Οι θησαυροί της Βοιωτικής γης ζωντανεύουν στο νέο βιβλίο του
Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Eurobank EFG
«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών»
Η πλούσια ιστορία και τέχνη της Βοιωτίας από την παλαιολιθική έως και τη βυζαντινή περίοδο και οι θησαυροί που έχουν κατά καιρούς βρεθεί στη Βοιωτική γη, ζωντανεύουν στη φετινή έκδοση που χρηματοδοτούν και επιμελούνται το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η EurobankEFG με τίτλο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών». Η δωδέκατη προσθήκη στη σειρά «Ο Κύκλος των Μουσείων» παρουσιάστηκε την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στο Παλλάς Αθηνά, έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Κατά την ομιλία της η κ. Μαριάννα Ι. Λάτση σημειώνοντας το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο παρουσιάζεται η φετινή έκδοση υπογράμμισε ότι «ισορροπώντας μεταξύ της ανάγκης συνεχούς ανάδειξης και προβολής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της ακόμα επιτακτικότερης ανάγκης για ποικιλότροπη στήριξη της σύγχρονης Ελλάδας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση επιχειρεί καθημερινά να προσαρμόσει τις δράσεις του για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις». «Δεν επιδιώκουμε τις ασφαλείς και προφανείς χορηγικές επιλογές που απλά θα ενισχύσουν το κύρος και την αξιοπιστία του Ιδρύματός μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η επαφή με την κοινωνική επικαιρότητα και αναζητούμε νέους και πρωτότυπους τρόπους αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνία, στηρίζοντας συχνά καινοτόμα προγράμματα», τόνισε, προσθέτοντας ότι: «Αρμονικά ενταγμένη στους στόχους του Ιδρύματος είναι και η έκδοση που παραδίδουμε σήμερα, αφιερωμένη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας. Θέλω πραγματικά να ελπίζω ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης των Θηβών, που ανακαινισμένο θα ανοίξει πολύ σύντομα τις πύλες του, με την ελάχιστη συνδρομή της έκδοσης αυτής, θα αποκτήσει την αναγνωρισιμότητα και τη θέση που του αναλογεί στο ψηφιδωτό των ελληνικών αρχαιολογικών μουσείων της πατρίδας μας».
Στον πρόλογο της έκδοσης ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος τονίζει ότι «αυτή η έκδοση έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια ανάδειξης του πλούτου του μουσείου, με τη φιλοδοξία να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο έργο της επανέκθεσης που θα εκσυγχρονίσει το μουσείο και θα το κάνει πιο προσιτό στο κοινό του. Η συνεργασία αυτή έχει τεράστια αξία διότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο κόσμος ποιοι είμαστε και ποια είναι η δική μας ταυτότητα εξαρτάται τόσο από τη σημερινή Ελληνική δημιουργία όσο και από τον τρόπο που αναδεικνύουμε την κληρονομιά μας.»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης στην ομιλία του ανέφερε «η Ελλάδα του 19ου και του 20ου αιώνα είχε δύο δρόμους ν’ ακολουθήσει για να δημιουργήσει την ταυτότητά της στον σύγχρονο κόσμο. Ένα ταξίδι στο χρόνο, στο παρελθόν, στην αρχαία Ελλάδα και την κληρονομία των αξιών της (Δημοκρατία, φιλοσοφία, τέχνη) και ένα άλλο δρόμο προς το μέλλον της. Αυτοί οι αντίθετοι σε κατεύθυνση δρόμοι είναι ένας ουσιαστικά. Η Ελλάδα τροφοδοτεί το σήμερα και το αύριο και μέσω του ιστορικού της παρελθόντος. Το σήμερα περνάει κρίση. Το παρελθόν είναι σταθερό και βοηθάει με την ανάδειξή του και την προβολή του. Πέρα από τις προσπάθειες του ΥΠΠΟΤ που, σωστά συνδέει τον πολιτισμό και με τον τουρισμό, υπάρχουν ιδιώτες που συμβάλλουν τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EurobankEFG κ. Νίκος Νανόπουλος τόνισε ότι «στη συγκυρία που ζούμε σήμερα ειδικό βάρος έχει η σημασία της υπαγωγής του ιδιωτικού προτάγματος στο κοινό καλό, ως τρόπος ζωής. Γιατί όταν το δημόσιο ήθος διαμορφώνει την ατομική συμπεριφορά, τότε οι άνθρωποι είναι ικανοί για μεγάλα έργα και οι κοινωνίες ικανές να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν. Η προσφορά, η αυταπάρνηση, η αίσθηση του καθήκοντος, η πειθαρχία, η στοίχιση στις ανάγκες της πατρίδας είναι αξίες που σήμερα είναι και πάλι βασανιστικά επίκαιρες. Η ιστορία της Θήβας που παρουσιάζεται μέσα από τη σημερινή έκδοση μας θυμίζει ότι αυτές τις αξίες κληροδότησε ο ελληνικός πολιτισμός στην παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων. Σήμερα, εμείς οι Έλληνες σε αυτές τις αξίες θα πρέπει και πάλι να στραφούμε και να τις έχουμε ως πυξίδα, στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα και η ελληνική κοινωνία να βγει από την κρίση και να χτίσει το μέλλον που της αξίζει, μέλλον ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας».
Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Βασίλης Αραβαντινός, προϊστάμενος της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κατά την ομιλία του τόνισε ότι «η ιστορική και καλλιτεχνική πορεία της Βοιωτίας δια μέσου των χιλιετηρίδων προβάλλονται σήμερα στις σελίδες ενός βιβλίου, προϊδεάζοντας τη μελλοντική έκθεσή τους. Οι εικόνες φαίνονται τρισδιάστατες, τα αρχαία ανασταίνονται και συνομιλούν οικεία, πρώτη φορά μεταξύ τους και μαζί μας. Η ανάσταση αυτή συνεχίζεται στο Μουσείο Θηβών, με τη σταθερή πορεία του προς τη νέα έκθεση των αρχαίων και των μεσαιωνικών συλλογών του» και προσέθεσε «ξαφνιάζει και εκπλήσσει ευχάριστα η προεγκαινιακή παρουσίαση των ανεκτίμητων θησαυρών του Μουσείου, σε έναν αφιερωματικό τόμο, με παράλληλη ανάρτησή τους στο ηλεκτρονικό διαδίκτυο, ώστε να φθάσουν σε κάθε σημείο της Οικουμένης μας. Η πληρότητα, η σημασία και η ποιότητα των βοιωτικών αρχαιοτήτων δικαιολογούν ασφαλώς την υπέρβαση των συνήθων πρακτικών. Η επιλογή των «αρχαίων» του τόμου δεν έγινε από τις προθήκες ενός έτοιμου και επισκέψιμου Μουσείου αλλά από ένα πλήθος ισάξιων και ανόμοιων έργων, ανεκτίμητων κειμηλίων πολιτισμού, πολλά από τα οποία προορίζονται για την εν δυνάμει, και ήδη εν πλήρη εξελίξει, επανέκθεσή του».
Τηλέφωνα Επικοινωνίας
Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση: 210-8019851, 210-6282888
Eurobank EFG: 210-3337181
Σημείωση προς συντάκτες
Η παρουσίαση του «Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών» πραγματοποιείται μέσα από έναν πολυτελή τόμο 400 σελίδων, εικονογραφημένων συνολικά με 671 φωτογραφίες. Η γενική φροντίδα της έκδοσης ανήκει στην κ. Ειρήνη Λούβρου, ο σχεδιασμός και η καλλιτεχνική επιμέλεια στον κ. Δημήτρη Καλοκύρη ενώ η φωτογράφηση στον κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη. Η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Φωτόλιο & Typicon Α.Ε., υπεύθυνος για τους διαχωρισμούς ήταν η Indigo Graphics A.E. και για τη βιβλιοδεσία η Στάμου Ε.Π.Ε. Η μετάφραση στα Αγγλικά έγινε από την κ. Τζούντη Γιαννακοπούλου.
Όπως κάθε χρόνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, θα διανείμει αντίτυπα της νέας έκδοσης του Κύκλου των Μουσείων σε Τμήματα Αρχαιολογίας Ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και Ινστιτούτα στην Ελλάδα, υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και σε επιλεγμένες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο τόμος, είναι επίσης διαθέσιμος, σε ψηφιακή μορφή στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, προσβάσιμη από την ιστοσελίδα www.latsis-foundation.org.