Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Το Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας της Eurobank είναι πιστοποιημένο κατά τα διεθνή πρότυπα ISO 50001 και ISO 14064. Η μέθοδος διαχείρισης που εφαρμόζουμε μειώνει σημαντικά την ενέργεια που καταναλώνουμε και κατ’ επέκταση τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για τη συνεπή μας προσπάθεια να εξοικονομούμε ενέργεια έχουμε κερδίσει σημαντικά βραβεία.

Διεθνής πιστοποίηση ISO 50001 και ISO 14064

Το Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας είναι πιστοποιημένο κατά το πρότυπο ISO 50001 από το 2015. Η διεθνής πιστοποίηση καλύπτει το σύνολο των δραστηριοτήτων μας, καθώς και το σύνολο των εγκαταστάσεών μας στα καταστήματα και τα γραφεία της Eurobank.

Το 2021 καταφέραμε να μειώσουμε κατά:

 • 5,53% τη συνολική κατανάλωση ενέργειας.
 • 4,72% την ένταση κατανάλωσης ενέργειας ανά επιφάνεια.
 • 4,13% τον δείκτη ενεργειακής έντασης.
 • 3,86% τον δείκτη έντασης εκπομπών άνθρακα.
 • 5,35% τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ πιστοποιήσαμε το σύνολό τους με το διεθνές πρότυπο ISO 14064-1 μέσω εξωτερικού φορέα πιστοποίησης.

Παράλληλα, το 97,42% (40.327 MWh) της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Eurobank για το 2021 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), πιστοποιημένες με εγγυήσεις προέλευσης. Δηλαδή, βελτιώσαμε την επίδοσή μας κατά 1,86% σε σχέση με το 2020.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις επιδόσεις μας στην Περιβαλλοντική Έκθεση και τον Ετήσιο Απολογισμό Δραστηριοτήτων και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Μέθοδος διαχείρισης

Για να βελτιώνουμε συνεχώς την ενεργειακή απόδοση της Eurobank, ακολουθούμε συγκεκριμένη μεθοδολογία:

 1. Παρακολουθούμε την ενέργεια που καταναλώνουμε. Καταγράφουμε και αναλύουμε αυτά τα στοιχεία.

 2. Αναγνωρίζουμε τις σημαντικές ενεργειακές χρήσεις (Significant Energy Use – SEU).

 3. Καθορίζουμε και ιεραρχούμε ευκαιρίες για να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση.

 4. Εκτιμούμε τις μελλοντικές ενεργειακές χρήσεις και τις ενεργειακές καταναλώσεις.

 5. Υλοποιούμε τεχνικές παρεμβάσεις και εφαρμόζουμε διαχειριστικές λύσεις.

Για να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση, χρησιμοποιούμε το μοντέλο Pay as you save, σε συνεργασία με Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ), στο πλαίσιο της πρότυπης Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης Διαμοιραζόμενου Οφέλους.

Τεχνικές παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μας και την περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας:

 • Επεκτείνουμε τον προγραμματισμό μας για κεντρικό έλεγχο θερμοκρασίας σε περισσότερα κτίρια.
 • Αναβαθμίζουμε κατασκευαστικά τα καταστήματά μας και τον τεχνολογικό εξοπλισμό μας, όπως υπολογιστές, φωτισμό και κλιματισμό.
 • Δρομολογούμε μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των εγκαταστάσεών μας.
 • Επεκτείνουμε την τοποθέτηση μετρητών ενέργειας σε όλα τα κτίρια και τα καταστήματά μας.

Εχουμε ήδη πιστοποιήσει 18 πράσινα κτίριά μας σύμφωνα με πρότυπα που έχουν καθοριστεί από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς:

 • 10 κτίρια κατά LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), σε επίπεδο Gold και Platinum.
 • 8 κτίρια κατά BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), με αξιολόγηση καλό, πολύ καλό και εξαιρετικό.

Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε στην πράξη το εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον στην Eurobank.

Το 2022 πιστοποιήσαμε κατά LEED το κτιριακό συγκρότημα της Νέας Ιωνίας. Μάλιστα, το κτίριο που στεγάζει το Data Center πιστοποιήθηκε με LEED GOLD.

Διακρίσεις για το Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας

Σημαντικοί φορείς αναγνωρίζουν σταθερά την αποδοτικότητα του Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας που εφαρμόζουμε. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κερδίσει:

 • Χρυσό βραβείο Πράσινα κτίρια / Δομημένο περιβάλλον στον διαγωνισμό Hellenic Responsible Business Awards 2022, για την ανάπλαση του κτιριακού συγκροτήματος PIRAEUS PORT PLAZA 3 στον Πειραιά.
 • Αργυρό βραβείο Μείωση της καταναλισκόμενης  ενέργειας / Energy conservation στον διαγωνισμό Environmental Awards 2022, για τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας στην Eurobank.
 • Βραβείο Bravo Environment στον διαγωνισμό Bravo Sustainability Awards 2017, για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου στην Eurobank.