Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία - Πρώτοι των Πρώτων

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τρίτη 18 Μαρτίου 2008) στην Παλαιά Βουλή η βράβευση των «Πρώτων εκ των Πρώτων» αποφοίτων Λυκείου κάθε  Νομού της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», που καθιέρωσε από το 2003 η Eurobank EFG.
Με το πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τους αριστούχους αποφοίτους με τον υψηλότερο βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από κάθε Λύκειο της χώρας, δημόσιο και ιδιωτικό, ημερήσιο και εσπερινό.  Για τη σχολική περίοδο 2006-2007 βραβεύθηκαν 1.167 απόφοιτοι, ενώ από την έναρξη του προγράμματος το 2003 μέχρι σήμερα  έχουν βραβευθεί συνολικά 5.600 αριστούχοι μαθητές.
Η συνέχιση του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» έρχεται να ενισχύσει την ήδη σημαντική κοινωνική προσφορά του Ομίλου της Eurobank στην Παιδεία, παράλληλα με τις χορηγικές της δραστηριότητες και σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός και το Περιβάλλον.
Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μεταξύ άλλων τόνισε:  «Είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη στιγμή σήμερα για την ελληνική παιδεία, διότι ένας ιδιωτικός φορέας κινητροδοτεί την αριστεία δείχνοντας παραδειγματικά προς όλη την ελληνική αγορά και την ελληνική κοινωνία πως πρέπει να επιβραβεύονται αυτοί οι οποίοι προσπαθούν, αυτοί οι οποίοι μπορούν να απλώσουν τα φτερά τους, να σηκώσουν στην πλάτη τους την Ελλάδα σε νέους ορίζοντες, εκεί που όλες οι προηγούμενες γενιές αγωνίστηκαν και οραματίστηκαν να οδηγηθεί ο τόπος μας. Έξυπνα παιδιά μπορούν να βγαίνουν όμως μόνο από έξυπνα σχολεία. Και αυτό είναι η δική μας ευθύνη, η ευθύνη της Πολιτείας. Γι αυτό και πάντοτε παρακινούμενοι από τις ανάγκες της κοινωνίας και της εποχής προσπαθούμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή προχωρώντας σε καινοτόμες πολιτικές που αναζητά η κοινωνία και κυρίως πολιτικές που οφείλουμε στη νεώτερη γενιά. Θέλω από το βήμα αυτό να συγχαρώ τη Eurobank για τη θετικότατη αυτή πρωτοβουλία που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια, επιβραβεύοντας την αριστεία. Και μέσα από την ευκαιρία που μου δίνει, να συγχαρώ και όλους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συνεργαζόμενοι επενδύουν σε ότι καλύτερο έχει ο τόπος μας: Στη νέα γενιά»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος τόνισε ότι «Μέσα από το πρόγραμμα μας «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» θέλουμε να ενθαρρύνουμε με συμβολικό τρόπο την προσπάθεια των νέων μας για παιδεία και μόρφωση, σαν την πιο ασφαλή οδό προς την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη και ευτυχία.  Η Παιδεία δηλαδή «η των παίδων αγωγή» αφορά πριν από όλα την ανάπτυξη και καλλιέργεια του ανθρώπου ως σύνολο, και όχι απλώς τη συσσώρευση γνώσεων και πληροφοριών, που σήμερα είναι τόσο εύκολα προσβάσιμες.  Μέσα από την ολοκληρωμένη παιδεία ασκούμε καλύτερα τις προσωπικές μας επιλογές και αποκτούμε τη δύναμη της ελευθερίας.  Και η δύναμη αυτή συνίσταται στο να γνωρίζουμε να θέτουμε τα σωστά, τα καίρια ερωτήματα, και όχι στο να επαναλαμβάνουμε κοινότοπες απαντήσεις σε γνωστά τυποποιημένα ερωτήματα.  Με τον τρόπο αυτό κατανοούμε τα όρια των δυνατοτήτων μας και θέτουμε τις δημιουργικές μας ικανότητες στην υπηρεσία των δικών μας προσωπικών στόχων και οραμάτων. Θέλουμε επίσης, μέσα από το Πρόγραμμά μας αυτό, να αναδείξουμε αξίες όπως η προσπάθεια, η συνέπεια, η ευγενής άμιλλα, η αναζήτηση της ποιότητας, η επιδίωξη της γνώσης, η διεκδίκηση της επιτυχίας. Πιστεύουμε πως με αφετηρία τέτοιες αξίες, οι νέοι μας μπορούν ως ώριμοι πολίτες πια να αμυνθούν δημιουργικά σε κάθε αδιέξοδη αμφισβήτηση, που μοιραία οδηγεί στο μηδενισμό και την οπισθοδρόμηση. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος προς την εξέλιξη και την πραγματική ελευθερία που κατακτάται μέσα από τη συνεχή βελτίωση των δυνατοτήτων της σκέψης και της δράσης».
Εκ μέρους των βραβευθέντων, ο κ. Νίκος Κεκάτος (1ο Γενικό Λύκειο Μοσχάτου) τόνισε: «Χωρίς αμφιβολία, πιστεύω ότι όλοι εμείς οι νέοι, ως μέλη πλέον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μπορούμε να αποτελέσουμε τη βαση μιας κοινωνίας ικανής να ανταποκριθεί στους πόθους και τα οράματά της. Αξίζει κάθε επιβράβευση η θέληση για επίτευξη υψηλών επιδόσεων σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλον.  Δεν αρκούν όμως, μόνο  οι  βραβεύσεις και οι μεμονωμένες επιτυχίες για  να κατακτήσουμε συλλογικούς στόχους. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε η πανεπιστημιακή παιδεία, ο καθρέφτης ενός κράτους, να παράγει γράμματα, επιστήμη και τεχνολογία. Δυστυχώς όμως στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, γενική  είναι η διαπίστωση ότι η πραγματικότητα αποδεικνύεται πιο φτωχή από τα όνειρά μας. Στη σημερινή εποχή της οικονομίας και της πληροφορίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να ενεργοποιηθούν χωρίς  καθυστέρηση, αφού ένα κράτος που δεν εναρμονίζεται έγκαιρα στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες   κινδυνεύει να μην εμφανίσει πρόοδο. Ειδικά εμείς οι νέοι παραμένουμε η μόνη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ακόμη και εάν συχνά θέτουμε λάθος στόχους και αγωνιζόμαστε για κατακτήσεις που δεν είναι και οι πλέον ουσιαστικές. Εμείς άλλωστε είμαστε οι μόνοι που συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ένας διαφορετικός κόσμος παραμένει πάντα δυνατός».
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές , πρυτάνεις και εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης καθώς και παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η φοιτήτρια. κα Αθηνά Σαχουλίδου αριστεύσασα «Πρώτη εκ των Πρώτων» κατά τη σχολική περίοδο 2005-2006.
Φωτογραφία Νο. 1
Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, η κα. Μαριάννα Λάτση και ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG και οι αριστούχοι που βραβεύτηκαν στη τελετή βράβευσης  των  πρώτων εκ των πρώτων αποφοίτων λυκείου κάθε νομού της χώρας την Τρίτη 18 Μαρτίου 2008 στην Παλαιά Βουλή.
Φωτογραφία Νο. 2
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, η κα. Μαριάννα Λάτση και ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης  των πρώτων εκ των πρώτων αποφοίτων λυκείου κάθε νομού της χώρας την Τρίτη 18 Μαρτίου 2008 στην Παλαιά Βουλή.