Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Παρουσίαση της Εκδοσης Τo Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

της Γεωργίας Εμμ. Χατζή
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2008 στο ‘Παλλάς Αθηνά’ -έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση- παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας» που αποτελεί την νέα έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Eurobank EFG.  Η έκδοση επιχειρεί να προσφέρει στο ευρύ κοινό το πανόραμα των πολύτιμων θησαυρών της Ολυμπίας που αντιπροσωπεύουν τη μακραίωνη ιστορία της ΄Αλτεως και την υπερχιλιετή ιστορία των διασημότερων αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας.
 
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ.Μιχάλης Λιάπης που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρει  ότι η Ολυμπία -τόπος ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά αλλά και ιδεολογικά- κατάφερε να μετεξελιχθεί στους αιώνες σε σύμβολο αξιών πανανθρώπινων αλλά και διαχρονικά επίκαιρων. Την διαχρονικότητα του Ιερού καταδεικνύει το πλήθος των αρχαιολογικών μνημείων και ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν και αυτόν ακριβώς τον πλούτο αναδεικνύουν με τρόπο μοναδικό το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση και η Eurobank EFG με την νέα τους έκδοση.
Στην ομιλία της η κα Μαριάννα Λάτση τόνισε ότι η πολιτιστική κιβωτός του ‘Κύκλου των Μουσείων’ διευρύνεται φέτος με το δέκατο μέλος της και υπογράμμισε ότι όλη αυτή η συσσωρευμένη επιστημονική γνώση και ο φωτογραφικός πλούτος είναι προσβάσιμα πλέον στην ιστοσελίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση σε μορφή ηλεκτρονικών βιβλίων - www.latsis-foundation.org-. Ανέφερε επίσης, ότι τα ίδια τα βιβλία της σειράς του ‘Κύκλου των Μουσείων’ αποστέλλονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση και τη Eurobank EFG σε εκατοντάδες Βιβλιοθήκες, Αρχαιολογικές Πανεπιστημιακές Σχολές και Ινστιτούτα, αρχαιολόγους και ερευνητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό υπηρετώντας συστηματικά τον κεντρικό στόχο που είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και διάδοση της ελληνικής αρχαιότητας στα πέρατα του κόσμου.
Η κα Λάτση ανακοίνωσε επίσης ότι τo 2009 το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση με τη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προγραμματίζει την αποστολή της σειράς του ‘Κύκλου των Μουσείων’, σε μορφή CDs, σε 3.000 σχολεία της χώρας μας με σκοπό τον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού υλικού αλλά και την περαιτέρω εξοικείωση των μαθητών με τους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας ενώ προανήγγειλε τον τίτλο της επόμενης έκδοσης που θα είναι αφιερωμένη στο Μουσείο του Μαραθώνα εν όψει της συμπλήρωσης το 2010 των 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη.

Στην ειδική αναφορά της για την έκδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας επεσήμανε και τους καθαρά συναισθηματικούς λόγους που προώθησαν την ιδέα αυτής της έκδοσης μιας και “η Ηλεία είναι η γενέθλια γη του πατέρα μας Γιάννη Λάτση και της μητέρας μας Εριέττας. Απετέλεσε συνεπώς ύψιστη υποχρέωση για εμάς η συνέχιση της μακροχρόνιας παράδοσης κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς που ο Γιάννης Λάτσης είχε δημιουργήσει τόσο προς τον τόπο που ξεκίνησε αλλά και προς όλα τα μέρη στα οποία δραστηριοποιήθηκε”.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG, κ. Νίκος Νανόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη ευρύτατη και πολυεπίπεδη στήριξη που τόσο η Eurobank EFG όσο και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προσέφεραν στην βαρέως πληγείσα περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσα από το κοινό πρόγραμμα τους για τους πυρόπληκτους που φέρει τον τίτλο ‘Είναι Καθήκον μας’www.inekathikonmas.gr’κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο έργο της αποκατάστασης του φυσικού τοπίου που περιβάλλει τον ιερό αυτό χώρο.
Η συντονίστρια της έκδοσης, κα Ειρήνη Λούβρου, στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι «το ιδιαίτερο στοιχείο της έκδοσης εντοπίζεται στη μεγάλη ποικιλία ύλης και μορφής των εξαιρετικών ευρημάτων : χάλκινα, μαρμάρινα, κεραμικά έργα τέχνης εναλλάσσονται στις σελίδες του βιβλίου δημιουργώντας ευφρόσυνη εντύπωση στον αναγνώστη».
Η συγγραφέας, αρχαιολόγος και Διευθύντρια του Μουσείου, κα Γεωργία Χατζή, κλείνοντας την εκδήλωση έκανε μια αναδρομή στο ανασκαφικό έργο στην περιοχή, που ήδη μετρά πλέον των 130 ετών ιστορίας, και στην ανεκτίμητη προσφορά που αυτό είχε στην επιστήμη και την ανθρωπότητα. Συνέχισε λέγοντας ότι στο βιβλίο που παρουσιάζεται προβάλλονται τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας, ορισμένα από την έκθεση του Παλαιού Μουσείου αλλά και μερικά από τον αμητό των αποθηκών, και ιδιαίτερα από τη μοναδική ανά τον κόσμο σε πλούτο αναθημάτων χαλκοθήκη . Έκλεισε την ομιλία της αναφερομένη στη μεγάλη συγκίνηση και τιμή που η ίδια νοιώθει, καθώς η έκδοση αυτή έρχεται να σφραγίσει σχεδόν τριάντα χρόνια ζωής και εργασίας της στην Ολυμπία.
Για την έκδοση του νέου αυτού βιβλίου, που αναπτύσσεται σε 367 σελίδες, η κ. Ειρήνη Λούβρου των εκδόσεων ΟΛΚΟΣ είχε τη γενική φροντίδα της έκδοσης, ο κ. Δημήτρης Καλοκύρης υπογράφει τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια, ενώ η φωτογραφική καταγραφή των εκθεμάτων έγινε από τον κ. Σωκράτη Μαυρομάτη και τον Γιώργο Φαφαλή. Η εταιρεία Φωτόλιο - Typicon και ο Γ. Ηλιόπουλος ανέλαβαν την εκτύπωση της έκδοσης, οι διαχωρισμοί έγιναν από τη Δ.Πλέσσας ΕΠΕ και η βιβλιοδεσία από την Κ. Στάμου ΣΙΑ.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας 210-628.21.36 Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση
210-333.71.81 Eurobank EFG