Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Στην Έκθεση «115 χρόνια Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» η ενότητα Στέγαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τεκμηριώνει το χρονικό της στέγασης της έδρας του οργανισμού.

Μέγαρο Μελά

Στην Αθήνα η λειτουργία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ξεκινά το 1915. Στεγάζεται σε ισόγεια αίθουσα του Μεγάρου Μελά στην πλατεία Λουδοβίκου, τη σημερινή πλατεία Κοτζιά.

Το κτίριο μισθώνουν από τις αρχές του αιώνα οι κεντρικές υπηρεσίες του Ελληνικού Ταχυδρομείου. Με τα χρόνια η ανάπτυξη των εργασιών και η αύξηση του προσωπικού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απαιτεί τη χρήση όλο και μεγαλύτερων χώρων.

Σταδίου 18

Το 1939 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μεταστεγάζεται, μαζί με το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο, σε τριώροφο κτίριο επί της οδού Σταδίου 18. Το κτίριο είναι ιδιοκτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πεσμαζόγλου και Αριστείδου

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 επιχειρείται η εξασφάλιση κατάλληλου οικοπέδου για ανέγερση ιδιόκτητου μεγάρου για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κατάλληλος χώρος βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, επί των οδών Πεσμαζόγλου και Αριστείδου. Το οικόπεδο αγοράζεται το 1934.

Οι γνωστοί αρχιτέκτονες αδελφοί Αναστάσιος και Γεράσιμος Μεταξάς αναλαμβάνουν τη μελέτη κατασκευής του κτιρίου. Πρόχειρο σχέδιο του Αναστάσιου Μεταξά με την πρόσοψη του υπό ανέγερση κτιρίου διασώζεται σήμερα. Το έργο όμως δεν προχωρεί.

Δημοτικό Θέατρο Τσίλερ

Το 1939 ο χώρος του οικοπέδου παραχωρείται ως «μερικόν αντίδωρον» στον Δήμο Αθηναίων με αναγκαστικό νόμο. Ο Δήμος δωρίζει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αντίστοιχο δικό του χώρο. Είναι το οικόπεδο στο οποίο είχε ανεγερθεί το περίφημο Δημοτικό Θέατρο, έργο του Ερνέστου Τσίλερ, στην πλατεία Λουδοβίκου, τη σημερινή πλατεία Κοτζιά.

Το καθεστώς Μεταξά κρίνει το κτίριο κατεδαφιστέο ως ερείπιο. Τον επόμενο χρόνο το Δημοτικό Θέατρο κατεδαφίζεται. Τα υπόλοιπα συμφωνηθέντα δεν τηρήθηκαν λόγω πολέμου και μεταγενέστερων αποφάσεων και συνθηκών.

Το 1950 νέα συμφωνία των μερών και καινούργιος νόμος ανατρέπει την παλαιά μεταβίβαση του 1939. Ο χώρος που είχε δοθεί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει μεταβληθεί ήδη σε πλατεία, τη σημερινή πλατεία Θεάτρου. Έτσι το παλαιό οικόπεδο επανέρχεται στην κυριότητα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως και ο αρχικός σχεδιασμός για την οικοδόμηση μεγάρου.

Το 1961 προκηρύσσεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με χρηματικά βραβεία. Από τις 23 μελέτες που υποβάλλονται καμία δεν εξασφαλίζει πρώτο βραβείο. Το έργο αναλαμβάνουν οι αρχιτέκτονες Δημήτριος Τριποδάκης και Κωνσταντίνος Ζαχόπουλος, που κέρδισαν το δεύτερο βραβείο, και ο Χρήστος Λεμπέσης, που κέρδισε το τρίτο. Εργολάβος επιλέγεται ο Νικόλαος Γεωργιτσέας με μειοδοτικό διαγωνισμό.

Οι εργασίες κατασκευής κρατούν 4 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 1966 μέχρι τις αρχές του 1970. Στη φάση της εκσκαφής ανακαλύπτεται τμήμα του αρχαίου Θεμιστόκλειου τείχους των Αθηνών (4ου αι. π.Χ.). Σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία το αρχαίο τείχος συντηρείται στο δεύτερο υπόγειο του μεγάρου. Λαμβάνεται πρόνοια για την προστασία του και τη στοιχειώδη προβολή του.

Μέγαρο Πεσμαζόγλου

Τον Μάρτιο του 1970 οι υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εγκαταλείπουν το κτίριο της οδού Σταδίου 18 και εγκαθίστανται στο νεόδμητο ιδιόκτητο μέγαρο στην οδό Πεσμαζόγλου 2. Το μέγαρο περιλαμβάνει 2 υπόγεια, ισόγειο χώρο, ημιώροφο και 7 ορόφους, συνολικής επιφάνειας 12.000 τμ.

Μέχρι και τη δεκαετία του 1980 οι 3 τελευταίοι όροφοι του Μεγάρου Πεσμαζόγλου εκμισθώνονται σε υπουργεία. Αρχικά στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης και αργότερα στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Μέχρι τον Απρίλιο 2015 στους χώρους του Μεγάρου Πεσμαζόγλου συντελούνται αρκετές εσωτερικές προσθήκες, μετατροπές και ανακαινίσεις. Η τελευταία γίνεται το 2014 μετά τη λειτουργική ενοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Τράπεζα Eurobank ΑΕ. Η παρέμβαση γίνεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Τράπεζας και αφορά σχεδόν το σύνολο του κτιρίου.

Σήμερα

Σήμερα το Μέγαρο Πεσμαζόγλου στεγάζει το Κεντρικό Κατάστημα του Δικτύου Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και μονάδες της Διοίκησης της Τράπεζας Eurobank.

Στο Μέγαρο Πεσμαζόγλου φιλοξενείται η Έκθεση «115 χρόνια Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».