Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες και όσο βρισκόμαστε στην παραλία, αλλά και για τις βόλτες στην ηλιόλουστη πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για εσάς που έχετε ήδη ξεκινήσει τα καλοκαιρινά μπάνια αλλά κι εσάς που τώρα ετοιμάζεστε, ακολουθούν πληροφορίες και συμβουλές για απόλυτη προστασία από τον ήλιο.

   
SPF, UVA, UVB: το Α και το Ω της αντηλιακής προστασίας

SPF, UVA, UVB: το Α και το Ω της αντηλιακής προστασίας

Είναι τα πιο γνωστά αρχικά σε κάθε αντηλιακό, αλλά λίγοι γνωρίζουν πραγματικά τι σημαίνουν. Έτσι, ίσως να μην επιλέγουμε πάντα το σωστό αντηλιακό.

  • UVA – Ακτίνες φωτογήρανσης. Δεν προκαλούν εγκαύματα ή μαύρισμα, αλλά εισχωρούν βαθιά στο δέρμα και το καταστρέφουν. Το Α είναι για τη γήρανση (Ageing). Έχουν την ίδια ένταση όλο το έτος.
  • UVB – Ακτίνες μαυρίσματος. Προκαλούν ηλιακά εγκαύματα. Το Β αναφέρεται στο έγκαυμα (Burning). Έχουν πιο έντονη δράση τις μεσημεριανές ώρες.
  • SPF – Sun Protection Factor. Είναι ο βαθμός προστασίας από τις ακτίνες UVB. Ξεκινάει από το 6 και φτάνει το 50+. Ένα αντηλιακό με SPF15 απορροφά το 93% της UVB ακτινοβολίας, ενώ με SPF30 απορροφά το 97%.
SPF, UVA, UVB: το Α και το Ω της αντηλιακής προστασίας
Το κατάλληλο αντηλιακό

Το κατάλληλο αντηλιακό

Οι 6 φωτότυποι δέρματος δείχνουν πώς αντιδρά το δέρμα στον ήλιο. Ανάλογα επιλέγουμε τον δείκτη προστασίας που θα έχει το αντηλιακό μας.

  • Φωτότυπος 1: Κατάλευκο δέρμα με φακίδες. Καίγεται πάντα, δεν μαυρίζει ποτέ. Χρειάζεται SPF 50+.
  • Φωτότυπος 2: Ανοιχτόχρωμο δέρμα με τάση για φακίδες. Καίγεται πολύ εύκολα. Χρειάζεται SPF 50+.
  • Φωτότυπος 3: Ανοιχτόχρωμο ή μέτρια σκούρο δέρμα με λίγες φακίδες. Μερικές φορές καίγεται, αλλά μαυρίζει πάντα. Χρειάζεται SPF 50+.
  • Φωτότυπος 4: Σκουρόχρωμο δέρμα χωρίς φακίδες. Δεν καίγεται ποτέ, μαυρίζει πάντα. Χρειάζεται SPF 30.
  • Φωτότυπος 5: Μελαμψό δέρμα χωρίς φακίδες. Δεν καίγεται ποτέ, μαυρίζει πάντα. Χρειάζεται SPF 30.
  • Φωτότυπος 6: Μαύρο δέρμα χωρίς φακίδες. Δεν καίγεται ποτέ. Χρειάζεται SPF 10-20.
Το κατάλληλο αντηλιακό
Επιπλέον προστασία

Επιπλέον προστασία

Εφόσον πλέον γνωρίζουμε τον δείκτη προστασίας για το αντηλιακό μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι θέλει και συχνή ανανέωση. Το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες τουλάχιστον και πάντα κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα.

Εκτός από αντηλιακό προσώπου και σώματος, καλό είναι να επιλέξετε και αντηλιακό σπρέι για τα μαλλιά. Έτσι θα τα προστατεύσετε από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Ωστόσο, για ακόμη μεγαλύτερη προστασία, είναι σημαντικό να φοράμε συνεχώς γυαλιά ηλίου και καπέλο όταν είμαστε στην παραλία. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε να καθόμαστε στον ήλιο για ώρα χωρίς ομπρέλα.

Επιπλέον προστασία
Προστασία πριν και μετά την παραλία

Προστασία πριν και μετά την παραλία

Καλό είναι να βάζουμε αντηλιακό τουλάχιστον 15 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι. Χρειάζεται να πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι ενισχύουμε διαρκώς την ενυδάτωση του δέρματός μας.

Τέλος, είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα μαζί μας στις διακοπές μια κρέμα για μετά την έκθεσή μας στον ήλιο. Έτσι θα ανακουφίζουμε το δέρμα από τυχόν εγκαύματα.

Προστασία πριν και μετά την παραλία