Όπως κάθε Οκτώβριο και φέτος, υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank και διευθυντές καταστημάτων από το Δίκτυο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της Eurobank, και τα ΕΛ.ΤΑ. επισκέφθηκαν σχολεία σε όλη την Ελλάδα, για να μεταδώσουν το μήνυμα της αποταμίευσης στα μικρά παιδιά, με την ευκαιρία της 31ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης.
Στις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, σε 250 σχολεία σε όλη τη χώρα, υψηλόβαθμα στελέχη και διευθυντές καταστημάτων της Eurobankμοιράζουν τους παραδοσιακούς κουμπαράδες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και απευθύνουν μηνύματα για την έννοια της αποταμίευσης, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να εμπνεύσουν τους μικρούς μαθητές σχετικά με την αποταμίευση ως αντίληψη οικονομικής και όχι μόνον διαχείρισης.
Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση, στο κατάστημα του Δικτύου Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα Χανιά, όπου άνοιξε πριν εκατόν δεκατέσσερα χρόνια το πρώτο κατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ως Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Κρήτης.
O Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Σταύρος Ιωάννου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η αποταμίευση είναι τρόπος ζωής και εθνική ευθύνη. Δεν αφορά μόνο τα χρήματα και σε καμία περίπτωση δεν αφορά μόνο τους λίγους που έχουν πολλά χρήματα. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: η αποταμίευση μας αφορά όλους και κυρίως εκείνους που δεν έχουν κεφάλαια. Στη χώρα μας, η συγκυρία δυστυχώς συνεχίζει να είναι δύσκολη, οφείλουμε όμως να την υπερβούμε και κυρίως να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας να μην καταναλώνουν πάνω από τις δυνάμεις τους, να προβλέπουν και να αποταμιεύουν».
Ο Γενικός Διευθυντής RetailBanking της Eurobank κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η παρατεταμένη ύφεση και η αβεβαιότητα των τελευταίων ετών έχουν προκαλέσει ένα τεράστιο αποταμιευτικό και επενδυτικό έλλειμμα, το οποίο όσο δεν αντιμετωπίζεται, υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Η εθνική αποταμίευση τα τελευταία χρόνια έχει καταρρεύσει. Βρίσκεται στο 9,7% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 23,2% και ακολουθεί ανοδική πορεία. Συνεπώς είναι επιτακτική, είναι εθνική ανάγκη, να σταματήσει η αποταμιευτική άπνοια στην Ελλάδα».
Στις παρεμβάσεις τους, τόσο ο κ. Σταύρος Ιωάννου όσο και ο κ. Ιάκωβος Γιαννακλής εξήραν την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να ανταποκριθεί θετικά στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η Eurobankγια την αναβίωση ενός ιστορικού, για τις παλαιότερες γενιές, θεσμού, του διαγωνισμού έκθεσης για την Αποταμίευση στα Δημοτικά Σχολεία.
Ήδη σύμφωνα με εγκύκλιο που διανεμήθηκε στις διευθύνσεις των σχολείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε ότι οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού των σχολείων αυτών που θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον θα διαγωνιστούν σε έκθεση με θέμα: «Η Έννοια της Αποταμίευσης: Τι σημαίνει Αποταμίευση για μένα». Η συμμετοχή είναι προαιρετική, ενώ εκ μέρους της Eurobankθα υπάρξουν δώρα τόσο για τις μαθήτριες και τους μαθητές που θα συμμετάσχουν (ένας πάπυρος συμμετοχής) όσο και για κάθε μαθήτρια/μαθητή που θα διακριθεί ανά σχολείο (ένας πάπυρος διάκρισης και ένας παραδοσιακός κουμπαράς Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) καθώς και για τους σαράντα πέντε (45) μαθήτριες και μαθητές που θα διακριθούν από τις εννέα (9) Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ένα tablet).
Οι φετινές εκδηλώσεις, ξεκίνησαν συμβολικά με την εκδήλωση στο πρώτο κατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που άνοιξε στα Χανιά το 1902 και την Eurobankεκπροσώπησαν ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σταύρος Ιωάννου, ο Γενικός Διευθυντής RetailBanking κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, ο Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου Καταστημάτων κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης και ο Τομεάρχης Δικτύου Καταστημάτων κ. Γιώργος Ζήσης.
Παραβρέθηκαν ακόμα ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής, ο Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Μανώλης Στρατάκης, ο Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Νίκος Παπαδάκης, o Δήμαρχος Κισσάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης, οΔήμαρχος Σφακίων κ. Ιωάννης Ζερβός, ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων κ. Εμμανουήλ Γιαννούλης, οΠρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παντελεήμων Πετσετάκης, οΠρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ελευθέριος Κομπάσης, οΠρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Ιωάννης Δασκαλάκης και ο Ταξίαρχος, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νήσου Κρήτης κ. Ιωάννης Μαραγκάκης.
Η έννοια της αποταμίευσης θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα Χανιά, με τη δημοσίευση του ιδρυτικού νόμου 265 «Περί Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» το 1900 τον οποίο, μεταξύ άλλων, υπέγραφε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ως υπουργός Δικαιοσύνης στην τότε αυτόνομη, ακόμα, Κρητική Πολιτεία. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Κρήτης, για περίπου 13 χρόνια, από το 1902 ως το 1915, λειτούργησε στο πλαίσιο των ταχυδρομείων Κρήτης, πριν αποκτήσει εθνική εμβέλεια, δύο χρόνια μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η επίσημη καθιέρωση του εορτασμού της 31ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης, έγινε αρκετά χρόνια αργότερα, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο το 1924.
Από τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απευθύνθηκε σε πλατιά στρώματα του εργαζόμενου πληθυσμού, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους και συγκεντρώνοντας ένα σημαντικό μέρος της λαϊκής αποταμίευσης.
Πέτυχε να οργανώσει και να εξασφαλίσει τις οικονομίες των απλών ανθρώπων, μετατρέποντάς τις σε θεμελιώδη παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι λαϊκές καταθέσεις έγιναν το εθνικό κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε για να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας, να στηρίξει το κράτος και τους πολίτες, ακόμα και στις πιο δύσκολες ιστορικές περιόδους.
Δεδομένων των συνθηκών της δυσμενούς συγκυρίας και των σοβαρών επιπτώσεων για την εγχώρια αποταμίευση, η Eurobank συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες ενίσχυσής της, τιμώντας τη διαχρονική αξία και τον ιστορικό συμβολισμό της και έχει θέσει ως βασικό στόχο της να διατηρήσει ζωντανό το νόημα της αποταμίευσης, με κύριο όχημα το Δίκτυο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο._