Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Η Καθαρά Δευτέρα επιστρέφει και λίγο πριν φύγετε για το τριήμερο, δείτε πώς θα κάνετε τον δικό σας μοναδικό χαρταετό, παρέα με τα παιδιά! Ακολουθήστε με προσοχή τα παρακάτω βήματα κι ετοιμαστείτε να πετάξετε το δικό σας χαρταετό!

Συγκεντρώστε τα υλικά:

Το πρώτο βήμα για να κατασκευάσετε το χαρταετό σας είναι να βρείτε τα υλικά που χρειάζεστε. Αυτά είναι:

Φτιάξτε μόνοι σας τον χαρταετό της Καθαράς Δευτέρας 1

  • 2 ελαφριά ξύλινα πηχάκια με μήκος 60-80 εκατοστών
  • λεπτό χαρτί γλασέ ή νάιλον (μια μεγάλη κόλλα)
  • σπάγκο
  • κόλλα ή κολλητική ταινία
  • ψαλίδι
  • χάρτινες χρωματιστές λωρίδες για την ούρα

Φτιάξτε τον άξονα

Παίρνετε τις δύο ξύλινες βέργες και τις τοποθετείτε σε σχήμα σταυρού, με τη μικρότερη βέργα οριζόντια και λίγο πιο ψηλά και τη μακρύτερη κάθετα. Ενώνετε τις βέργες στο σχήμα που φτιάξατε, δένοντάς τις γερά με σπάγκο και αφήνοντας περίπου 50 εκατοστά σπάγκο να κρέμεται. Στη συνέχεια, ενώστε τις τέσσερις άκρες που έχουν σχηματιστεί με το σπάγκο, δημιουργώντας έναν ανθεκτικό άξονα. Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα, ώστε να πετάξει ο χαρταετός!

Φτιάξτε μόνοι σας τον χαρταετό της Καθαράς Δευτέρας 2

Κόψτε περιμετρικά

Απλώστε το χαρτί πάνω στο σταυρό που φτιάξατε. Κόψτε ό,τι περισσεύει περιμετρικά, αφήνοντας μερικά εκατοστά περιθώριο για το επόμενο βήμα.

Φτιάξτε μόνοι σας τον χαρταετό της Καθαράς Δευτέρας 3

Κολλήστε με κόλλα

Διπλώστε το χαρτί γύρω από το σπάγκο σε κάθε άκρη και κολλήστε με την κόλλα στον άξονα και κατά μήκος όλων των πλευρών, με τέτοιο τρόπο ώστε το χαρτί να είναι τεντωμένο.

Φτιάξτε μόνοι σας τον χαρταετό της Καθαράς Δευτέρας 4

Δέστε τον σπάγκο

Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο, καθώς είναι η ώρα που θα φτιάξετε τα «ζύγια» του χαρταετού. Ετοιμάστε 3 ίσα κομμάτια σπάγκου. Δέστε τα δύο από αυτά στις δύο πάνω άκρες του άξονά σας. Το τρίτο κομμάτι θα το περάσετε στο κέντρο του χαρταετού σας. Εδώ θα πρέπει να ανοίξετε μια μικρή και προσεκτική τρύπα στο χαρτί, ώστε να περαστεί το τρίτο κομμάτι σπάγκου από μπροστά. Αφού τα καταφέρετε, ενώστε τα τρία κομμάτια σε έναν κόμπο, ο οποίος θα ενωθεί στη συνέχεια με την καλούμπα, που θα χρησιμοποιήσετε για να πετάξει.

Φτιάξτε μόνοι σας τον χαρταετό της Καθαράς Δευτέρας 5

Τέλος, για την ούρα, θα πρέπει πρώτα να διπλώσετε τις χάρτινες λωρίδες, ώστε να τσαλακωθούν. Ύστερα, τις δένετε στο σπάγκο σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών την κάθε μία. Η ουρά που δημιουργήσατε θα πρέπει να δεθεί και να στερεωθεί στο κάτω μέρους του σταυρού σας.

Ζωγραφίστε το χαρταετό σας, όπως σας εκφράζει καλύτερα και είστε έτοιμοι για.. πτήσεις! Καλή Καθαρά Δευτέρα!

Φτιάξτε μόνοι σας τον χαρταετό της Καθαράς Δευτέρας 6