Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Συνέντευξη Τύπου Eurobank –Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ενίσχυση και ενθάρρυνση της εξωστρεφούς ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, η Τράπεζα Eurobank EFG στηρίζει τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, με τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που προάγουν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων και συμβάλλουν στην αναπτυξιακή τους προσπάθεια.
Στην προσπάθεια αυτή η συμβολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) είναι καθοριστική, δεδομένου οτι στην «καρδιά» του νέου αναπτυξιακού προσανατολισμού, που αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική οικονομία, είναι η στήριξη των σύγχρονων εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η Eurobank EFG στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο σημερινό δυσμενές περιβάλλον, υποστήριξε την πρωτοβουλία του ΠΣΕ για την ανάπτυξη ενός νέου σύγχρονου διαδικτυακού κόμβου για τις εξαγωγές στην Ελλάδα (www.pse.gr) που παρουσιάσθηκε σήμερα σε εκδήλωση παρουσία της Διοίκησης της Eurobank EFG και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΕ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος σε χαιρετισμό του επεσήμανε ότι, «Η μεγάλη πρόκληση της χώρας είναι να βγει από την κρίση και ο μόνος τρόπος είναι να στηρίξουμε την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα. Aπαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο το οποίο θα συνδυάζει την αξιοπιστία, τη δημοσιονομική πειθαρχία και προσαρμογή στις νέες συνθήκες σε συνδυασμό με την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Η Eurobank στο μερίδιο που της αναλογεί έρχεται αρωγός στην ελληνική επιχειρηματικότητα στο ευρύτερο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει ήδη αναλάβει ώστε να δώσουμε νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην ιδιωτική πρωτοβουλία που σε αρμονία με μια πιο επιτελική και αποτελεσματική παρουσία και δράση του κράτους θα ενισχύσει σε στέρεες βάσεις τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.»
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σϋμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Καραμούζης στην ομιλία του επεσήμανε ότι «Το πρότυπο της τελευταίας δεκαετίας που στηρίχθηκε κυρίως στη ραγδαία αύξηση της ιδιωτικής και της δημόσιας κατανάλωσης και στο δανεισμό κυρίως από το εξωτερικό έχει κλείσει τον κύκλο του.  Μας οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σε σοβαρή διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και σε ραγδαία χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η απαιτούμενη ριζική δημοσιονομική προσαρμογή και η βελτίωση της διεθνούς μας αξιοπιστίας, που έχει καταρρακωθεί, θα πρέπει να συνδυαστεί με γενναίες και τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τομές στο κράτος, την κοινωνική ασφάλιση, την κοινωνική πολιτική, την υγεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις ΔΕΚΟ, παράλληλα με τη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής, οικονομικής εξωστρέφειας και επενδύσεων με τον ιδιωτικό τομέα, την επιχειρηματικότητα και τις ανοικτές αγορές να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο. Το 3ετές πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης κινείται στη σωστή κατεύθυνση και είναι ένα σημαντικό βήμα σε μία μακρά πορεία δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής». Τέλος, ο κ. Καραμούζης ανέπτυξε τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Τράπεζα με όλους τους παραγωγικούς φορείς (ΠΣΕ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ) για την ενίσχυση της οικονομικής εξωστρέφειας, την άνθιση ιδιωτικών επενδύσεων, την εισροή ξένων παραγωγικών κεφαλαίων και τη σ΄τηριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.
Σε χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αλέξανδρος Φούρλας, χαρακτήρισε σημαντικές τις πρωτοβουλίες της Eurobank για την εξωστρέφεια της οικονομίας που θα οδηγήσει και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Εχουμε εισέλθει σε μία περίοδο που χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με επίκεντρο στη στήριξη των μικρομεσίων επιχειρήσεων. Η Πολιτεία  ως αρωγός αυτής προσπάθειας με το ρυθμιστικό της ρόλο  θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα  που έχουν σχέση με την άρση αντικινήτρων, την προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τόνισε τέλος, οτι η Πολιτεία και το Υπουργείο με συγκεκριμένες δράσεις θα προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ, ο επενδυτικός νόμος και το νέο Ταμείο Αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας που θα στηρίξουν την όλη προσπάθεια.
