Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Νέες Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες

Η Eurobank EFG ανακοίνωσε σήμερα μια νέα σειρά πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση ενός νέου αναπτυξιακού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας, με στόχο αφενός, την ομαλότερη έξοδο από την κρίση αφετέρου, την έναρξη ενός νέου κύκλου αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Η παρέμβαση αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και την αποτελεσματική στήριξη της εξωστρέφειας της οικονομίας, καθώς και τη δημιουργία ελκυστικών προϋποθέσεων προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδύσεων με πολλαπλασιαστική θετική επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Κατά την παρουσίαση των πρωτοβουλιών από τη Διοίκηση της Τράπεζας, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νικόλαος Νανόπουλος επεσήμανε πως η Eurobank επενδύει στη στήριξη ενός νέου αναπτυξιακού προσανατολισμού της χώρας, που αναδύεται σήμερα ως απαραίτητη επιλογή για την ελληνική οικονομία. «Πιστεύουμε σε ένα αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηριχθεί και θα στηρίξει την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό, τη μακροχρόνια αποταμίευση, την ποιοτική αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Το τραπεζικό μας σύστημα είναι απολύτως σε θέση να υποστηρίξει πολύπλευρα και ουσιαστικά τις πιο δημιουργικές παραγωγικές και επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Να συνεχίσει να είναι καταλύτης εξελίξεων και ανάπτυξης. Αναλαμβάνουμε λοιπόν ως Όμιλος πρωτοβουλία και επενδύουμε στο νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό που αναδύεται σήμερα ως μονόδρομος για την ελληνική οικονομία. Ως χώρα και ως κοινωνία δεν έχουμε περιθώριο να ακολουθούμε ασθμαίνοντας τις διεθνείς εξελίξεις, ούτε να αφήσουμε κάτι στην τύχη. Επενδύουμε, στα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, στηρίζουμε, την εξωστρέφειά της, τον επιχειρηματικό δυναμισμό και τις ικανότητες των ανθρώπων της» κατέληξε ο κ. Νανόπουλος.
 
Παρουσιάζοντας τις νέες πρωτοβουλίες ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Καραμούζης υπογράμμισε ο,τι «η χώρα οφείλει να εκμεταλλευθεί τις νέες ευκαιρίες και προτεραιότητες, αν δεν θέλει να παγιδευτεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο νέος αναπτυξιακός προσανατολισμός, τόνισε, πρέπει να στηρίζεται:
Στην ενίσχυση της οικονομικής εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στην αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών.
Στην ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεω, αλλά και των επενδύσεων σε έργα υποδομών, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση κεφαλαίων και την προώθηση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων. Στην περαιτέρω προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που προάγουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Αναλαμβάνουμε σήμερα μια σειρά από πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις, που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Για το σκοπό αυτό, έχουμε θέσει ως βασικές μας προτεραιότητες να σταθούμε δίπλα στην ελληνική επιχειρηματικότητα, να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και δυνατότητες, υποστηρίζοντας τους Ελληνες εξαγωγείς και το διεθνές εμπόριο, να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη της ποιοτικής τουριστικής βιομηχανίας και των επενδύσεων στην παραγωγική βάση της χώρας, να στηρίξουμε τα μικρά και μεγάλα έργα υποδομής και τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Η Eurobank διατηρεί στην Ελλάδα μια ηγετική θέση στην επιχειρηματική χρηματοδότηση. Με υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων € 24 δισ., με ετήσιους ρυθμούς αύξησης πάνω από 20%, με ηγετική θέση στους τομείς του Leasing, του Factoring, του Trade Finance και των προϊόντων διαχείρισης κινδύνων, στέκεται δίπλα και καλύπτει τις συνολικές ανάγκες του επιχειρηματικού τομέα. Παράλληλα, διατηρούμε σημαντική παρουσία στην περιοχή, όπου λειτουργούν 88 επιχειρηματικά κέντρα, 5 κέντρα εξυπηρέτησης μεγάλων πελατών, 3 εταιρίες Leasing, 2 εταιρίες Factoring, 7 Διευθυντές Treasury σε επτά χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κλείνοντας την παρουσίασή του ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε οτι «ο νέος κύκλος ανάπτυξης μπορεί να προκύψει από μια νέα συντονισμένη διαχρονική προσπάθεια αφενός βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και άνθισης της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας και αφετέρου μέσα από σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές και στην παραγωγική βάση της χώρας. Οι πρωτοβουλίες της Eurobank στοχεύουν τόσο στη στήριξη των επιχειρήσεων στους παραπάνω κλάδους, όσο και στο να τονίσουν την ανάγκη έναρξης ενός ευρύτερου ανοικτού αλλά συγκροτημένου διαλόγου στην κοινωνία ανάμεσα σε όλους τους φορείς, για το καίριο θέμα της αναπτυξιακής πορείας του τόπου».
Οι νέες πρωτοβουλίες της Eurobank στηρίζονται σε 5 άξονες και θα υλοποιούνται σε βάθος χρόνου και σε συνεργασία κυρίως με τους επιχειρηματικούς φορείς. Στόχος είναι να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί η υγιής, εξωστρεφής και αναπτυσόμενη ελληνική επιχείρηση, να χρηματοδοτηθούν αξιόπιστα και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, να αναδειχθούν νέοι και υπεύθυνοι δυναμικοί επιχειρηματίες, που είναι έτοιμοι να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και επιχειρηματικού κινδύνου.

