Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Ενημερωτική Εκδήλωση Eurobank - ΕΒΕΠ Πειραιά

Απαντήσεις σε πλήθος ερωτήματα που αφορούν τις νέες διατάξεις για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και συνολικότερα τις αλλαγές που φέρνει στον τρόπο λειτουργίας τους η νέα οικονομική συγκυρία έλαβε η επιχειρηματική και επαγγελματική κοινότητα του Πειραιά σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού η Eurobank EFG και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης (ΕΒΕΠ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Σε μια εποχή όπου μεταβάλλονται ριζικά οι συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων, τόσο σε σχέση με το κανονιστικό πλαίσιο όσο και σε σχέση με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, οι αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία απασχολούν ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, όπως απέδειξε και η ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στην αίθουσα του ΕΒΕΠ.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Βύρων Μπαλλής επισήμανε ότι η Τράπεζα ανέλαβε μια εκστρατεία ενημέρωσης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, με δεδομένο το ιδιαίτερο εύρος των σχέσεων που έχει αναπτύξει μαζί τους και τη δέσμευσή της να σταθεί δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο. 'Αλλωστε, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καλείται να πρωταγωνιστήσει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, απαλλαγμένο από την κρατικοδίαιτη λογική του παρελθόντος και στηριγμένο στην εξωστρέφεια, τον υγιή ανταγωνισμό και τη στη δημιουργική πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα. Συνολικά, υπογράμμισε πως το τραπεζικό σύστημα διατήρησε παρά την κρίση θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης (σε αντίθεση με άλλες χώρες που αντιμετώπισαν ύφεση, όπως η Ιρλανδία), ενώ η ρευστότητα, που περιορίστηκε λόγω των κλειστών αγορών, διοχετεύεται κατά κύριο λόγο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. «Τράπεζες και επιχειρήσεις είμαστε στην ίδια βάρκα και έχουμε κοινούς στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τις ευρύτερες εξελίξεις, ο κ. Μπαλλής αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης και επισήμανε ότι έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις για έναν αξιόπιστο ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την εκτίμηση ότι «θα ξαναβγούμε στις διεθνείς αγορές, και μάλιστα σύντομα, ίσως και πριν από το τέλος της χρονιάς».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Γιώργος Κασιμάτης αποτύπωσε με ρεαλιστικό τρόπο την εικόνα της αγοράς και τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν οι επιχειρήσεις από τις συνέπειες της εγχώριας και διεθνούς ύφεσης. Ο κ. Κασιμάτης τόνισε ιδιαίτερα ότι η χρηματοπιστωτική πολιτική των τραπεζών πρέπει να χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, απλότητα και προσιτότητα και η τιμολογιακή πολιτική προς το πελατειακό δυναμικό να είναι πειστική και αποδεκτή, ενώ θα πρέπει να γίνεται διακριτική εκτίμηση της φερεγγυότητας και αξιοπιστίας του πελατολογίου προκειμένου να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνέπειας και αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του.

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν o κ. Γιώργος Χριστόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΠΟΦΕΕ, ο οποίος μέσα από αναλυτικά παραδείγματα παρουσίασε όλα τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η μικρομεσαία επιχείρηση σύμφωνα με τη νέα Φορολογική Νομοθεσία. Ενδεικτικά, έγινε αναφορά στις αλλαγές που ισχύουν στον τρόπο φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, στις τροποποιήσεις που αφορούν δαπάνες, τεκμήρια, ΦΠΑ, Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και μεταβιβάσεις εταιρειών και στις μεταβολές που αφορούν στον τρόπο εξόφλησης αγορών. Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στο νέο ρόλο του Λογιστή – Φοροτεχνικού για την υποστήριξη των πελατών του, με αυξημένες ευθύνες και αρμοδιότητες που πλέον θεσμοθετούνται και νομοθετικά.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του κ. Πάνου Θεοδώρου, Διευθυντή του Τομέα Εμπορικής Ανάπτυξης της Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Eurobank. Ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του Επαγγελματικού Λογαριασμού της Τράπεζας για τη λειτουργία και την προσαρμογή της Μικρομεσαίας Επιχείρησης στα νέα φορολογικά δεδομένα, καλύπτοντας όλο το εύρος των σημερινών αναγκών τους. Επιπλέον έγινε αναφορά σε όλες τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Τράπεζα, όπως τα ολοκληρωμένα χρηματοδοτικά προγράμματα «Πράσινης Ανάπτυξης» και η συμμετοχή σε κοινοτικά ή κρατικά αναπτυξιακά προγράμματα με προνομιακούς όρους, συμβάλλοντας στην ακόμα πιο άμεση και αποτελεσματική στήριξη των πελατών της στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Η συζήτηση που ακολούθησε με τις ερωτήσεις που ετέθησαν από το ακροατήριο ήταν ενδεικτική του ενδιαφέροντος αλλά και της ανάγκης για αξιόπιστη ενημέρωση και πληροφόρηση των επαγγελματιών γύρω από τα φορολογικά θέματα. Τα θέματα που απασχολούν περισσότερο, σύμφωνα με τις ερωτήσεις που ετέθησαν, αφορούν κυρίως στις νέες διατάξεις και τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και τον προβληματισμό για το κόστος και την αποτελεσματικότητα της νέας φορολογικής νομοθεσίας.

Η εκδήλωση στον Πειραιά από κοινού με το ΕΒΕΠ εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς ανάλογων ενημερωτικών συναντήσεων που διοργάνωσε η Eurobank EFG σε συνεργασία με την ΠΟΦΕΕ σε πολλές πόλεις, με αθρόα συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών.

 

 

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Βύρων Μπαλλής κατά την ομιλία του στην ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε από κοινού η τράπεζα με τον Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011. Στο πάνελ οι άλλοι ομιλητές της εκδήλωσης (από αριστερά) κ.κ. Γεώργιος Κασιμάτης, πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Γεώργιος Χριστόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΠΟΦΕΕ, και Παναγιώτης Θεοδώρου, διευθυντής Τομέα Εμπορικής Ανάπτυξης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Eurobank EFG