Δείτε το βίντεο:
Η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζεται σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία. Οι αγορές το εκλαμβάνουν ως ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να δαμάσει τον επίμονο πληθωρισμό δεν θα έχει τελικά ως συνέπεια την ύφεση. Παρ’ όλα αυτά οι πρόσφατες τραπεζικές αναταραχές, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια, συμβάλλουν σε περαιτέρω πιστωτική σύσφιξη καθώς επηρεάζουν αρνητικά την κυκλοφορία του χρήματος με την προσφορά και τη ζήτηση δανεισμού να περιορίζεται σημαντικά. Η καλύτερη από την αναμενόμενη εταιρική κερδοφορία, όπως έδειξαν τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, βοήθησε τις αγορές να υπερνικήσουν τους προβληματισμούς για τις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες. Οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε μία πανομοιότυπη αύξηση επιτοκίων, με διαφορετικά όμως μηνύματα προς τις αγορές για τις μελλοντικές τους κινήσεις.
Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα
Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα προέβη στη δέκατη αύξηση του επιτοκίου αναφοράς κατά 0,25%, όπως αναμενόταν. Στο συνοδευτικό, της αποφάσεως, κείμενο ανέφερε ότι ενδεχόμενη επιπλέον σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες, αφαιρώντας τη φράση που χρησιμοποιούσε έως τον Μάρτιο για περαιτέρω περιοριστική πολιτική. Η αγορά εκτιμά ότι πιθανόν ολοκληρώνεται ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων. Ωστόσο, στη συνέντευξη τύπου ο Πάουελ, ανέφερε ότι η εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού δεν δικαιολογεί μείωση επιτοκίου και τόνισε ότι η Fed δεν θα αρχίσει καθοδικό κύκλο επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν καταγράψει σημαντική υποχώρηση. Δήλωσε επίσης, ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι ισχυρότατη και προβλέπει ως βασικό σενάριο την ήπια ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε την πρόσφατη κρίση του τραπεζικού τομέα σαν λήξασα. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι στις 13 και 14 Ιουνίου.
Μετά την τελευταία αύξηση, τα επιτόκια ξεπέρασαν ελαφρώς τον πληθωρισμό, καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκε η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων δύο ετών, με τον ετήσιο δείκτη να διαμορφώνεται στο 4,9% από 5% τον Μάρτιο, αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά του Ιουνίου 2022 (9,1%). Οι αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής της Fed βασίζονται στα στοιχεία τόσο της πορείας του πληθωρισμού όσο και στην εικόνα της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο του διπλού της στόχου για σταθερότητα των τιμών με μέγιστη απασχόληση.
Οι νέες θέσεις εργασίας εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα διαμορφώθηκαν τον Μάιο υψηλότερα (339.000, Απρίλιος: 294.000) του αναμενομένου (195.000), ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7% ( Απρίλιος: 3,4%) παραμένοντας ωστόσο σημαντικά ηπιότερο του ιστορικού μέσου όρου (5,7%) καταδεικνύοντας σχετικώς ισχυρή απασχόληση αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια ομαλή προσγείωση για την αμερικανική οικονομία.
Οικονομία των ΗΠΑ
Υπερψηφίσθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για αναστολή εφαρμογής του ορίου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ έως την 1η Ιανουαρίου του 2025.
Τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου των εταιριών του S&P500 ξεπέρασαν σημαντικά τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς, με το EPS να υποχωρεί 2,2% έναντι 6,7% που αναμένονταν, ενώ σε γενικές γραμμές οι εκτιμήσεις των εταιρειών για τη συνέχεια αναθεωρήθηκαν ανοδικά.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ εμφάνισε σε ετησιοποιημένη τριμηνιαία βάση, στο α’ τρίμηνο, αύξηση κατά 1,1% (δ’ τρίμηνο: 2,6%), που υπολειπόταν του αναμενομένου (1,9%) και ήταν χαμηλή συγκριτικά με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (2,5%). Αντίστοιχα στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,1% (εκτίμηση: 0,2%, δ’ τρίμηνο: -0,1%) και σε ετήσια βάση εμφάνισε τη χαμηλότερη αύξηση (1,3%, εκτίμηση: 1,4%) δυο ετών.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Στην Ευρώπη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β., την έβδομη κατά σειρά ανοδική κίνηση στο βασικό επιτόκιο αλλά και τη μικρότερη των τελευταίων δέκα μηνών. Η απόφαση για μικρότερη αύξηση σε συνδυασμό με τη διακοπή των επανεπενδύσεων μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) τον Ιούλιο, σηματοδοτεί την προσπάθεια της ΕΚΤ να βρει το κατάλληλο σημείο ισορροπίας μεταξύ των πληθωριστικών πιέσεων και της πορείας της οικονομίας.
Η αγορά θεωρεί ότι ακολουθούν μόλις ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων 25 μβ (τον Ιούνιο και τον Ιούλιο) και παύση στη συνέχεια προκειμένου να αξιολογηθεί η επίπτωση της σύσφιξης στην οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό ύψος του επιτοκίου καταθέσεων εκτιμάται να φθάσει στο 3,75% από 3,25% σήμερα. Στη γραπτή ανακοίνωση της αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα με την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να ακολουθεί τα μακροοικονομικά στοιχεία, προκειμένου να καθορίζει το κατάλληλο επίπεδο και την κατάλληλη διάρκεια της περιοριστικής πολιτικής».
Στο 6,1% επιβράδυνε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, από 7,0% τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτίμηση της Eurostat. Στις εαρινές της προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα φθάσει στο 5,8% το 2023 και στο 2,8% το 2024. Η αναθεώρηση εξηγείται από την άνοδο του λεγόμενου δομικού δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια. Αναφορικά με την οικονομία, αναθεωρήθηκαν, επίσης, ανοδικά οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,1% το 2023 και κατά 1,6% το 2024.
Παγκόσμια οικονομία
Διατηρούνται οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Biden θα υπογράψει διάταγμα το οποίο θα περιορίζει περαιτέρω τις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα. Πάντως, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, η υπουργός οικονομικών, Janet Υellen, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μια «εποικοδομητική και δίκαιη» οικονομική σχέση με την Κίνα.
Τα στοιχεία ΑΕΠ της Κίνας που ανακοινώθηκαν, έδειξαν ανάπτυξη της οικονομίας κατά 4.5% στο 1ο τρίμηνο, το πρώτο μετά την ελάφρυνση των περιορισμών της πανδημίας, υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις (4%). Την περασμένη χρονιά, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3%, πολύ κατώτερο από τον κυβερνητικό στόχο να φθάσει το 5,5%. Επρόκειτο για ρυθμό που συγκαταλέγεται στους πιο ασθενικούς των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Τα επίσημα δεδομένα για την ανάπτυξη της Κίνας παρότι γενικά αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, παίζουν σημαντικό ρόλο δεδομένου του βάρους που έχει η δεύτερη οικονομία του πλανήτη. Η Κίνα έχει θέσει στόχο, η οικονομία της να αναπτυχθεί με ρυθμό 5% το 2023 κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί, όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.
Ελληνική οικονομία
Η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη με ένα ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης και αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 που κατέθεσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν, εκτιμάται ταχεία αποκλιμάκωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια στο 135,2% του ΑΕΠ το 2026 από 167% το 2022.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αποφέρει ακόμα πάνω από 30 δισ. ευρώ (περίπου 15% του ΑΕΠ) μέχρι το 2025, διασφαλίζοντας αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίων.
Αυξημένη πιθανότητα για την επιστροφή μετά από 13 χρόνια στην επενδυτική βαθμίδα. Ο θετικός αντίκτυπος μιας αναβάθμισης είναι σημαντικός. Πολλά funds και ασφαλιστικά ταμεία περιορίζονται στο να επενδύουν μόνο σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Συνεπώς, οι αγορές θα προεξοφλήσουν τις πιθανές εισροές κεφαλαίων και θα φέρουν τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα, μόλις ανακτηθεί η πρώτη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.
Το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο εκτεθειμένο σε σχέση με πολλές χώρες αναφορικά με τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων λόγω της δομής του, μεγάλης διάρκειας με ευνοϊκά επιτόκια. Η μέση διάρκειά του ανέρχεται σήμερα στα 18 χρόνια και το μέσο κόστος του δημόσιου χρέους ήταν 1,4% το 2022.
