Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Τι σημαίνουν τα χρώματα σε ένα δωμάτιο και πώς μπορούν να επιδράσουν στην ψυχολογία μας; Διαβάστε εδώ τη σημασία τους και στη συνέχεια επιλέξτε το κατάλληλο για εσάς.

Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε άμεσα και συνειδητά, αλλά τα χρώματα που επιλέγουμε για τους χώρους του σπιτιού μας, καθορίζουν την ψυχολογία μας. Πώς μπορούμε λοιπόν να είμαστε πιο χαρούμενοι με τις αντίστοιχες χρωματικές επιλογές;

   
Το άσπρο και το μαύρο

Το άσπρο και το μαύρο

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά χρώματα. Επειδή το μαύρο είναι κυρίαρχο χρώμα και έντονο, καλό είναι να υπάρχει μόνο σε μικρές επιφάνειες, κυρίως ως αρχιτεκτονικό τέχνασμα που ομορφαίνει και δίνει μια νότα κομψότητας στον χώρο. Από ψυχολογικής άποψης, μπορεί να μικρύνει τους χώρους και κατ’ επέκταση να εμποδίσει τις μεγάλες αλλαγές. Αντίστοιχα, το καθαρό άσπρο, δημιουργεί μια ψυχρότητα και μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.
Το άσπρο και το μαύρο
Το μπλε

Το μπλε

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει πως τα μπλε σερβίτσια κόβουν την όρεξη. Το μπλε χρώμα στους τοίχους και τα έπιπλα όμως εξασφαλίζει ηρεμία και ασφάλεια, ενώ τονώνει τη δημιουργικότητα. Επίσης, αν βάλετε το μπλε στην κρεβατοκάμαρα, μπορεί να σας βοηθήσει με τον ύπνο, προσδίδοντας χαλάρωση. Από την άλλη, αν προτιμήσετε ένα πιο ελαφρύ γαλάζιο, όπως αυτό της θάλασσας, ο χώρος θα φαίνεται πιο ανοιχτός και θα σας ταξιδεύει σε δροσερά, παραθαλάσσια μέρη.
Το μπλε
Το ροζ

Το ροζ

Ένα χρώμα που μας ηρεμεί απλώς και μόνο στο άκουσμά του. Το ροζ συμβολίζει τη φιλία γι’ αυτό και όταν εντάσσεται στο σπίτι δίνει μόνο θετική αίσθηση γαλήνης και ισορροπίας. Μην ξεχνάτε βέβαια πως το έντονο ροζ μπορεί να κουράσει τα μάτια.
Το ροζ
Το κίτρινο

Το κίτρινο

Καθώς το κίτρινο παραπέμπει στον ήλιο, επιλέγοντας αυτή την απόχρωση ενισχύουμε την καλή διάθεση και την αισιοδοξία μας. Συνδυάζοντάς το μάλιστα με το μπλε πετυχαίνουμε έναν μοναδικό συνδυασμό ευεξίας και ηρεμίας.
Το κίτρινο
Το μωβ

Το μωβ

Αν θέλετε να διεγείρετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας, τότε το μωβ είναι το χρώμα που χρειάζεστε. Το μωβ εκτός από καλλιτεχνικά ερεθίσματα, μειώνει το στρες και ενεργοποιεί τη διαίσθηση.
Το μωβ
Το πορτοκαλί

Το πορτοκαλί

Πρόκειται για ένα έντονο χρώμα που ξυπνά ζωηρά συναισθήματα. Μπορεί να επιλεχθεί τόσο στους τοίχους όσο και σε αντικείμενα στον χώρο τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν δημιουργική διάθεση.
Το πορτοκαλί