Η πρόεδρος του ΠΣΕ, κα Χριστίνα Σακελλαρίδη στην ομιλία της τόνισε ότι «Είναι πάγια η πρόταση του ΠΣΕ για μία πιο εξωστρεφή ελληνική οικονομία, για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που να στηρίζεται στην καινοτομία, την επωνυμία, την ανταγωνιστικότητα και τη στοχευμένη δράση Όπως και στο παρελθόν, οι Έλληνες εξαγωγείς αποδεικνύουν και σήμερα ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και κινητοποιούνται. Δε νοείται εξωστρέφεια χωρίς επικοινωνία και οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής διευκολύνουν και πραγματώνουν σήμερα, αυτό που οι πρωτοπόροι του Συνδέσμου οραματίζονταν από το 1945: «να ανοίξουν τους ορίζοντες για το ελληνικό εμπόριο. Το νέο portal του ΠΣΕ είναι ένα εικαστικά και λειτουργικά άρτιο εργαλείο, που ενσωματώνει σύγχρονες βέλτιστες πρακτικές προώθησης και marketing και την εμπειρία 65 ετών της λειτουργίας και προσφοράς του ΠΣΕ στην ελληνική οικονομία, η ανάπτυξη του οποίου, δε θα ήταν εφικτή χωρίς τη συνδρομή της Eurobank EFG και των στελεχών της. Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν αποδείξει ότι το μόνο που χρειάζονται είναι ένα σταθερό έδαφος, υγιές, ανταγωνιστικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ειδικά σε περιόδους κρίσεων. Όπως έλεγε και ο Αρχιμήδης: «Δως μοι πα στω και ταν Γαν κινήσω» (δώσε μου που να σταθώ και θα κινήσω την Γη)». Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΣΕ επεξεργάστηκε και θα καταθέσει το επόμενο διάστημα προς την κυβέρνηση και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας πρόταση για μία Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας.
Το ανανεωμένο portal του ΠΣΕ (www.pse.gr) που εγκαινιάσθηκε σήμερα με κεντρικό σύνθημα «ανοίγουμε παράθυρο στον κόσμο των εξαγωγέων» περιλαμβάνει ενότητες όπως:
  • Σχεδιάστε τις Εξαγωγές σας: με Έρευνες ανά αγορά-στόχο και πρόσθετες Μελέτες για προϊόντα/υπηρεσίες, καθώς επίσης και τον Οδηγό του Εξαγωγέα, με εύκολα προσβάσιμα στοιχεία για την ανάληψη εξαγωγικής δραστηριότητας από την Έναρξη μίας επιχείρησης ως την επιτυχή πώληση σε αγορές-στόχους, Εξαγωγικά Έγγραφα, Νόμους, Κανονισμούς Οδηγίες. Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και Επιχειρηματικό Παίγνιο (Business Game) και Mini Case Studies, λειτουργώντας ως πλατφόρμα e-Learning, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.
  • Τρόποι χρηματοδότησης των εξαγωγών: Με παραπομπές σε προγράμματα Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, χρηματοδοτικά προϊόντα και τα Επιδοτούμενα Δράσεις (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ κλπ.)
  • Αποκτήστε διεθνείς προσβάσεις: με Ηλεκτρονικά Ευρετήρια Εισαγωγέων-Εξαγωγέων, εταιρειών βοηθητικών προς τις εξαγωγές και χρήσιμους συνδέσμους για την εξεύρεση συνεργασιών εντός κι εκτός των συνόρων
  • Στήριξη για τις ηλεκτρονικές αγορές: με αγγελίες προσφοράς-ζήτησης, matching tools προμηθευτών-αγοραστών, πληροφορίες για Διαγωνισμούς-Προμήθειες ελληνικών φορέων και διεθνών Οργανισμών (ΕΕ, ΟΗΕ κλπ.)
  • Επικαιρότητα: 'Aμεσες Ενημερώσεις (newsletter) για θέματα άμεσου εξαγωγικού ενδιαφέροντος, Επισημάνσεις, Δελτία Τύπου, ειδησεογραφία
  • Στατιστικά στοιχεία: Βάσεις Δεδομένων και Χρονολογικές Σειρές για το εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας και τις ισοτιμίες νομισμάτων
  • Ηλεκτρονικό Help Desk: για τους εξαγωγείς
Η ανάπτυξη του πιο σύγχρονου διαδικτυακού κόμβου για τις εξαγωγές στην Ελλάδα, παρέχει πλέον ένα τεχνολογικά εξελιγμένο εργαλείο στις ελληνικές και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, προκειμένου να σχεδιάσουν, να προετοιμάσουν, να πραγματοποιήσουν και να ασφαλίσουν τις εξαγωγές τους.
Στην παρουσίαση του νέου διαδικτυακού τόπου, που ανέπτυξε η εταιρεία Accepted, παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αλέξανδρος Φούρλας, ο αντιπρύτανης και ο καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριοι. Γ. Χαλικιάς και  Σπ. Λιούκας επιστημονικοί συνεργάτες του ΠΣΕ , εκπρόσωποι κλαδικών οργανώσεων και επιχειρηματίες-μέλη του ΠΣΕ, από τον πρωτογενή ως τον τριτογενή τομέα και αντιπροσωπεία κρατικών λειτουργών από τα Υπουργεία Οικονομικών και των Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.