Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Θέλετε μια ανανέωση στον χώρο και τα ρούχα σας με το ελάχιστο δυνατό κόστος; Έχετε την τάση να μαζεύετε συνεχώς μικροπράγματα που δύσκολα αποχωρίζεστε μήπως και κάποια στιγμή τα χρειαστείτε; Ήρθε η στιγμή να μάθετε για το upcycling, τη νέα δημιουργική, οικονομική και ταυτόχρονα οικολογική τάση διακόσμησης και στιλ.
   
Upcycling: η δημιουργική ανακύκλωση

Upcycling: η δημιουργική ανακύκλωση

Εάν μεταφράσουμε κυριολεκτικά τη λέξη upcycling, σημαίνει αναβαθμιστική ανακύκλωση. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει δημιουργική επαναχρησιμοποίηση παλιών ή/και άχρηστων αντικειμένων. Τόσο στον χώρο της διακόσμησης όσο και της μόδας η αναβάθμιση παλιών αντικειμένων έχει μετατραπεί σε επιστήμη.

Ιδέες και παραδείγματα δημιουργικής ανακύκλωσης βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά σε πλατφόρμες στο διαδίκτυο (Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest), σε εκπομπές στην τηλεόραση, καθώς και στον τύπο.

Χάρη σε αυτήν τη νέα τάση, όχι μόνο παρατείνεται δημιουργικά η ζωή των προϊόντων αλλά και διακοσμούμε ωραία τον χώρο μας ή αναβαθμίζουμε το στιλ μας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι λειτουργούμε οικολογικά και συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης νέων υλικών κατά τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Upcycling: η δημιουργική ανακύκλωση
Εναλλακτική διακόσμηση

Εναλλακτική διακόσμηση

Η πλέον δημοφιλής τάση στη διακόσμηση είναι τα έπιπλα από ξύλινες παλέτες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σκελετός κρεβατιού ή βάση για να βάλετε αναπαυτικές μαξιλάρες και να κάθεστε στο μπαλκόνι ή το σαλόνι σας. Λειτουργούν ακόμη και ως τραπεζάκι μέσης στο σαλόνι σας. Οι δυνατότητες είναι πολλές.

Μπορείτε να τις αναζητήσετε στις αποθήκες των σουπερμάρκετ και μεγάλων καταστημάτων ή και κοντά στα σκουπίδια, εάν είναι σε καλή κατάσταση και σχετικά καθαρές.

Εάν περπατώντας στη γειτονιά βρείτε παρατημένα τα παλιά κλασικά παραθυρόφυλλα, μπορείτε να τα πάρετε, να τα βάψετε με χρώμα κιμωλίας και να κρεμάσετε στις εσοχές τους φυτά ή και φωτογραφίες. Εάν έχετε στην αποθήκη κάποια παλιά ξύλινη σκάλα, μπορείτε, ανάλογα το ύφος της, να τη χρησιμοποιήσετε ως διακοσμητική βιβλιοθήκη ή κρεμάστρα.

Εναλλακτική διακόσμηση
Τα μυστικά του κάδου

Τα μυστικά του κάδου

Πριν πετάξετε το άδειο μπουκάλι κρασί ή το κουτάκι της κονσέρβας στην ανακύκλωση, ξανασκεφτείτε το. Εάν μαζέψετε αρκετούς φελλούς από μπουκάλια, μπορείτε να φτιάξετε από σουβέρ και σουπλά μέχρι χαλάκι για το μπάνιο.

Ο φελλός έχει την ιδιότητα να αντέχει σε πολύ υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε είναι το πλέον κατάλληλο υλικό. Το μπουκάλι του κρασιού μπορείτε να το βάψετε και να γίνει βάζο για τα λουλούδια σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως βάση για πορτατίφ ή φωτιστικό.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα γυάλινα βαζάκια. Με δοχεία από κονσέρβες μπορείτε να φτιάξετε μολυβοθήκες και γλαστράκια. Εάν κάνετε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, θα βρείτε πολλά βίντεο για να πάρετε ιδέες και να φτιάξετε μόνοι σας τις κατασκευές σας.

Τα μυστικά του κάδου
Τα ρούχα αλλιώς

Τα ρούχα αλλιώς

Πριν δώσετε κάποια από τα ρούχα σας που δεν θέλετε πια, σκεφτείτε εάν θα θέλατε να τα χρησιμοποιήσετε με άλλο τρόπο.

Με μια μακρυμάνικη μπλούζα μπορείτε να φτιάξετε τσάντα για τα καθημερινά σας ψώνια (η λεγόμενη t-bag).

Αντίστοιχα, από μια μακριά φούστα ή οποιοδήποτε μεγάλο ύφασμα μπορείτε να φτιάξετε θήκη μαξιλαριού, προστατευτικές μάσκες, ακόμα και κιμονό.

Με ένα μεγάλο πουκάμισο ή ένα μεγάλο τζιν παντελόνι μπορείτε να φτιάξετε φούστα.

Τα ρούχα αλλιώς
Upcycling με τα παιδιά

Upcycling με τα παιδιά

Η δημιουργική επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων που έχετε στο σπίτι είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε παρέα με παιδιά. Όχι μόνο θα διοχετεύσουν την ενέργειά τους δημιουργικά, αλλά θα ενεργοποιήσουν και την επινοητικότητά τους για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν κάτι παλιό.

Για παράδειγμα, μπορείτε με τη βοήθειά τους να μετατρέψετε ένα παλιό τζιν σε έναν αυτοσχέδιο παιδικό αυτοκινητόδρομο. Κλασική αγαπημένη δραστηριότητα είναι να μετατρέψετε τα ρολά χαρτιού υγείας ή τα πλαστικά μπουκάλια σε τηλεσκόπιο, πύραυλο, διαστημόπλοιο ή ό,τι άλλο σκεφτούν τα παιδιά.

Είτε με ρολά χαρτιού υγείας είτε με φθαρμένες κάλτσες μπορείτε να φτιάξετε διάφορα ζωάκια για κουκλοθέατρο. Από κούτες μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και το δικό σας κουκλοθέατρο. Από ένα κουτί παπουτσιών μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αυτοσχέδιο ποδοσφαιράκι. Αφού ανοίξετε τρύπες στο πλάι, μπορείτε να περάσετε καλαμάκια και να χρησιμοποιήσετε μανταλάκια για παίκτες.

Upcycling με τα παιδιά