Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι πιο αναγκαίος από ποτέ το 2023, ύστερα από τόσες περιβαλλοντικές καταστροφές σε όλον τον κόσμο. Είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση και να υιοθετούν έναν «πράσινο τρόπο ζωής». Τα παιδιά είναι σημαντικό να μάθουν από μικρή ηλικία να αγαπούν και να σέβονται τον πλανήτη μας. Μπορείτε να τους δώσετε εσείς πρώτοι το καλό παράδειγμα, να τα ενημερώσετε ή ακόμα να παίξετε μαζί τους παιχνίδια και να κάνετε δραστηριότητες με περιβαλλοντικό προσανατολισμό. Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου σάς δίνει την καλύτερη αφορμή για να ξεκινήσετε.

   
Μαζέψτε πλαστικά μπουκάλια από την πιο κοντινή παραλία

Μαζέψτε πλαστικά μπουκάλια από την πιο κοντινή παραλία

Το καλοκαίρι πλησιάζει και σύντομα ξεκινούν οι εξορμήσεις στις παραλίες. Σε κάποιο κυριακάτικο μπάνιο σας, πάρτε μαζί σας σακούλες σκουπιδιών, φορέστε γάντια και μαζέψτε μαζί με τα παιδιά σας τα σκουπίδια από την παραλία σας. Έτσι, θα τους μάθετε να αγαπούν και να σέβονται το περιβάλλον.

Δείξτε στα παιδιά σας πώς να προστατεύουν τη φύση, αντί να την καταστρέφουν. Δώστε τους να καταλάβουν ότι έτσι μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε καθαρές ακτές – και όταν λέμε «όλοι» δεν εννοούμε μόνο εμάς τους ανθρώπους, αλλά και όλα τα πλάσματα που ζουν στη θάλασσα.

Φυσικά, μην αμελήσετε να πετάξετε τις σακούλες με τα πλαστικά μπουκάλια που συλλέξατε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης της γειτονιάς σας. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά σας θα ανακαλύψουν την αξία της ανακύκλωσης. Τους δίνετε ένα χρήσιμο παράδειγμα για να το ακολουθήσουν κι εκείνα στο μέλλον.

Μαζέψτε πλαστικά μπουκάλια από την πιο κοντινή παραλία
Κάντε μια βόλτα με την οικογένειά σας στη φύση ή το δάσος

Κάντε μια βόλτα με την οικογένειά σας στη φύση ή το δάσος

Η επαφή με το πράσινο είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας την αγάπη για τη φύση. Μια βόλτα ή ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή τούς δίνει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα λουλούδια, τα πουλιά και τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σε έναν περίπατο στο δάσος, τα παιδιά έχουν τον χρόνο να παρατηρήσουν από κοντά όσα διαβάζουν ή βλέπουν στις οθόνες τους. Εξάψτε τους τη φαντασία και εστιάστε στη σημασία όλων των ζωντανών οργανισμών για το οικοσύστημά μας.

Και ασφαλώς, ένας τρόπος να δείξετε ξεκάθαρα στα παιδιά σας τον σεβασμό σας στο περιβάλλον είναι στις εξορμήσεις σας αυτές να μην αφήσετε το δικό σας περιβαλλοντικό αποτύπωμα!

Κάντε μια βόλτα με την οικογένειά σας στη φύση ή το δάσος
Παρακολουθήστε ένα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον

Παρακολουθήστε ένα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον

Τα παιδιά λατρεύουν να βλέπουν εικόνες από τη φύση και τα ζώα. Γι’ αυτό, τα ντοκιμαντέρ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διασκεδάσουν και παράλληλα να μάθουν νέες πληροφορίες.

Οι μαρτυρίες, οι έρευνες και οι μοναδικές εικόνες που παρουσιάζονται στα ντοκιμαντέρ βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν την κλιματική αλλαγή και να αναγνωρίσουν τις συνέπειες που έχουν οι συνήθειές μας στο περιβάλλον.

Φυσικά, όλα τα μέλη της οικογένειας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ανακαλύπτουν στα ντοκιμαντέρ νέες, συναρπαστικές πληροφορίες και απολαμβάνουν καθηλωτικές εικόνες. Είναι μια κοινή εμπειρία που συγκινεί και ευαισθητοποιεί όλη την οικογένεια για τη φύση.

Παρακολουθήστε ένα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον

Φυτέψτε λουλούδια στον κήπο σας ή στη φύση

Αν θέλετε να χαλαρώσετε και να αποβάλετε το άγχος, κάντε κηπουρική μαζί με τα παιδιά σας. Φυτέψτε λουλούδια και δέντρα σε γλάστρες ή στο χώμα. Αυτή η ωραία δραστηριότητα μεταμορφώνει τη βεράντα ή τον κήπο σας, και επιπλέον φέρνει εσάς και τα παιδιά σας πιο κοντά στη φύση.

Η κηπουρική δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν με δημιουργικό τρόπο, να κάνουν κάτι πρακτικό και να ανακαλύψουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία. Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι μαθαίνουν να σέβονται και να φροντίζουν το περιβάλλον.

Για να κάνετε τη διαδικασία πιο ενδιαφέρουσα, αναθέστε στα παιδιά τη φροντίδα ενός συγκεκριμένου φυτού. Προτιμήστε φυτά που αναπτύσσονται γρήγορα για να κρατήσετε το ενδιαφέρον τους ζωντανό. Όταν ανθίσουν, ενθαρρύνετε τα παιδιά να κόψουν τα λουλούδια και να στολίσουν το σπίτι.