Η χώρα έχει ήδη καλύψει το 90% των αναγκών χρηματοδότησής της για το 2023 ενώ συνεχίζει να διατηρεί ταμειακά διαθέσιμα των 37-38 δισ. ευρώ για έκτακτες ανάγκες.
Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη καθώς εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Οι τουριστικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, δημιουργώντας προσδοκίες για υπέρβαση των ιστορικά υψηλών τουριστικών εισπράξεων του 2019.
Στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2021 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο του 2023, στο 2,8%, εξέλιξη που υπαγορεύεται κυρίως από την υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια. Η ετήσια μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο 2023 ήταν η υψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.
Η ελληνική οικονομία καταγράφει σημαντική πρόοδο καθώς κινείται σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων. Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τριπλάσιος από τον μέσο ευρωπαϊκό, λειτουργεί υποστηρικτικά για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Ελληνικό Χρηματιστήριο
Σε ένα ευμετάβλητο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την ανθεκτικότητα που έδειξε σε ένα δύσκολο 2022, καταγράφει και το 2023 την καλύτερη απόδοση μεταξύ των κυριότερων αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να αποτελούν σημαντικούς καταλύτες για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Ισχυρό στήριγμα για το Χ.Α. είναι τα αποτελέσματα των εισηγμένων για τη χρήση του 2022, μια χρονιά που καταγράφηκε ρεκόρ πωλήσεων δεκαπενταετίας με τη λειτουργική κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών να ενισχύεται κατά 40%.
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, διαπραγματεύονται κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους 15 ετών.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας στην ευρωζώνη με μονοψήφιους δείκτες NPΕ. Τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονται θεωρούνται ελκυστικά με τις αποτιμήσεις τους να είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι σήμερα σε σαφώς καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, για να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές. Το 2022 οι τράπεζες παρουσίασαν ρεκόρ κερδοφορίας ξεπερνώντας τους στόχους που είχαν θέσει, ενώ και το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι μια ακόμη χρονιά υψηλής κερδοφορίας.
Η επιστροφή του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών από τις αναδυόμενες είναι ένας ακόμα από τους βασικούς στόχους.
Oι χαμηλότερες τιμές ενέργειας επιδρούν θετικά στην πορεία του πληθωρισμού και η ανθεκτικότητα των οικονομιών λειτουργεί υποστηρικτικά για τις αγορές. Εκτιμάται όμως ότι η περιοριστική πολιτική των κεντρικών τραπεζών δεν έχει πλήρως αποτυπωθεί στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτό μεταφράζεται επενδυτικά ότι η ανάγκη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου είναι ακόμα πιο έντονη. Διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση σχετικά με τις μετοχικές αξίες καθώς η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση προβλέπεται ότι θα επηρεάσει την εταιρική κερδοφορία και συνεπώς τις αποτιμήσεις. Τα περιθώρια για περαιτέρω σημαντική άνοδο εκτιμάται ότι είναι περιορισμένα καθώς έχουν ήδη τιμολογηθεί αρκετά θετικά νέα. Προτιμώνται επιλογές υψηλής ποιότητας και αμυντικών χαρακτηριστικών.
Τα ομόλογα δείχνουν να αποκτούν ξανά τον σημαντικό ρόλο τους σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ως πηγή εισοδήματος, υπεραξίας και διαφοροποίησης. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η εκτίμηση ότι ολοκληρώνεται σύντομα ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων ενισχύει την ελκυστικότητα των κρατικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, με τη ζήτηση να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σε περίπτωση ύφεσης της οικονομίας. Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι προοπτικές των εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης με τις αποτιμήσεις να βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Επενδυτικό περιβάλλον
Σε συνθήκες αβεβαιότητας και περιορισμένης ορατότητας, εν μέσω σημαντικών προκλήσεων, η ενεργητική διαχείριση αποκτά ακόμα πιο σημαντικό ρόλο και σε συνδυασμό με τη διασπορά που προσφέρουν, τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν την απόλυτη επενδυτική επιλογή.
Πηγή: Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ
ΟΙ Ο.Σ.Ε.Κ.Α ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ.
Ενημερωθείτε για τα μακροοικονομικά ζητήματα στην Ελλάδα και διεθνώς, κάνοντας εγγραφή στις Οικονομικές Αναλύσεις της Eurobank.