Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Η Eurobank EFG συμμετέχει στην «Ώρα της Γης»

Η Eurobank EFG στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της πολιτικής που έχει υιοθετήσει και με συνέπεια υλοποιεί την τελευταία πενταετία, συμμετέχει στην «Ώρα της Γης» και στηρίζει αυτή τη σημαντική συμβολική πρωτοβουλία.
Η «Ώρα της Γης» είναι μία παγκόσμια προσπάθεια, στην οποία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 64 χώρες μία φορά το χρόνο σβήνουν τα φώτα των σπιτιών τους για 1 ώρα.Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να γίνει αντιληπτό ότι μία απλή και καθημερινή κίνηση, όπως είναι το κλείσιμο του διακόπτη, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Έτσι, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 και ώρα 20:30 θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα σε κεντρικά κτίρια Διοίκησης της Eurobank EFG στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η Τράπεζα προχώρησε σε ευρεία και συστηματική ενημέρωση των εργαζομένων της με στόχο την ευαισθητοποίησή τους και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τους σ’ αυτή την πρωτοβουλία.
Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κατανάλωση ενέργειας συνδέεται άμεσα με αυτή. H Eurobank αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα του προβλήματος αυτού υλοποιεί από το 2004 ένα πρόγραμμα παρακολούθησης, αξιολόγησης και βελτίωσης των δεικτών κατανάλωσης.
Ως αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού στη λειτουργία της Τράπεζας, το 2008 μειώθηκε η κατανάλωση ανά τετραγωνικό μέτρο κατά 5% μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις του προγράμματος, όπως οι ακόλουθες:
  • Αναβαθμίστηκε το σύστημα παρακολούθησης των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας στα καταστήματα και τα κτίρια διοίκησης ώστε να εντοπίζονται και να περιορίζονται οι υψηλές καταναλώσεις.
  • Έγινε μείωση φωτισμού κατά 50% σε φυσικά φωτιζόμενους γραφειακούς χώρους κτιρίων διοίκησης, ενώ εφαρμόσθηκε πιλοτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας κατά 75% στους χώρους στάθμευσης του συγκροτήματος της Νέας Ιωνίας και του κτιρίου Μποδοσάκη. Παράλληλα στο συγκρότημα της Νέας Ιωνίας έγινε εγκατάσταση κεντρικού συστήματος διαχείρισης φωτισμού (BMS).
  • Επεκτάθηκε η αντικατάσταση των φωτεινών επιγραφών σε επιπλέον 46 καταστήματα του δικτύου μας με φωτισμό ΝΕΟΝ με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
  • Συνεχίστηκε η αντικατάσταση παλαιοτέρων συστημάτων κλιματισμού μη οικολογικού χαρακτήρα με 40 νέα συστήματα υψηλής ενεργειακής κλάσης.
  • Έγινε μείωση κατά 50% της ψυκτικής ισχύος κατά τους θερινούς μήνες και κατά τις ώρες αιχμής, σε κτίρια με πολλές ψυκτικές μονάδες.
  • Εκδόθηκε «δεκάλογος εξοικονόμησης ενέργειας» με σκοπό την παρότρυνση των συναδέλφων για συμμετοχή στο πρόγραμμα μέσω μικρών αλλαγών στις καθημερινές τους συνήθειες στο γραφείο, όπως η ορθολογική χρήση του φωτισμού, του κλιματισμού και των ηλεκτρονικών συσκευών.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται με στόχο τη βελτίωση των σχετικών δεικτών, στο πλαίσιο του πιστοποιημένου κατά ISO 14001 συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί οτι οι συστηματικές προσπάθειες όλων των Διευθύνσεων της Τράπεζας για την εδραίωση και ανάπτυξη μιας ενιαίας περιβαλλοντικής συνείδησης, συνέβαλαν στην πρόσφατη καταχώρηση της Eurobank και επίσημα στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Επιχειρήσεων (EMAS: Eco-Management and Audit Scheme), που τηρούν τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Περιβαλλοντική Διαχείριση.