Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Όσο η ζέστη πλησιάζει τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη να επενδύσεις σε ένα καλό κλιματιστικό, που να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνει την τσέπη σου, αλλά να έχει και αποτέλεσμα. Για αυτό συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις ένα κλιματιστικό!

   
Οδηγός για να διαλέξεις κλιματιστικό 1

Πόσο ρεύμα θα καταναλώνει;

Αυτή είναι μια ερώτηση για την οποία δεν θα λάβεις ποτέ ακριβέστατη απάντηση. Μπορείς να λάβεις, όμως, τα μέτρα σου, ώστε να είσαι σε θέση να γνωρίζεις την ενεργειακή κλάση του κλιματιστικού σου.

Φρόντισε, λοιπόν, να αγοράσεις ένα κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής κλάσης, καθώς όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός απόδοσης, από Α+++ έως G, τόσο λιγότερη είναι η κατανάλωση ρεύματος!

Οδηγός για να διαλέξεις κλιματιστικό 1
Οδηγός για να διαλέξεις κλιματιστικό 2

Πόση ισχύ πρέπει να έχει;

Η ισχύς του κλιματιστικού που θα διαλέξεις είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό στο οποίο θα πρέπει να δώσεις την περισσότερη σημασία, και από το οποίο εξαρτάται η επιτυχημένη αγορά που θα κάνεις. Η επιλογή ισχύος στα κλιματιστικά υπολογίζεται σε BTU. Τα BTU αναγράφονται σε όλα τα κλιματιστικά και καθορίζουν το μέγεθός τους.

Μια βασική παράμετρος που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι τα τετραγωνικά που θέλεις να καλύψει το κλιματιστικό. Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ονομαστική απόδοση που δίνει ο εκάστοτε κατασκευαστής, καθώς η ακριβής τιμή στην ψύξη ή/και στη θέρμανση μπορεί να διαφέρει από την ονομαστική. Θα πρέπει, λοιπόν, να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Οδηγός για να διαλέξεις κλιματιστικό 2
Οδηγός για να διαλέξεις κλιματιστικό 3

Προσφέρουν όλα ψύξη και θέρμανση;

Η πλειονότητα των κλιματιστικών που θα βρεις στο εμπόριο πλέον προσφέρουν και ψύξη και θέρμανση, είναι δηλαδή Inverter. Επειδή, όμως, η λειτουργία αυτή δεν θεωρείται δεδομένη, είναι χρήσιμο να το επιβεβαιώσεις πριν το αγοράσεις.
Οδηγός για να διαλέξεις κλιματιστικό 3
Οδηγός για να διαλέξεις κλιματιστικό 4

Πόσο θόρυβο θα κάνει;

Η αλήθεια είναι πως οι παλαιού τύπου μονάδες των κλιματιστικών έκαναν πολύ περισσότερο θόρυβο. Τώρα τα κλιματιστικά, και ειδικά τα τύπου Inverter, κάνουν πολύ λιγότερο. Είναι, όμως, μια σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να αξιολογήσεις, ειδικά αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το κλιματιστικό και κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Εφόσον, λοιπόν, ο θόρυβος είναι κάτι που επηρεάζει την επιλογή σου, τότε θα πρέπει να ελέγξεις και τον δείκτη θορύβου, δηλαδή τα ντεσιμπέλ του κλιματιστικού τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική μονάδα.

Οδηγός για να διαλέξεις κλιματιστικό 4
Οδηγός για να διαλέξεις κλιματιστικό 5

Πώς προστατεύεται η θερμική του απόδοση;

Τέλος, για να μην επηρεάζεται η θερμική απόδοση του κλιματιστικού, θα πρέπει να κάνεις συχνή συντήρηση του κλιματιστικού. Η συντήρηση όχι μόνο θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα, αλλά θα είσαι πάντα βέβαιος πως το κλιματιστικό σου λειτουργεί χωρίς προβλήματα για εσένα και το περιβάλλον.
Οδηγός για να διαλέξεις κλιματιστικό 5