Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Κάθε Δεκέμβριο τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα έλατα, τα γούρια και τα λαμπιόνια ξυπνούν μέσα μας αισθήματα χαράς και προσμονής. Μικροί και μεγάλοι ανυπομονούμε για τη στιγμή που θα ανταλλάξουμε δώρα, χαμόγελα και αγκαλιές. Τι συμβολίζουν όμως οι κόκκινες μπάλες, οι γιρλάντες και το αστέρι στο δέντρο μας; Γιατί κάποια φυτά έχουν συνδεθεί με τα Χριστούγεννα; Ανακαλύψτε τους συμβολισμούς των Χριστουγέννων που γεμίζουν φως και λάμψη τα σπίτια, τις πόλεις και την ψυχή μας.

   
Έλατο, αλεξανδρινό, κισσός: Τα φυτά των Χριστουγέννων

Έλατο, αλεξανδρινό, κισσός: Τα φυτά των Χριστουγέννων

Η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη «Χριστούγεννα» είναι ένα στολισμένο έλατο. Είναι το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο στη γη, και κάθε χρόνο γίνεται το αγαπημένο σημείο συγκέντρωσης για την οικογένεια και τους φίλους.

Γιατί όμως επιλέγουμε το έλατο; Είναι ένα δέντρο που δεν ξεραίνεται τον χειμώνα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Συμβολίζει τη ζωή, την ανανέωση και την αιώνια ελπίδα. Επιπλέον, το τριγωνικό σχήμα του παραπέμπει στην Αγία Τριάδα.

Το αλεξανδρινό και ο κισσός είναι δύο ακόμα αγαπημένες επιλογές για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού. Σύμφωνα με τους Αζτέκους, το αλεξανδρινό συνδέεται με την αγάπη και την αγνότητα. Ο κισσός, από την άλλη, με τα πλούσια πράσινα φύλλα του συμβολίζει την ανθεκτικότητα, τη συνέχεια και την ελπίδα, καθώς αναπτύσσεται και παραμένει πράσινος ακόμα και τους πιο σκληρούς χειμώνες.

Έλατο, αλεξανδρινό, κισσός: Τα φυτά των Χριστουγέννων
Μπάλες, λαμπιόνια, γιρλάντες: Η ομορφιά γύρω μας

Μπάλες, λαμπιόνια, γιρλάντες: Η ομορφιά γύρω μας

Όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα πολύχρωμα λαμπιόνια μας ταξιδεύουν στη μαγεία των Χριστουγέννων. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν συμβολίζει το φως που έρχεται να νικήσει το σκοτάδι.

Παραδοσιακά, στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με κόκκινες μπάλες και γιρλάντες. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη θυσία του Χριστού. Οι γιρλάντες, από την άλλη, συμβολίζουν το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης.

Η τελική πινελιά στη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν είναι άλλη από το αστέρι στην κορυφή. Το αστέρι αυτό παραπέμπει στο άστρο της Ανατολής που έλαμψε και γέμισε με ελπίδα τον κόσμο όταν γεννήθηκε ο Χριστός.

Μπάλες, λαμπιόνια, γιρλάντες: Η ομορφιά γύρω μας
Ρόδι, πέταλο, κλειδί, δεκάρα: Για καλή τύχη

Ρόδι, πέταλο, κλειδί, δεκάρα: Για καλή τύχη

Τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη περίοδος για να κάνουμε δώρα στους αγαπημένους μας. Τα δώρα που έφεραν οι Μάγοι στον νεογέννητο Χριστό συμβολίζουν τη γενναιοδωρία και το δόσιμο. Πολύ συχνά, δωρίζουμε γούρια που συμβολίζουν την καλή τύχη.

Το ρόδι είναι ένα πανάρχαιο σύμβολο που παραπέμπει στην ευτυχία, την ευημερία, την αφθονία, τη γονιμότητα. Επιπλέον, συμβολίζει την αιωνιότητα και τον αλτρουισμό. Το πέταλο, πάλι, συνδέεται με την ανανέωση και την προστασία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το κρεμάμε πίσω από την πόρτα για να προστατεύει εμάς και το σπίτι μας.

Το κλειδί αντιπροσωπεύει την ευτυχία και την ανοιχτή πόρτα προς το μέλλον. Υποδεικνύει την έναρξη μιας νέας ζωής ή της νέας χρονιάς που πλησιάζει με τον ερχομό των Χριστουγέννων. Τέλος, η δεκάρα συμβολίζει τον πλούτο και την οικονομική ευημερία και παραπέμπει στην επίτευξη της πληρότητας σε όλους τους τομείς.

Ρόδι, πέταλο, κλειδί, δεκάρα: Για καλή τύχη

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που υπενθυμίζει την αξία της αγάπης, της γενναιοδωρίας και της ελπίδας μέσα από συμβολισμούς. Μια εποχή γεμάτη δώρα και στολίδια, που φωτίζει τη ζωή μας και μας καλεί να μοιραστούμε με όλους τους ανθρώπους γύρω μας τη ζεστασιά που έχουμε στην ψυχή μας!