Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Συνέντευξη Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Κου. Ν. Καραμούζη στο Reuters, 14 Ιανουαρίου 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Eurobank εμμένει σε στόχους κερδοφορίας 2008-10
Του Γιώργου Γεωργιόπουλου
ΑΘΗΝΑ, 14 Ιαν. (Reuters) - H EFG Eurobank <EFGr.AT> εμμένει στους στόχους του  επιχειρηματικού της σχεδίου όσον αφορά στην κερδοφορία και την ανάπτυξη παρά την πιστωτική  κρίση, είπε την Δευτέρα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Η διεθνής πιστωτική κρίση δεν έχει επηρεάσει τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες δεν έχουν  έκθεση στα στεγαστικά δάνεια sub-prime χαμηλής φερεγγυότητας. Τα ελληνικά πιστωτικά  ιδρύματα έχουν επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη στις γειτονικές αναδυόμενες αγορές.
"Τα αποτελέσματα του 2007 θα ανταποκρίνονται στους βασικούς στόχους που έχουμε  ανακοινώσει", είπε σε συνέντευξή του στο Reuters o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Νίκος  Καραμούζης.
"Οι εκτιμήσεις μας  για την κερδοφορία και την ανάπτυξη εργασιών στην Ελλάδα και στην  ευρύτερη περιοχή το 2008-10 εξακολουθούν να ισχύουν όπως ανακοινώσαμε τον Αύγουστο του  2007".
"Οι προοπτικές για την κερδοφορία και την ανάπτυξη του ομίλου εκτός Ελλάδας είναι ιδιαίτερα  θετικές".
Η ισχυρή επέκταση των χορηγήσεων στην εγχώρια αγορά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη  ήταν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της κερδοφορίας εννεαμήνου, αύξηση 29%, καθώς οι  επενδύσεις του ομίλου στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η Eurobank διαθέτει  παρουσία στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας,  Σερβίας, Ουκρανίας και Τουρκίας.
Η EFG Eurobank, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 10,8 δις ευρώ αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη  του ομίλου θα διαμορφωθούν στα 1,55 δις ευρώ έως το 2010 από 820 εκατ. ευρώ  που  προβλέπει για τη χρήση  2007.
ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΣΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Σχολιάζοντας πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank που ανέφερε ότι η Eurobank θα χρειαστεί  να αντλήσει 7 δις ευρώ περίπου για να χρηματοδοτήσει την αύξηση των χορηγήσεων, ο  Καραμούζης διέψευσε την πρόβλεψη λέγοντας ότι βασίζεται σε λανθασμένα στοιχεία.
"Η Eurobank διαθέτει σήμερα πλεονάζουσα ρευστότητα αρκετών δις ευρώ και αντλούμε  καταθέσεις πελατών προσεγγίζοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 28%. Επιπλέον, μετά την αύξηση  μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τράπεζα έχει πολύ ισχυρή κεφαλαιακή  βάση", είπε ο Καραμούζης.
Την περασμένη εβδομάδα, η Deutsche Bank μείωσε την αξιολόγησή της για την Eurobank σε  "hold" από "buy", επικαλούμενη την προοπτική αρνητικής αναθεώρησης των κερδών φέτος.  Μείωσε την τιμή-στόχο της μετοχής στα 26 ευρώ από 33 ευρώ.
Η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται 12 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη 2007 έναντι  πολλαπλασιαστή κερδών 11,7 για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με το Reuters  Estimates.
H επενδυτική τράπεζα είπε ότι μπορεί να υπάρξει αρνητική επίπτωση 5% στα εκτιμώμενα  κέρδη 2008 αν δεν καταφέρει ο όμιλος να αυξήσει την ρευστότητα του.
Είπε ότι μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις της Eurobank, της  Πειραιώς και της Alpha ξεπερνά το 100%. Αν οι τράπεζες δεν  καταφέρουν να αυξήσουν τη  ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την επέκταση των χορηγήσεων τους, ο ρυθμός αύξησης των  δανείων θα μειωθεί.
"Η έκθεση της Deutsche Bank στηρίζεται σε λανθασμένα στοιχεία και αβάσιμες υποθέσεις και  παρουσιάζει μια διαστρεβλωμένη εικόνα των προοπτικών της τράπεζας. Έχουμε ενημερώσει τη  Deutsche Bank σχετικά με αυτό", είπε ο Καραμούζης.
Είπε ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση σε ενυπόθηκα δάνεια ή σχετικά  προϊόντα υψηλού ρίσκου όπως τα CDOs, που προκαλούν προβλήματα σε πολλές  χρηματοοικονομικές εταιρίες.
"Η φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παραμένει υψηλή. Οι συνέπειες της  διεθνούς πιστωτικής κρίσης επηρεάζουν εμμέσως την ελληνική τραπεζική αγορά μέσω αύξησης  του κόστους χρήματος", είπε ο Καραμούζης.
Πρόσθεσε ότι η Eurobank  και άλλα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ένα σημαντικό  πλεονέκτημα -- τη στρατηγική τους επιλογή να επεκταθούν εκτός Ελλάδας. Έχουν παρουσία σε  χώρες με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
"Οι ελληνικές τράπεζες θα αποκομίζουν σταδιακά ένα όλο και πιο σημαντικό κομμάτι  κερδοφορίας και αύξησης των εργασιών τους από τις αγορές αυτές", είπε ο Καραμούζης.