Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Η Καθαρά Δευτέρα είναι αγαπημένη αργία μικρών και μεγάλων! Γεμάτα τραπέζια, χαρταετοί, πικ νικ… Ποια είναι όμως τα έθιμα της ημέρας ανά την Ελλάδα; Ας δούμε παρακάτω!

Ο Βλάχικος Γάμος στη Θήβα

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και ξυπνάει τις αναμνήσεις από τα προξενιά που λάμβαναν χώρα. Στο συγκεκριμένο έθιμο αναβιώνει το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, η οποία στην πραγματικότητα είναι… άνδρας. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι παρευρισκόμενοι γιορτάζουν με σατιρικά, παραδοσιακά τραγούδια και χορό!

Ο Αγάς στη Χίο

Στα Μεστά της Χίου ο Αγάς, κάτοικος του χωριού, εισβάλλει και δικάζει στην πλατεία όλους τους κατοίκους. Πιο συγκεκριμένα, ο Αγάς κάθεται στην πλατεία και βάζει πρόστιμο για διάφορα παραπτώματα σε όσους έχουν μαζευτεί εκεί. Τα χρήματα από τα πρόστιμα συγκεντρώνονται στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Φυσικά, το συγκεκριμένο έθιμο διέπεται από χιούμορ και προσφέρει αρκετό γέλιο σε όλους τους παρευρισκόμενους.

 

Tα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας 1

Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη

Είναι αλήθεια πως στη Μεθώνη αναβιώνει ένα πολύ παλιό έθιμο που πλέον αποτελεί λαϊκή ρήση. Εδώ λοιπόν, κάθε Καθαρά Δευτέρα συντελείται μια... παρωδία γάμου στην πλατεία της παραλίας όπου το χιούμορ και η σατιρική διάθεση κυριαρχούν!

 

Tα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας 2

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι

Τι θα λέγατε για ένα έθιμο που θα γεμίσει τη μικρή πόλη του Γαλαξιδίου με αλεύρια; Εδώ λοιπόν, οι καρναβαλιστές χορεύουν παραδοσιακούς χορούς αλευρωμένοι και μουτζουρωμένοι. Πιο συγκεκριμένα, κάτοικοι και επισκέπτες συγκεντρώνονται στην αγορά με συνοδεία μουσικής. Εκεί ένας πόλεμος με φούμο και αλεύρι λαμβάνει χώρα μετατρέποντας την παραλία σε πεδίο μάχης!

Ο Αχυρένιος Γληγοράκης στη Βόνιτσα

Η παράδοση λέει πως ο Γληγοράκης ως ψαράς απαρνήθηκε τη θάλασσα και προσπάθησε να φτιάξει τη μοίρα του στη στεριά. Αυτή η πράξη του τιμωρείται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα από τους ψαράδες, οι οποίοι φτιάχνουν ένα αχυρένιο ομοίωμά του. Στη συνέχεια, το δένουν σε έναν γάιδαρο και το περιφέρουν στο χωριό. Φυσικά, αυτό το έθιμο μετατρέπεται σε ένα μεγάλο γλέντι για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες!

Ο Μπέης στην Αλεξανδρούπολη

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς στην Αλεξανδρούπολη ο… Μπέης περιδιαβαίνει την πόλη και μοιράζει ευχές για το καλό στους κατοίκους!