Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Ο Μάρτιος θεωρείται ημερολογιακά ο πρώτος μήνας της άνοιξης. Γι’ αυτό είναι και ο πιο κατάλληλος για να φροντίσετε ουσιαστικά τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου ή και τον κήπο σας. Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει η κηπουρική το επόμενο χόμπι σας;

   
Φυτά εσωτερικού χώρου

Φυτά εσωτερικού χώρου

Τι κι αν βρίσκονται μέσα στο σπίτι; Την άνοιξη τα φυτά εσωτερικού χώρου αρχίζουν να αναπτύσσονται ενεργά, απελευθερώνοντας νέους βλαστούς και μπουμπούκια. Γι’ αυτό χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά και υγρασία.

Καλό είναι να ξεκινήσετε να ψεκάζετε τακτικά το φύλλωμα των φυτών σας με νερό ή να τα καθαρίζετε μ’ ένα υγρό πανί για να αφαιρείτε τη σκόνη που κάθεται στα φύλλα. Έτσι θα μπορούν να απορροφήσουν περισσότερη ενέργεια.

Με μια επίσκεψη στο φυτώριο της γειτονιάς θα βρείτε το κατάλληλο λίπασμα για τα φυτά σας. Έτσι θα εμπλουτίσετε το χώμα τους και θα έχετε πλούσιο αποτέλεσμα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τέλος, τον Μάρτιο και γενικότερα την άνοιξη, είναι η καλύτερη περίοδος για να κάνετε μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερες γλάστρες.

Φυτά εσωτερικού χώρου
Φυτά εξωτερικού χώρου

Φυτά εξωτερικού χώρου

Τον Μάρτιο μπορείτε να συνεχίσετε να κλαδεύετε τα φυτά στο μπαλκόνι, όπως την τριανταφυλλιά, την ορτανσία, τη γαρδένια κ.ά. Το κλάδεμα είναι απαραίτητο προτού αρχίσουν να βγάζουν νέους βλαστούς. Χρειάζεται να κλαδέψτε και τις πρασινάδες, όπως ο κισσός, πριν αρχίσει η νέα ανάπτυξή τους.

Παρόλο που είμαστε στο ξεκίνημα της άνοιξης, καλό είναι να μη μεταφέρετε ακόμα στο μπαλκόνι τα φυτά που προστατεύατε όλο τον χειμώνα εντός σπιτιού. Εάν πρέπει να αλλάξετε γλάστρες σε κάποια φυτά του μπαλκονιού, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή.

Αποφύγετε, ωστόσο, να αλλάξετε γλάστρα σε φυτά που είναι ανθισμένα. Περιμένετε το τέλος της ανθοφορίας τους για να το κάνετε.

Φυτά εξωτερικού χώρου
Κήπος

Κήπος

Εάν έχετε κήπο, πρέπει πρώτα να ελέγξετε για τυχόν ζημιές που προέκυψαν τον χειμώνα. Επιπλέον, χρειάζεται να μαζέψετε πεσμένα φύλλα και καρπούς, και να αφαιρέσετε τυχόν τραυματισμένα κλαδιά που βρίσκονται πάνω στα φυτά.

Ο Μάρτιος είναι ο κατάλληλος μήνας για να προσθέσετε λίπασμα στον κήπο. Ωστόσο, συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό για να προμηθευτείτε αυτό που χρειάζεται, ανάλογα το είδος, την κατάσταση και τις ανάγκες του χλοοτάπητα.

Εάν θέλετε να φυτέψετε νέα δέντρα ή γκαζόν είναι η ιδανική εποχή. Εάν όμως ο καιρός ήταν βροχερός, καλύτερα να το αποφύγετε. Ίσως, εάν το χώμα είναι ακόμα πολύ υγρό, οι σπόροι να σαπίσουν. Καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Τέλος, θα πρέπει να αυξήσετε το πότισμα για να μη μαραθούν τα φυτά.

Κήπος