Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία, η έκδοση ομολογιακού δανείου από τιτλοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών

Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία, η έκδοση ομολογιακού δανείου από τιτλοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών, που πραγματοποίησε η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias.
Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία, η έκδοση ομολογιακού δανείου από τιτλοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών, που πραγματοποίησε η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias.  Εκδότης των ομολογιών είναι η εταιρεία Karta 2005-1 PLC με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το συνολικό ποσό της τιτλοποίησης ανέρχεται σε €750 εκ. και το μέσο κόστος άντλησης των κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε τρίμηνο Euribor + 21,7 μονάδες βάσης, με αναμενόμενη εξόφληση των ομολογιών στα 4,96 έτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη τιτλοποίηση πιστωτικών καρτών από Ελληνική Τράπεζα και η πρώτη που γίνεται σε ευρώ στην Ευρωπαϊκή αγορά για το 2005.
Πιστοληπτική διαβάθμιση στις ομολογίες παρείχαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Standard & Poors, Moody´s και Fitch.  Συγκεκριμένα, ποσό €592,5 εκ. έλαβε την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση με AAA /Αaa/AAA (με κουπόνι τρίμηνο Euribor + 15 μονάδες βάσης), ποσό €75 εκ. αξιολογήθηκε ως A/Α2/A+ (με κουπόνι τρίμηνο Euribor + 32 μονάδες βάσης) και ποσό €82,5εκ. ως BBB/Βaa2/BBB+ (με κουπόνι τρίμηνο Euribor + 60 μονάδες βάσης αντίστοιχα).  Η διάθεση των ομολογιών θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση μόνο.
Σύμβουλοι για την τιτλοποίηση ήταν η Deutsche Bank AG London και η EFG Telesis Finance S.A., και ανάδοχοι της έκδοσης η Deutsche Bank AG London, η EFG Telesis Finance S.A., και η Merrill Lynch International.
Στα πλαίσια της έκδοσης πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές στο Δουβλίνο, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε η αγορά πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα , η εμπειρία της EFG Eurobank στην αγορά αυτή καθώς και η δομή της συγκεκριμένης έκδοσης.
Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους θεσμικούς επενδυτές για τη συγκεκριμένη έκδοση, που αποτελεί ορόσημο για την ελληνική αγορά, οδήγησε σε βελτίωση των αρχικών όρων τιμολόγησης με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους άντλησης των κεφαλαίων.
Για την EFG Eurobank, αυτή είναι η τρίτη συναλλαγή τιτλοποίησης απαιτήσεων, μετά τις δύο επιτυχείς τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων, συνολικού ύψους €1.500 εκ.
Με τα προγράμματα τιτλοποίησης απαιτήσεων η Τράπεζα διευρύνει τις πηγές άντλησης μακροπρόθεσμου δανεισμού, εξασφαλίζοντας καλύτερους και ανταγωνιστικότερους όρους χρηματοδότησης.