Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αποτελεσματικά θωρακισμένο στην χρηματοπιστωτική κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG κύριος Ν. Νανόπουλος σε ομιλία του κατά τη διάρκεια γεύματος (Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008) στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή άνω των 500 επιχειρηματιών από την ευρύτερη περιοχή.
Αναλύοντας το διεθνές περιβάλλον ο κ. Νανόπουλος έκανε μία σύντομη αναδρομή στη δυσμενή συγκυρία των τελευταίων δεκαπέντε μηνών για να υπογραμμίσει ότι η υιοθέτηση του σχεδίου Paulson θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις Η.Π.Α. και κατ’ επέκταση και στον υπόλοιπο κόσμο. Από το σχέδιο Paulson στις Η.Π.Α., μέχρι την εθνικοποίηση τραπεζών στην Αγγλία ή τη διάσωση, με εισφορά κρατικών πόρων, τραπεζικών κολοσσών στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, επιβεβαιώνεται η βούληση των κυβερνήσεων να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών συστημάτων αλλά και την εμπιστοσύνη και τα χρήματα των καταθετών.
Επίσης, επεσήμανε ότι επειδή ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία. O ρυθμός ανάπτυξης της χώρας αναμένεται να επιβραδυνθεί ενώ έχουν ενταθεί τα δημοσιονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα ώστε να συγκρατηθεί το έλλειμμα. Βέβαια, η Ελλάδα απολαμβάνει ακόμα σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης 3% - 3,5% σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης είναι λίγο πιο πάνω από το 1%.
Όπως είπε «Μέσα σε αυτή την χρηματοπιστωτική κρίση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε αποτελεσματικά θωρακισμένο καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν ουσιαστικά έκθεση σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου. Όπως δε ανέφερε πρόσφατα και ο νέος Διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος, τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που βοηθούν τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση. Αυτοί είναι η ισχυρή καταθετική τους βάση και η μικρού βαθμού εξάρτησή τους από τις κεφαλαιαγορές για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους, η χαμηλού βαθμού μόχλευση του ισολογισμού τους ή με άλλα λόγια η ισχυρή κεφαλαιακή τους επάρκεια και τέλος, η μη έκθεσή τους σε προϊόντα υψηλού ρίσκου (subprime) όπως οι τράπεζες άλλων χωρών. Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς και την υγιή και διατηρήσιμη οργανική κερδοφορία τους και τη σημαντική παρουσία τους στις περιφερειακές αγορές που έχουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, τα τελευταία διεθνή χρηματοπιστωτικά περιστατικά και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, επιβεβαιώνουν περίτρανα το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η υγεία και η ευρωστία μιας οικονομίας με την υγεία και την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Σημειωτέον ότι παρά τις σοβαρές αναταράξεις σε όλο τον κόσμο δεν είχαμε πουθενά περίπτωση στην οποία πολίτες να έχουν χάσει χρήματα από τις καταθέσεις τους ανεξαρτήτου ύψους (η Lehman ήταν επενδυτική και όχι εμπορική τράπεζα και εχρηματοδοτείτο από τις αγορές μέσω σύνθετων επενδυτικών προϊόντων και όχι μέσω καταθέσεων).
«Στη χώρα μας», συνέχισε ο κ. Νανόπουλος, «ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος διασφαλίζει και εγγυάται τη σταθερότητα του συστήματος και προστατεύει τα συμφέροντα όλων των πολιτών. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική δέσμευση ότι οι καταθέσεις των πολιτών σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι απολύτως εγγυημένες. Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αμβλύνουν τις όποιες ανησυχίες. Είναι προφανές λοιπόν ότι, η σχέση τραπεζών-οικονομίας είναι αμφίδρομη. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό, όχι τόσο σε περιόδους οικονομικής ευρωστίας, όσο σε περιόδους κρίσεων σαν τη σημερινή. Το τραπεζικό σύστημα αποτελεί το βασικό μηχανισμό μεταφοράς πόρων από την αποταμίευση στη χρηματοδότηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επίσης, η σχέση πολιτών και τραπεζών θα πρέπει να είναι δημιουργική και εποικοδομητική και για τα δυο μέρη και όχι ανταγωνιστική. Η αντίληψη ότι για να κερδίσουν οι τράπεζες θα πρέπει να χάσει ο πελάτης τους είναι εντελώς λανθασμένη».
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο κ. Νανόπουλος επεσήμανε πως η Eurobank είναι σήμερα ένας μεγάλος και κεφαλαιακά ισχυρός, διεθνής τραπεζικός Όμιλος με πάνω από 1.750 καταστήματα και σημεία πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας μετά την Εθνική Τράπεζα. Η Eurobank είναι μέλος του EFG Group, με έδρα τη Γενεύη, που είναι οι τρίτος σε μέγεθος χρηματοπιστωτικός Όμιλος της Ελβετίας. Είναι αξιοσημείωτο, ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο 2007, ολοκληρώθηκε έγκαιρα μια αύξηση κεφαλαίου € 1,25 δισ. και γι’ αυτό η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας είναι πολύ ισχυρή. Ακολουθούμε μια συνετή πιστοδοτική πολιτική που εξηγεί την καλύτερη αξιολόγησή μας ως προς την πιστοληπτική μας ικανότητα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Τόνισε δε ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο, η αύξηση των καταθέσεων του τραπεζικού Ομίλου ξεπέρασε σε απόλυτο μέγεθος την αύξηση των χορηγήσεων. Στην Ελλάδα δε, ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων είναι διπλάσιος του αντίστοιχου των χορηγήσεων, γεγονότα που πιστοποιούν την ισχυρή ρευστότητα του Ομίλου.
Και κατέληξε: «Εκτός Ελλάδος, η Eurobank έχει μια διευρυμένη παρουσία και ανάπτυξη σε επτά χώρες: Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κύπρο, Τουρκία, Πολωνία και Ουκρανία. Στις χώρες αυτές, διαθέτει συνολικά περί τα 1.200 καταστήματα και κέντρα επιχειρηματικής πίστης, ενώ απασχολεί περισσότερα από 14.000 άτομα προσωπικό. Προτεραιότητα της Τράπεζας στο σημερινό περιβάλλον είναι η πιο επιλεκτική ανάπτυξη των εργασιών, η ακόμα πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των κεφαλαίων της, η περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητάς της. Ιδιαίτερα όμως, πρώτο μας μέλημα αποτελεί η εμβάθυνση των σχέσεων εμπιστοσύνης και δημιουργικής συνεργασίας με τους πελάτες μας και η παροχή ουσιαστικής και ποιοτικής εξυπηρέτησης ώστε από κοινού μαζί τους να ξεπεράσουμε πιο ομαλά τις συνέπειες της κρίσης στο οικονομικό περιβάλλον».