Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Ένας καλός ύπνος έχει πολλές προϋποθέσεις. Οργανώσαμε όσες έχουν να κάνουν με το δωμάτιό σας, ώστε να διαμορφώσετε τον χώρο σας με τον καλύτερο τρόπο και να απολαύσετε τον καλύτερο ύπνο.

   
Οι συνθήκες για έναν ποιοτικό ύπνο - 4

Το φως

Τα μάτια μας είναι πολύ ευαίσθητα στο φως και στο σκοτάδι, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε συντονισμένοι όσο το δυνατόν περισσότερο στους κύκλους της ημέρας και της νύχτας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με το να μην κοιτάμε οθόνες μέχρι και μία ώρα πριν κοιμηθούμε και με το να έχουμε ρυθμιζόμενο φωτισμό στο δωμάτιό μας.

Για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να έχουμε κουρτίνες ή στόρια συσκότισης. Το σταδιακό φως μας ωφελεί και στο ξύπνημα, ώστε οι κόρες των ματιών μας να προσαρμόζονται καλύτερα. Ένα φωτιστικό με χρονοδιακόπτη ή ένα ξυπνητήρι με φωτισμό είναι οι βέλτιστες λύσεις.

Οι συνθήκες για έναν ποιοτικό ύπνο - 4
Οι συνθήκες για έναν ποιοτικό ύπνο - 3

Ο αέρας

Καλύτερη ποιότητα αέρα στο δωμάτιο σημαίνει καλύτερος ύπνος. Δοκιμάστε να αφήσετε το παράθυρό σας λίγο ανοιχτό ή να αγοράσετε ένα φυτό που φιλτράρει τον αέρα. Για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα ενδείκνυται ένα φυτό.

Τα φυτά όχι μόνο καθαρίζουν τον αέρα από ρύπους, αλλά ομορφαίνουν και τον χώρο. Για να δημιουργήσετε μια πιο χαλαρωτική ατμόσφαιρα, δοκιμάστε αρωματικά κεριά με ήπια μυρωδιά.

Οι συνθήκες για έναν ποιοτικό ύπνο - 3
Οι συνθήκες για έναν ποιοτικό ύπνο - 2

Θερμοκρασία κατά τον ύπνο

Η θερμοκρασία του δωματίου επηρεάζει πάρα πολύ την ποιότητα του ύπνου μας. Γι’ αυτό και τα κατάλληλα λευκά είδη μπορούν να βοηθήσουν αρκετά.

Ανάλογα με το στρώμα που θα επιλέξετε, μπορείτε να ρυθμίσετε καλύτερα τη θερμοκρασία στην οποία θα κοιμάστε. Ένα στρώμα με αφρό δεσμεύει τη ζέστη, ενώ ένα με ελατήρια αφήνει τον αέρα να κυκλοφορεί. Φροντίστε το δικό σας να εξυπηρετεί τις ανάγκες σας.

Οι συνθήκες για έναν ποιοτικό ύπνο - 2
Οι συνθήκες για έναν ποιοτικό ύπνο - 1

Το άνετο κρεβάτι

Το στρώμα και το κρεβάτι είναι και αυτά πολύ σημαντικά για έναν καλό ύπνο. Το κριτήριο επιλογής είναι κατά κανόνα: όσο πιο πολύ το βάρος, τόσο πιο σκληρό πρέπει να είναι το στρώμα. Αν μοιράζεστε το κρεβάτι και οι ανάγκες σας διαφέρουν, μπορείτε να ενσωματώσετε δύο μονά στρώματα.

Παράλληλα, το ύψος του κρεβατιού πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε όταν ξυπνάτε να είστε σε στάση καθίσματος σε καρέκλα, για να σηκώνεστε πιο εύκολα. Τέλος, δώστε προσοχή όταν επιλέγετε μαξιλάρι, ώστε να στηρίζει σωστά τη σπονδυλική σας στήλη.

Κρατήστε το δωμάτιό σας αερισμένο και καλά φωτισμένο. Επιλέξτε λειτουργικά έπιπλα και κρατήστε το καθαρό. Φροντίστε να έχετε έναν καλό ύπνο δημιουργώντας τις σωστές συνθήκες.

Οι συνθήκες για έναν ποιοτικό ύπνο - 1