Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Πέτρινα σπίτια, παλιά καφενεία, γειτονιές από άλλη εποχή. Αυτά είναι κάποια από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας.

Σαμαρίνα, Γρεβενά

Από τα πιο γνωστά ορεινά χωριά της πεδινής Ελλάδας, η Σαμαρίνα είναι γνωστή για τα νερά της και τα βουνά που την περικλείουν. Βρίσκεται στο νομό Γρεβενών, ανάμεσα στις πλαγιές του Σμόλικα, σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα. Τον χειμώνα γίνεται σχεδόν απρόσιτη, ενώ συνήθως την προτιμούν όσοι θέλουν να επισκεφθούν το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδος 1

Παρθενώνας, Χαλκιδική

Η φράση “Σαν την Χαλκιδική δεν έχει” δεν θα παλιώσει ποτέ. Κι αυτό γιατί η Χαλκιδική έχει συγκεντρωμένες μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας. Στη βόρεια πλευρά της και πιο συγκεκριμένα στη Σιθωνία, στο δεύτερο πόδι και σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από το Νέο Μαρμαρά βρίσκεται ο Παρθενώνας. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας, που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την παραδοσιακή ομορφιά του. Μάλιστα, προκειμένου να αναδειχθεί και αυτή η πλευρά της Χαλκιδικής, τα τελευταία χρόνια στον Παρθενώνα φιλοξενείται το ομώνυμο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδος 2

Βίτσα, Ζαγόρι

Ποιος δεν έχει ακούσει τα φημισμένα Ζαγοροχώρια; Η περιοχή του Ζαγοριού στην Ήπειρο περικλείει 46 ορεινά χωριά. Για τους πιο μυημένους, γνωστότερο είναι το Πάπιγκο. Η Βίτσα όμως ξεχωρίζει για τα καλντερίμια και τα ασβεστόλιθα παραδοσιακά σπίτια. Ανήκει στο Κεντρικό Ζαγόρι κι έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Αμφιθεατρικά χτισμένη, η Βίτσα έχει τη φήμη για τα περισσότερα θρησκευτικά μνημεία στην περιοχή.

Τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδος 3

Τσαγκαράδα, Πήλιο

Όλοι έχουν θαυμάσει είτε από κοντά, είτε από φωτογραφίες την άγρια ομορφιά των χωριών του Πηλίου. Εδώ τα πανέμορφα θαλάσσια νερά, συναντούν τις απότομες βουνοπλαγιές, δημιουργώντας ένα υπέροχο τοπίο. Η Τσαγκαράδα μαζί με την Πορταριά είναι από τα γνωστότερα χωριά του Πηλίου, καθώς είναι και από τα πλέον προσβάσιμα. Γεμάτη πλατείες, η Τσαγκαράδα είναι ιδανική για περπάτημα και ξεγνοιασιά.

Τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδος 4

Κατηφορίζοντας προς την Πελοπόννησο, σε απόσταση περίπου 3 ωρών από το κέντρο της Αθήνας, κρύβεται ένας ορεινός παράδεισος που ακούει στο όνομα “Καστανίτσα Αρκαδίας”. H Καστανίτσα αποτελεί ιστορικό χωριό της ορεινής Αρκαδίας και έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από την UNESCO. Ιδρύθηκε από Τσάκωνες και είναι χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 840 μέτρων. Στο χωριό αυτό αντικρίζει κανείς την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική με τα σπίτια που μοιάζουν με πύργους, σε συνδυασμό με λευκά σπίτια που θυμίζουν Κυκλαδονήσια. Εννοείται πως στην Καστανίτσα βρίσκεις σε αφθονία το κάστανο!

Τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδος 5