Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Εκδήλωση για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας

Εκδήλωση με θέμα «Η Ελληνική Οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας»  διοργάνωσε σήμερα η Τράπεζα Eurobank EFG στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει εδώ και περίπου δύο μήνες, να παρουσιάσει στις διεθνείς τράπεζες, στους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, στους μεγάλους ιδιώτες πελάτες και τα μέσα ενημέρωσης, τις προοπτικές, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις απειλές αναφορικά με την Ελληνική Οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Την εκδήλωση, με προσκεκλημένο επίσημο ομιλητή τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου παρακολούθησαν περί τους 400 επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης και οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι «ο μετασχηματισμός και ο εκσυγχρονισμός μιας νοσούσης οικονομίας χρειάζονται χρόνο και επιμονή. Το ίδιο χρειάζεται και η καταπολέμηση των στρεβλώσεων και των παρωχημένων αντιλήψεων.  Το βασικό συμπέρασμά μας είναι ότι παρά τις έντονες διεθνείς αμφισβητήσεις και το κλίμα κινδυνολογίας που καλλιεργήθηκε, το εγχείρημα της δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι εφικτό και μπορεί να αποδώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα – ακόμα και πέραν του αρχικού σχεδιασμού». Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της δημοσιονομικής πολιτικής, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές και αποτελεσματικές, πρόσθεσε ότι «ήρθε λοιπόν η ώρα να χτίσουμε πάνω σ’ αυτές τις πρώτες θετικές επιδόσεις και να στρέψουμε το ενδιαφέρον και τις ενέργειές μας στην υπόθεση της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που θα μας βγάλει από την κρίση και θα δώσει προοπτική και όραμα στους Ελληνες πολίτες.  Μιας ανάπτυξης θεμελιωμένης σε διαφορετικό πρότυπο από ότι στο παρελθόν, με γνώμονα την εξωστρέφεια, την ποιότητα, την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και την διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης, και με πρωταγωνιστή έναν ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, σύγχρονο και δυναμικό». Καταλήγοντας υπογράμμισε οτι «βασική προϋπόθεση είναι η εδραίωση ενός θετικού επενδυτικού και αναπτυξιακού κλίματος σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές αλλά και στην αξιοπιστία της.  Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, εφόσον εμπεδωθούν,  θα επιτρέψουν σε βάθος χρόνου στη χώρα μας, αλλά και στο τραπεζικό μας σύστημα, να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές, αποκαθιστώντας τη ρευστότητα στην οικονομία μας, και ενισχύοντας τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.  Για όλα αυτά χρειάζεται μεν χρόνος, αλλά πρωτίστως χρειάζεται συνέπεια μεταξύ έργων και λόγων, όπως αυτή αποτυπώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Βούληση υπάρχει καθώς και ένας επιχειρηματικός κόσμος, έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες όπως και τις ευθύνες που του αναλογούν. Παράλληλα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποδείξει ότι είναι ικανό και πρόθυμο να στηρίξει την αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια. Όσον αφορά στις όποιες στρατηγικές αποφάσεις καλούνται να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες, είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν τον κατάλληλο χρόνο, αναλαμβάνοντας η καθεμία τις δικές της ευθύνες, τόσο απέναντι στο εσωτερικό τους κοινό, όσο και απέναντι στην οικονομία και κοινωνία ευρύτερα. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι, η ευρωστία και η περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας  του συστήματος, καθώς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές του με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.  Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι, η ευρωστία και η περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας  του συστήματος, καθώς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος  για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Καραμούζης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, υπογράμμισε ότι «η έξοδος από την τρέχουσα κρίση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αναγέννηση των ιδιωτικών, ξένων και εγχώριων επενδύσεων, χωρίς μία νέα αναπτυξιακή πορεία εξωστρέφειας με στόχους και χρονοδιαγράμματα, χωρίς την ποιοτική αναβάθμιση του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, με μικρότερο αλλά αποτελεσματικότερο κράτος. Χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που δεν στηρίζεται στην κατανάλωση και τον γιγαντισμό του δημοσίου τομέα, αλλά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της οικονομικής εξωστρέφειας και την άνθιση των ιδιωτικών και ξένων επενδύσεων. Χρειάζεται να τολμήσουμε με τομές, πολιτικές και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες πέρα και πάνω από τα στερεότυπα δεκαετιών που μας έφεραν εδώ, χωρίς να παραμένουμε δέσμιοι αντιλήψεων και νοοτροπιών που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο και διεθνή διασυρμό.  Καταλήγοντας κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι «είναι πια σε όλους κατανοητό ότι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε κοινωνική πολιτική με δανεικά, αλλά ο νέος ενάρετος κύκλος κοινωνικής δικαιοσύνης θα προκύψει από τη βελτίωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης, την αποτελεσματικότερη παροχή του κοινωνικού μισθού από το κράτος. Είμαστε βέβαιοι ότι, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εξέλθει από την τρέχουσα σοβαρή κρίση, ισχυρότερη, με υγιέστερη οικονομία.  Απαιτείται όμως, ως βασική προϋπόθεση, να δείξουμε όλοι μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χώρα μας, να πορευθούμε μαζί στη διαμόρφωση των συνθηκών για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
Σημειώνεται ότι η Eurobank από την υπογραφή του Μνημονίου και την ένταξη της χώρας μας στον Μηχανισμό Στήριξης έχει προχωρήσει σε σειρά αναλύσεων και αξιολογήσεων των δυνατοτήτων της οικονομίας. Η ομάδα των οικονομολόγων της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων του ομίλου Eurobank EFG, υπό την ευθύνη του καθηγητή κυρίου Γκίκα Χαρδούβελη και με τη συμβολή του καθηγητή κ. Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου και των στελεχών της κ.κ. Πλάτωνα Μονοκρούσου και Αναστασίου Αναστασάτου, προετοίμασε μια ολοκληρωμένη μελέτη  για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.  Ιδιαίτερη αναφορά και ανάλυση γίνεται στη μελέτη σε σειρά θετικών  παραγόντων που η διεθνής αγορά είτε αγνοεί, είτε υποτιμά τη σημασία τους, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφώσει μια πολύ αρνητική εικόνα για τις προοπτικές της χώρας. Σύμφωνα με τη μελέτη καθοριστικό παράγοντα, μεταξύ άλλων, για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η διαμόρφωση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, κυρίως δε το πρώτο.  Αν αυτό επιτευχθεί, είναι ταχύτατη η μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, το οποίο μπορεί να πέσει και κάτω του 80% το 2020, στοιχείο που ακούγεται εντυπωσιακό αλλά επιτεύξιμο.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα διανεμηθεί εντός της ημέρας από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών.