Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» καταφτάνει και η Ελλάδα φοράει τα καλά της για να τιμήσει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Όπου κι αν βρεθείτε για τις διακοπές σας, είναι σίγουρο ότι θα γιορτάσετε σε κάποιο πανηγύρι. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν 4 μοναδικά έθιμα που θα σας εντυπωσιάσουν αυτό το καλοκαίρι!

   
Με τους καβαλάρηδες στη Σιάτιστα

Με τους καβαλάρηδες στη Σιάτιστα

Νωρίς το πρωί του Δεκαπενταύγουστου, στη Σιάτιστα Κοζάνης, καβαλάρηδες με παραδοσιακές φορεσιές ιππεύουν τα στολισμένα άλογά τους και με τη συνοδεία χάλκινων οργάνων κατευθύνονται προς το μοναστήρι της Παναγιάς Μικροκάστρου.

Το μεσημέρι, οι καβαλάρηδες προσκυνητές μπαίνουν επιβλητικά στην πλατεία της Χώρας, όπου τους υποδέχονται με γιορτές οι συγχωριανοί τους. Αμέσως μετά ξεκινάει το μεγάλο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου που κρατάει μέχρι το επόμενο πρωί.

Το έθιμο των καβαλάρηδων έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τη μέρα της Παναγίας, οι σκλαβωμένοι είχαν την ευκαιρία να δείξουν την ανδρεία και τον πόθο τους για λευτεριά. Αν βρεθείτε, λοιπόν, στη Σιάτιστα τον Δεκαπενταύγουστο, ζήστε από κοντά αυτό το ξεχωριστό τοπικό έθιμο.

Με τους καβαλάρηδες στη Σιάτιστα
Με τα πανηγύρια του Αιγαίου

Με τα πανηγύρια του Αιγαίου

Στην πανέμορφη Όλυμπο Καρπάθου, στη μικρή πλατεία, γυναίκες με πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες και άνδρες με βασιλικό στο πέτο πενθούν την Κοίμηση της Θεοτόκου με τον «Κάτω Χορό». Είναι ένας αργόσυρτος, ήσυχος χορός με τη συνοδεία λαούτου και λύρας, μια πραγματική τελετουργία σε ένα κλίμα απόλυτης κατάνυξης.

Πολύ πιο μακριά, στην καταπράσινη Θάσο, Δεκαπενταύγουστος σημαίνει ατέλειωτο γλέντι και μπόλικο φαΐ. Στο χωριό Παναγία, μετά τη λιτανεία της εικόνας και την παρέλαση της Φιλαρμονικής, ντόπιοι και τουρίστες συγκεντρώνονται στο προαύλιο της εκκλησίας για να απολαύσουν μαζί λαχταριστό στιφάδο και παραδοσιακά φαγητά, ενώ το κρασί ρέει άφθονο.

Είτε στην Κάρπαθο είτε στη Θάσο, η ατμόσφαιρα την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι από τις πιο αυθεντικές που μπορείτε να ζήσετε. Μη χάσετε την ευκαιρία για αυτές τις μοναδικές εμπειρίες!

Με τα πανηγύρια του Αιγαίου
Με τα «ντολιά» των Ιωαννίνων

Με τα «ντολιά» των Ιωαννίνων

Στο χωριό Παλαιόπυργο Πωγωνίου, στον νομό Ιωαννίνων, μετά το μεσημεριανό γεύμα που προσφέρεται στο προαύλιο της εκκλησίας, ακολουθούν τα «ντολιά», δηλαδή οι εντολές ή αλλιώς παραγγελιές.

Ένας από τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού ορίζεται «ντολής πασάς». Αυτός τσουγκρίζει ένα ποτήρι κρασί με κάποιον άλλον παρευρισκόμενο. Έπειτα, πίνει τρία ποτήρια ή γουλιές και αφιερώνει τραγούδια σε τρία διαφορετικά πρόσωπα.  Στο τέλος, ορίζει τους επόμενους που  θα κάνουν την ίδια διαδικασία.

Τα ντόλια έχουν μακρά ιστορία. Σκοπός του εθίμου ήταν η αδέρφωση των χωριανών και το μόνιασμα των τσακωμένων. Γι’ αυτό, το ίδιο βράδυ, ξεκινά στο χωριό ένα από τα πιο ανοικτά και φιλόξενα πανηγύρια, που υπόσχεται φαγητό, χορό και ξέφρενο γλέντι.

Με τα «ντολιά» των Ιωαννίνων