Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Σε μια συνέντευξη ο αξιολογητής έχει λίγα λεπτά να εκτιμήσει τις ικανότητές σας και να ερευνήσει τα ενδιαφέροντά σας. Είναι αδύνατο να προβλέψετε όλες τις ερωτήσεις που θα σας κάνει. Μπορείτε όμως να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να προετοιμαστείτε σωστά και να βελτιώσετε την παρουσία σας.

Πριν τη συνέντευξη

Όσα περισσότερα γνωρίζετε για το περιβάλλον της συνέντευξης, τόσο πιο άνετα θα νιώσετε. Είναι πιο εύκολο να μιλήσετε με αυτοπεποίθηση.

Ενημερωθείτε για το είδος της συνέντευξης

Σε κάθε συνέντευξη μπορεί να διαφέρει ο αριθμός των αξιολογητών και των αξιολογούμενων ή ο χώρος διεξαγωγής της. Τα πιο συνηθισμένα είδη συνέντευξης είναι:

  • Προσωπική – Ένας υποψήφιος και ένας αξιολογητής.
  • Σε επιτροπή – Ένας υποψήφιος και 2 ή περισσότεροι αξιολογητές.
  • Τηλεφωνική – Μέσω τηλεφώνου ή Skype χωρίς εικόνα.
  • Με βιντεοκλήση – Μέσω Skype ή άλλου μέσου με εικόνα.

Ρωτήστε ποιος θα σας αξιολογήσει

Ζητήστε να μάθετε ποιος είναι ο αξιολογητής σας. Αναζητήστε πληροφορίες για τους αξιολογητές μέσα από τα social media. Μάθετε τον ρόλο τους στην εταιρεία και μελετήστε τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντά. 

Μελετήστε την εταιρεία

Διαβάστε για την εταιρεία στον διαδικτυακό τόπο της και τα social media. Εξοικειωθείτε με τη φιλοσοφία, τις αξίες και τους σκοπούς της. Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να δείξετε για ποιον λόγο ταιριάζετε στις αρχές της και μπορείτε να συνεισφέρετε στην επίτευξη των στόχων της.

Προετοιμαστείτε να υποστηρίξετε το βιογραφικό σας

Κάθε στοιχείο που έχετε συμπεριλάβει στο βιογραφικό σας είναι πιθανή ερώτηση στη συνέντευξη. Προετοιμάστε την περιγραφή σας για κάθε εργασιακή και εκπαιδευτική εμπειρία που αναφέρατε. Σκεφτείτε πώς θα μιλήσετε για τις δεξιότητες που αναπτύξατε μέσα από κάθε εμπειρία.

Η πρώτη εντύπωση

Η αξιολόγησή σας ξεκινά τη στιγμή που φτάνετε στον χώρο όπου θα γίνει η συνέντευξη. Είναι σημαντικό να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση για να προδιαθέσετε θετικά τον αξιολογητή σας για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Συνέπεια

Φροντίστε να είστε στον χώρο της συνέντευξης 5 λεπτά νωρίτερα.

Προσεγμένη εμφάνιση

Φορέστε καθαρά και επαγγελματικά ρούχα που σας κάνουν να νιώθετε άνετα. Εάν η συνέντευξη γίνεται διαδικτυακά, φροντίστε ο χώρος γύρω σας να είναι τακτοποιημένος, καλά φωτισμένος και ήσυχος.

Ευγένεια

Χαιρετήστε με ευγένεια και απευθυνθείτε με σεβασμό στους συνομιλητές σας. Χρησιμοποιήστε το μικρό τους όνομα μόνο εφόσον σας συστηθούν με αυτό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Μεγάλο μέρος της αξιολόγησής σας αφορά τον τρόπο που σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε. Η σιγουριά με την οποία περιγράφετε τις δεξιότητές σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά σας να πείσετε τον αξιολογητή σας. Αλλά και η ετοιμότητά σας όταν χειριστείτε μια ερώτηση στην οποία δεν γνωρίζετε την απάντηση μπορεί να σας χαρίσει μια θέση στην εταιρεία.   

Μιλήστε με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό

Μιλήστε για τα επιτεύγματά σας και αναδείξτε τον εαυτό σας. Εξηγήστε πώς μπορείτε να συμβάλετε στην εξέλιξη της εταιρείας από τη θέση που σας ενδιαφέρει.

Μιλήστε με σιγουριά, χωρίς να φλυαρείτε.

Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τη θέση και την εταιρεία. Δείξτε ενδιαφέρον για το περιβάλλον εργασίας και τη φιλοσοφία της εταιρείας.

Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι σημαντικό να περάσετε τα σωστά μηνύματα και με το σώμα σας:

  • Κοιτάξτε τον συνομιλητή σας στα μάτια. Δείξτε σιγουριά και ειλικρίνεια.
  • Μην καμπουριάζετε και μη σταυρώνετε τα πόδια σας. Δείξτε αυτοπεποίθηση με τη στάση του σώματός σας. 
  • Να χαμογελάτε ακόμη κι αν έχετε άγχος. Δείξτε ότι είστε προσιτοί και ανοιχτοί στη συνομιλία.

Εάν δεν ξέρετε κάτι, ρωτήστε

Εάν σας κάνουν κάποια ερώτηση που δεν καταλαβαίνετε, ζητήστε διευκρινίσεις. Συχνά οι αξιολογητές δεν περιμένουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Θέλουν να δουν πώς σκέφτεστε.

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία αξιολόγησης και τη συνέντευξη στην Eurobank.