Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Όταν τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, οι γονείς πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι τόσο συναισθηματικά, όσο και πρακτικά. Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για να είστε εφοδιασμένοι για ένα ακόμη σχολικό ξεκίνημα!

Το ξυπνητήρι… επιστρέφει

Μπορεί για 3 μήνες οι μικροί μας φίλοι να είχαν ξεχάσει το πρωινό ξύπνημα, ωστόσο θα πρέπει να αρχίζουν να προσαρμόζονται ξανά στη σχολική πραγματικότητα. Η προσαρμογή αυτή γίνεται σιγά-σιγά, οπότε ξεκινήστε 1-2 εβδομάδες να βάζετε το ξυπνητήρι ξανά στην καθημερινότητα του παιδιού. Έτσι, την πρώτη ημέρα θα είναι πανέτοιμο, όπως κι εσείς.

Επιστροφή στο σχολείο: συμβουλές για γονείς 1

Το άγχος δεν είναι σύμμαχος

Όσο ανεβαίνει η βαθμίδα των τάξεων, είναι λογικό τα παιδιά να αγχώνονται για το επικείμενο διάβασμα και τις επιδόσεις τους. Φυσικά, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους γονείς. Θα πρέπει, λοιπόν, να καθησυχαστείτε οικογενειακώς. Πώς; Ενημερωθείτε για τα μαθήματα και εντάξτε στο πρόγραμμά σας κάποιες ώρες μελέτης από κοινού με το παιδί – αν κρίνετε ότι το θέλει και το χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά το ίδιο το παιδί, δεν θα πρέπει να το περιορίζετε: αφήστε ελεύθερη την εκφραστικότητά του και φροντίστε να την εκτονώσει μέσα από κάποια δραστηριότητα, που φαίνεται να αγαπάει. Στη συνέχεια, θυμίστε του πως θα είναι ξανά κοντά στους φίλους και τους συμμαθητές τους, ενώ για μια ακόμη μία χρονιά θα μάθει πολλά, έξυπνα πράγματα.

Λάβετε τα απαραίτητα εφόδια

Μην περιμένετε την πρώτη ημέρα του σχολείου για να αγοράσετε τα απαραίτητα σχολικά εφόδια. Αρχικά, ξεσκονίστε τα περσινά αντικείμενα, προκειμένου να δείτε ποια θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και φέτος. Έπειτα, προμηθευτείτε ό,τι κρίνετε κατάλληλο: μια καινούρια σχολική τσάντα, κασετίνα, μολύβια, γόμες, τετράδια… Δεν θα πρέπει να αμελείτε και το κατάλληλο «τάπερ» για το κολατσιό του παιδιού! Προτιμήστε να κάνετε όλες αυτές τις αγορές μαζί του, όχι μόνο για να βάλει την προσωπική του πινελιά στα πράγματα που θα τον συνοδεύουν, αλλά και γιατί είναι μια καλή αφορμή για συζήτηση μαζί του.

Επιστροφή στο σχολείο: συμβουλές για γονείς 2

Προχωρήστε στις κατάλληλες αλλαγές του δωματίου

Είναι πολύ πιθανό, καθώς το παιδί μεγαλώνει και αλλάζει τάξεις, να έχει διαφορετικές ανάγκες για το διάβασμά του. Φροντίστε, πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, να εντοπίσετε αυτές τις ανάγκες και να προχωρήσετε σε αυτές τις αλλαγές: μια νέα διαρρύθμιση και ίσως ένα μεγαλύτερο γραφείο αποτελούν μια πολύ καλή αρχή.