
Στο γεύμα παρακάθισαν μέλη της Κυβερνήσεως, παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Θεσσαλονίκης, περί τους 200 επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιφέρεια της Βορείου Ελλάδος και από πλευράς Eurobank οι Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι κύριοι Ν. Καραμούζης και Β. Μπαλλής καθώς και ανώτατα στελέχη της Τράπεζας.