Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Κάνουμε την εξωστρέφεια στρατηγική ανάπτυξης

Σε μια μείζονα πρωτοβουλία προβολής των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε όλη την ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια της Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου προχωρεί η Τράπεζα Eurobank EFG, με την προσδοκία να ανοίξει νέες πύλες, αγορές και προοπτικές στη δυναμική πρωτοπορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η Eurobank και, σε συνεργασία, για πρώτη φορά από κοινού, οι τρεις εξαγωγικοί φορείς, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), συνδιοργανώνουν ένα νέο και καινοτόμο στη σύλληψή του Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Συναντήσεων, το “Go International”, σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου ο Όμιλος δραστηριοποιείται (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Πολωνία, Ουκρανία, Τουρκία και Κύπρο). Με εφαλτήριο την παρουσία της Τράπεζας στις χώρες αυτές, η πρωτοβουλία αφορά μια ακόμη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αραβικού Κόλπου. Στόχος είναι η κινητοποίηση εκατοντάδων επιχειρήσεων και από τις δυο πλευρές και η διευκόλυνση της επίτευξης νέων επιχειρηματικών συμφωνιών συνεργασίας, που θα ενισχύσουν την οικονομική εξωστρέφεια της Ελλάδας.

Η Eurobank αξιοποιώντας την παρουσία της και το σημαντικό πελατολόγιο των θυγατρικών τραπεζών του ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και με τη συνδρομή των τοπικών ελληνικών Πρεσβειών, δημιουργεί επιχειρηματικές γέφυρες με υγιείς, τοπικούς, επιχειρηματικούς φορείς σε κάθε μια από τις παραπάνω χώρες, καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Η πρώτη επιχειρηματική συνάντηση του “Go International” έχει προγραμματιστεί για τις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2011 στην Κύπρο, όπου έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή σημαντικές κυπριακές και διεθνείς επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων αραβικών εταιριών από την ευρύτερη περιοχή. Τα εγκαίνια της διοργάνωσης στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης.

Η δεύτερη συνάντηση του “Go International” προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2011, στην Τουρκία. Συνολικά, μέσα στη χρονιά θα οργανωθούν πέντε παρόμοιες μεγάλες εκδηλώσεις.

Πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος αποτέλεσε η επιτυχής διοργάνωση της «Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών» στο Βουκουρέστι, το Φεβρουάριο του 2010, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και υπό την αιγίδα του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλη, όπου πραγματοποιήθηκαν 352 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων εξαγωγέων και Ρουμάνων εισαγωγέων.

Εφαρμοσμένη Εξωστρέφεια

Η απόφαση της Eurobank να εγκαινιάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα μέσα στην τρέχουσα συγκυρία αποτυπώνει το στρατηγικό χαρακτήρα της επιλογής της για έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων που η δραστηριότητά τους μπορεί να στηρίξει την έξοδο της χώρας από την κρίση. 'Αλλωστε, η Eurobank και πριν ακόμη από την εκδήλωσή της στην Ελλάδα, είχε επισημάνει και υποστηρίξει με συνέπεια, παρά το επιδεινούμενο περιβάλλον, την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου προτύπου οικονομικής ανάπτυξης. Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι αυτό που είχε υποδείξει ως καλύτερη λύση για τη χώρα, είναι σήμερα η μόνη διέξοδος – ένα μοντέλο στηριγμένο στις ανοικτές αγορές και τον ανταγωνισμό, στην οικονομική εξωστρέφεια, τις ιδιωτικές, ξένες και εγχώριες επενδύσεις, στην άνθιση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας.

Η Eurobank καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης, εμπράκτως υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει τους πελάτες της και συγκεκριμένα:

Στον τομέα των Εξαγωγών, στόχος είναι η ενίσχυση του περιφερειακού εμπορίου και της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας. Από τον Ιούνιο του 2009, έχουν εκταμιευθεί πάνω από € 700 εκατ. σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, με σκοπό την προ-χρηματοδότηση παραγγελιών, τηνπροεξόφληση ΦΠΑ, την χρηματοδότηση επενδύσεων εξαγωγικών επιχειρήσεων και την χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης.

Κατά το δεκάμηνο του 2010 διακινήθηκαν μέσα από την Τράπεζα εξαγωγές ύψους € 1,5 δισ. (12% υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2009).

Για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, η Eurobank σχεδίασε και παρέχει νέα προϊόντα και υπηρεσίες για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως:

  • Χρηματοδότηση εξαγωγών μέσα από Buyer’s credit, με συμφωνία στην οποία προχωρά μέσω τριμερών συμβάσεων με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.
  • Ενίσχυση του εξαγωγικού factoring, και αξιολόγηση του εισαγωγέα, από τις κατά τόπους θυγατρικές τράπεζες του Ομίλου στις χώρες που έχουμε παρουσία στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
  • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων του εξαγωγικού factoring, με αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση των εξαγωγών μέσω factoring πάνω από 60%
  • Ενίσχυση του ρόλου της Τράπεζας σε υπηρεσίες «One Stop Shop» για θέματα ασφάλισης εξαγωγών με στόχο την επίτευξη της αποτελεσματικότερης και συμφερότερης συμφωνίας για τον πελάτη.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, εκτιμάται ότι μία αύξηση της τάξεως του 4% στις εξαγωγές θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα μία μόνιμη αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1%. Η επιτυχής ανάπτυξη της εξωστρεφούς δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί αφενός ακρογωνιαίο λίθο για τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου τον καλύτερο μηχανισμό εξόδου της χώρας από την κρίση και το Μνημόνιο.

Η Eurobank έχει τις δυνάμεις να στηρίξει το πρότυπο της εξωστρέφειας, χάρη στη σημαντική παρουσία της σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ισχυρά μεγέθη: € 16 δισ. υπόλοιπα δάνειων, 1.100 καταστήματα, 80 επιχειρηματικά κέντρα, 13.000 εργαζόμενοι, 9 εταιρείες Leasing και Factoring και 7 Μονάδες Treasury, σε 7 χώρες στην ευρύτερη περιοχή.

Στον τομέα της Καινοτομίας, που αποτελεί κομβικό σημείο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, διοργανώθηκε από κοινού με τον ΣΕΒ ο «Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας», με εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση. Είναι ενδεικτικό ότι κατατέθηκαν περισσότερες από 300 ενδιαφέρουσες προτάσεις στον διαγωνισμό, από επιστήμονες, ερευνητές και ερευνητικά κέντρα. Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της αξιολόγησης των προτάσεων, από Επιστημονικό Συμβούλιο για την επιλογή των 20 καλύτερων, που θα παρουσιαστούν στο ευρύτερο επιχειρηματικό κοινό και τελικά, θα βραβευθούν οι δύο καλύτερες προτάσεις ανά κατηγορία. Η Eurobank σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την εμπορική εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων, εφόσον υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Στον τομέα του Τουρισμού, με υπόλοιπα χρηματοδοτήσεωνπου προσεγγίζουν σήμερα το € 1,5 δισ., η Eurobank αναδεικνύεται σε ηγέτιδα δύναμη στη χρηματοδότηση του ελληνικού τουριστικού κλάδου, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 18% του ΑΕΠ.

Σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Τράπεζα χρηματοδοτεί μελέτη με θέμα «Τουρισμός 2020», που μπορεί να αποτελέσει το νέο οδικό χάρτη για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Η μελέτη θα παρουσιαστεί από τον ΣΕΤΕ στις αρχές Ιανουαρίου του 2011.

Με στόχο να ενισχύσει τον τουριστικό κλάδο και να στηρίξει την ανταγωνιστική του παρουσία, η Eurobank προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις δανείων τουριστικών επιχειρήσεων ύψους € 400 εκατ. τους τελευταίους μήνες καθώς και σε εκταμιεύσεις δανείων που προσεγγίζουν τα € 300 εκατ., προσφέροντας μία μεγάλη ανάσα και μια ευκαιρία ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν.

Παράλληλα, παρέχοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες για τις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπως η προεξόφληση συμβάσεων με Tour Operators και η χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους των ανακαινίσεων ξενοδοχείων, η Eurobank υποστηρίζει έμπρακτα τους πελάτες της και συμμετέχει στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την επάνοδο της οικονομίας σε διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά, όπου η ταχεία αύξηση των τουριστικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.