Οι άξονες αυτοί είναι:
  • Δέσμευση € 1,5 δισεκ. τα επόμενα χρόνια για Χρηματοδοτήσεις Έργων Υποδομών, Εργων ΣΔΙΤ  και Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Τράπεζα έχει ήδη μια σημαντική συμβολή στη χρηματοδότηση των παραπάνω δραστηριοτήτων με δεσμεύσεις για χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν σήμερα τα € 400 εκατ., ενώ διαθέτει ένα αξιόπιστο και εξειδικευμένο προσωπικό, που παρέχει ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.
  • Χρηματοδότηση της Τουριστικής Βιομηχανίας με ευνοϊκούς και ευέλικτους όρους και με νέα προϊόντα. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται η μακροχρόνια χρηματοδότηση των ανακαινίσεων Ξενοδοχείων (διάρκειας μέχρι 7 χρόνια), η προεξόφληση συμβολαίων με tour operators για βελτίωση της ρευστότητας και η αναδιάρθρωση υποχρεώσεων με μακροχρόνια χρηματοδότηση και χαμηλό χρηματοδοτικό κόστος εκκίνησης.
  • Χρηματοδότηση του Συναλλακτικού Κυκλώματος των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων με νέα προϊόντα, των παραγωγικών Επενδύσεων του κλάδου με με ευνοϊκούς όρους & Ασφάλιση των Εξαγωγών με ανταγωνιστική τιμολόγηση. Στις νέες πρωτοβουλίες συμπεριλαμβάνονται επίσης, για πρώτη φορά, η δυνατότητα προεξόφλησης τιμολογίων και παραγγελιών εξωτερικού εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η προεξόφληση των απαιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ. Τα μακροχρόνια δάνεια για παραγωγικές επενδύσεις μέχρι το 100% της αξίας της επένδυσης και με ευνοϊκούς όρους επιτοκίου. Η  δημιουργία ενός One Stop Shop για ασφάλιση εξαγωγικών κινδύνων κάθε είδους και μορφής, στο βαθμό που είναι ασφαλίσιμοι σε διεθνές επίπεδο. Η διευκόλυνση των Ελλήνων εξαγωγέων για δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της αξιολόγησης και ανάληψης των κινδύνων με τη μέθοδο του factoring.
  • Δημιουργία Εσωτερικού Επενδυτικού Κεφαλαίου ύψους € 30 εκατ. για Μετοχικές Συμμετοχές Μειοψηφίας σε Δυναμικές μικρές και μεσαίες Εξωστρεφείς Επιχειρήσεις – και παράλληλη η Κινητοποίηση € 100 εκατ. Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων σε βάθος χρόνου για συνεπενδύσεις με την Τράπεζα και άλλες εταιρείες private equity. Στόχος η αναβάθμιση των προοπτικών των δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων με την κεφαλαιακή τους ενίσχυση και τη δημιουργία ισχυρότερων και μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων.
  • Κοινές Δράσεις Προώθησης της εξωστρέφειας των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων σε στενή συνεργασία με τους κρατικούς και εταιρικούς φορείς, (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΤΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ), για τη χρηματοδότηση και συγχρηματοδότηση, καθώς και την οργάνωση και το συντονισμό πρωτοβουλιών, μελετών, συνεδρίων, που προάγουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της χώρας.
Η Eurobank EFG κατανοεί τις νέες προκλήσεις και συνθήκες των καιρών και γνωρίζει ότι η υγεία του τραπεζικού συστήματος, η διατηρήσιμη ανάπτυξη και η οικονομική ευρωστία της χώρας είναι αλληλοτροφοδοτούμενοι και αλληλοεξαρτώμενοι στόχοι.
Η Eurobank EFG έχει τη δύναμη και τη δέσμευση να συνεργαστεί με όλους τους φορείς της οικονομίας και να συμβάλει με τις πρωτοβουλίες της στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας.