Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι μια πολύ καλή επιλογή για το σπίτι. Όχι μόνο δίνουν χρώμα και στυλ, αλλά καθαρίζουν και την ατμόσφαιρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποτελούν παγκόσμια τάση στη διακόσμηση εσωτερικού χώρου. Ακολουθούν προτάσεις και συμβουλές για να επιλέξετε τα κατάλληλα φυτά για εσάς, ανάλογα με τη φωτεινότητα των χώρων του σπιτιού σας.
   
Για ηλιόλουστο μέρος

Για ηλιόλουστο μέρος

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν θέλουν απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά που απολαμβάνουν το έμμεσο φως, οπότε είναι κατάλληλα για ηλιόλουστα σημεία.

Η επιβλητική Μονστέρα, με τα μεγάλα πράσινα φύλλα της, θα δώσει μια πολύ ωραία πινελιά στον χώρο σας. Αγαπά πολύ το φως, αλλά όχι τον απευθείας ήλιο, και δεν χρειάζεται συχνό πότισμα. Ωστόσο, βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη της να την ψεκάζετε με νερό και να καθαρίζετε τα φύλλα της απαλά με ένα πανάκι.

Ο Πόθος είναι άλλο ένα φυτό που προτιμά τις φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, χωρίς όμως να θέλει απευθείας επαφή με το φως του ήλιου. Επειδή είναι κρεμαστό φυτό, μπορεί να διακοσμήσει πολύ ωραία τα ψηλά ράφια στον χώρο σας και να του δώσει μια άλλη οπτική.

Τέλος, η Κέντια, ένα από τα πιο κομψά φυτά εσωτερικού χώρου, ευδοκιμεί σε φωτεινό μέρος. Μπορεί να γεμίσει όμορφα τον χώρο σας, ειδικά εάν επιλέξετε ένα μεγάλο και ψηλό φυτό.

Για ηλιόλουστο μέρος
Για μέρος λιγότερο φωτεινό

Για μέρος λιγότερο φωτεινό

Τα φυτά τρέφονται από το φως και το αγαπούν πολύ, ωστόσο υπάρχουν μερικά που αντέχουν και σε συνθήκες με μειωμένο φως. Ακόμα ένα θετικό χαρακτηριστικό αυτών των φυτών είναι ότι έχουν περιορισμένες ανάγκες φροντίδας. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο πότισμα, παρά μόνο όταν στεγνώσει το χώμα τους – περίπου 2 φορές τον μήνα, ανάλογα με την εποχή.

Η Σανσιβέρια είναι ό,τι πρέπει για ένα σκιερό και όχι ηλιόλουστο δωμάτιο. Είναι ανθεκτική στο λίγο φως και καθαρίζει την ατμόσφαιρα. Ακολουθεί η Ζάμια, η οποία έχει ακόμη μεγαλύτερη αντοχή σε σκιερά, μουντά μέρη.

Μια εντυπωσιακή πρόταση είναι η Καλαθέα, γνωστή για τα όμορφα ριγέ φύλλα της σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς. Τέλος, ακόμα μία ωραία επιλογή είναι η επιβλητική Δράκαινα, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 2 μέτρα σε ύψος. Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα και δίνει μια τροπική πινελιά στον χώρο.

Για μέρος λιγότερο φωτεινό
Για κάθε χώρο

Για κάθε χώρο

Τα αερόφυτα δεν απαιτούν χώμα ή γλάστρα, χρειάζονται απλώς ένα υποστηρικτικό σημείο για να μπορέσουν να μεγαλώσουν, καθώς είναι φυτά χωρίς ρίζες.

Είναι αρκετά εύκολο να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν. Έτσι, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να διακοσμήσετε τον χώρο σας. Αντέχουν και σε σκιερό μέρος, ωστόσο το ιδανικό είναι να βρίσκονται σε ηλιόλουστο σημείο, χωρίς άμεσο φως.

Για τη φροντίδα τους, ακολουθείτε τη συνήθη διαδικασία. Βρέχετε τις ρίζες τους με νερό και στη συνέχεια τα αφήνετε ανάποδα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να στραγγίξουν εντελώς.

Για κάθε χώρο
Συμβουλές φροντίδας για τις διακοπές

Συμβουλές φροντίδας για τις διακοπές

Εάν φύγετε για λιγότερο από μία εβδομάδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε για τα φυτά σας. Εφόσον τα φροντίσετε και τα ποτίσετε πριν φύγετε, θα είναι μια χαρά μέχρι να επιστρέψετε.

Ωστόσο, μην υπερβάλλετε. Το πολύ νερό μπορεί να έχει τον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο για τα φυτά σας όσο και το λίγο. Υπάρχουν συστήματα αυτόματου ποτίσματος για φυτά εσωτερικού χώρου, που μπορείτε να βρείτε σε φυτώρια ή online.

Σε κάθε περίπτωση, εάν φύγετε για αρκετές ημέρες, καλό είναι να μετακινήσετε τα φυτά σας μακριά από τα παράθυρα και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Συμβουλές φροντίδας για τις διακοπές