Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Κάνατε κάποια αγορά στο διαδίκτυο που δεν σας παραδόθηκε ποτέ; Πραγματοποιήθηκε κάποια πληρωμή χωρίς τη δική σας έγκριση; Υπέκλεψε κάποιος τους κωδικούς σας στα social media; Όσο σίγουροι κι αν είστε ότι δεν θα σας τύχει κάτι τέτοιο, όλα μπορεί να συμβούν. Γι’ αυτό, καλό είναι να ενισχύσετε την ασφάλεια των online περιηγήσεών σας. Ενημερωθείτε για καλές και κακές πρακτικές, αλλά και για την ασφάλεια My Cyber Protection που θα γίνει η προσωπική ασπίδα προστασίας σας, με μόλις 30€ τον χρόνο.

Ο θαυμαστός κόσμος του διαδικτύου δεν κρύβει πάντα ευχάριστες εκπλήξεις

Το internet είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για να επικοινωνείτε online με email ή μέσα από πλατφόρμες social media, να κάνετε πληρωμές και αγορές, ή να κλείσετε εισιτήρια για ταξίδια και θεάματα.

Το 63% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση online, ενώ ο αριθμός των χρηστών που συνδέονται από το κινητό τους στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει το 83% του πληθυσμού της έως το 2025.

Ωστόσο, αυτός ο συναρπαστικός κόσμος κρύβει πολλούς κινδύνους. Ακόμη και άτομα που είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία είναι πιθανόν να βρεθούν εκτεθειμένα σε ηλεκτρονικές απάτες.

Καθώς τα περισσότερα περιστατικά ηλεκτρονικής εξαπάτησης ξεκινούν από απατηλά μηνύματα που λαμβάνετε με email, SMS ή μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ εύκολο για οποιονδήποτε να ξεγελαστεί. Πιστεύετε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν έμπειρο χρήστη; Κι όμως, αρκεί μια βιαστική ή λιγότερο προσεκτική κίνηση. Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές έχουν πέσει θύμα ηλεκτρονικής εξαπάτησης κάποια στιγμή, με 1 στους 3 μέσα στο 2021.

Τι κινδύνους κρύβει το διαδίκτυο;

Phishing, το ηλεκτρονικό ψάρεμα

Το phishing είναι ένα είδος εξαπάτησης χρηστών του διαδικτύου. Ο θύτης υποδύεται μια αξιόπιστη εταιρεία ή οργανισμό, με σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και τους κωδικούς των θυμάτων-χρηστών. Προέρχεται από το αγγλικό «fishing», που σημαίνει «ψάρεμα», καθώς ο θύτης χρησιμοποιεί δολώματα για να προσελκύσει τους χρήστες.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι το email phishing ή το smishing. Μπορεί, για παράδειγμα, να λάβετε κάποιο email ή SMS το οποίο φαίνεται ότι προέρχεται από έμπιστο αποστολέα. Συνήθως περιέχει κάποιον σύνδεσμο και σας προτρέπει να συμπληρώσετε τα  προσωπικά στοιχεία και τους κωδικούς σας. Μόλις το κάνετε, τα δεδομένα σας είναι εκτεθειμένα σε κακόβουλες ενέργειες.

Για να αποφύγετε τέτοιες ηλεκτρονικές απάτες, είναι σημαντικό να εξετάζετε πολύ προσεκτικά τα email ή SMS. Πολλές φορές περιέχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Επίσης, προσέξτε ιδιαίτερα την ηλεκτρονική διεύθυνση του αποστολέα κάθε email. Εάν έχετε αμφιβολία, επικοινωνήστε με τον αποστολέα του μηνύματος για να διαπιστώσετε αν είναι έγκυρο.

Malware, το κακόβουλο λογισμικό

Μπορεί ακόμη να πατήσετε ένα ανεπιθύμητο link και να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας κακόβουλο λογισμικό (malware), που επιτρέπει σε τρίτους να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημά σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας keystroke logger, το οποίο έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τους χαρακτήρες που πληκτρολογείτε κι έτσι να υποκλέψει κάποιος τους κωδικούς σας.

Άλλες μορφές εξαπάτησης

Δεν καταλήγουν όλες  οι περιπτώσεις εξαπάτησης σε κλοπή στοιχείων ταυτότητας. Ενδέχεται όμως να σας κοστίσουν χρήματα.

Για παράδειγμα, μπορεί να πραγματοποιήσετε μια online παραγγελία, αλλά κατά την παράδοση να διαπιστώσετε ότι σας έχει αποσταλεί λάθος ή κατεστραμμένο προϊόν, ή να λείπει κάποιο μέρος της παραγγελίας σας. Ακόμη, μπορεί η παράδοση να καθυστερήσει πολύ, επειδή έχει χαθεί ή καταστραφεί το πακέτο σας. Και φυσικά, προσοχή στα ψεύτικα website, που υπόσχονται δελεαστικές εκπτώσεις και μοναδικές προσφορές σε πανάκριβες φίρμες, αλλά τελικά λαμβάνετε απομιμήσεις.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει κίνδυνος ο αποστολέας να μην σας αποζημιώσει ακόμα κι αν έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Αλλά δεν χρειάζεται να χάσετε τα χρήματά σας αν έχετε λάβει τα μέτρα σας.

Τι να προσέχετε όταν κάνετε συναλλαγές και αγορές online

Πρέπει να είστε προσεκτικοί σε ό,τι σχετίζεται με προσβάσεις σε διαδικτυακούς τόπους, συμπλήρωση κωδικών και, γενικότερα, κοινοποίηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σας.

Δείτε αναλυτικά πώς μπορείτε να προστατευτείτε από διαδικτυακές απάτες.

My Cyber Security: η ασπίδα προστασίας σας

Εάν, παρόλες τις προφυλάξεις που έχετε λάβει, πέσετε θύμα κάποιας ηλεκτρονικής απάτης ή χάσετε μια παραγγελία που κάνατε online, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Υπάρχει τρόπος να λάβετε αποζημίωση και την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Με μόλις 30€ τον χρόνο, η ασφάλεια My Cyber Protection της Eurolife FFH ΑΕΓΑ, που προσφέρεται με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, σας εξασφαλίζει αποζημίωση από ηλεκτρονική απάτη έως και 2.000€. Η ασφάλεια καλύπτει online πληρωμές που γίνονται χωρίς την έγκρισή σας ή online αγορές που κάνετε από e-shop σε όλον τον κόσμο.

Επιπλέον, έχετε τεχνική υποστήριξη σε περίπτωση που κάποιος κλέψει την ψηφιακή ταυτότητά σας και αποκτήσει παράνομα πρόσβαση στο email ή στους λογαριασμούς σας στα social media. Σας βοηθά να τα ανακτήσετε και εντοπίζει την αιτία που οδήγησε στην παράνομη πρόσβαση.

Για να αποκτήσετε την ασφάλεια My Cyber Protection, ελάτε με ραντεβού στο κατάστημα που σας εξυπηρετεί.

Θέλω να ενημερωθώ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ONLINE ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Ασφάλεια My Cyber Protection

My Cyber Protection

Με 30€ τον χρόνο αποκτάτε ασφάλιση για τις online συναλλαγές σας, τις αγορές σας από e-shop και για κλοπή ψηφιακής ταυτότητας.
Video: Θεωρείτε ότι οι ηλεκτρονικές απάτες δεν θα συμβούν σε εσάς;

Θεωρείτε ότι οι ηλεκτρονικές απάτες δεν θα συμβούν σε εσάς;