Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
H υλοποίηση της συμφωνίας συγχώνευσης της Eurobank με τη Grivalia βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της Eurobank για το 2019, έτος καθοριστικής σημασίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η συγχώνευση ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2018 και αναβαθμίζει καίρια τη θέση και τις προοπτικές της Τράπεζας.

Η συμφωνία ενισχύει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας και της επιτρέπει να πετύχει τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) δύο χρόνια νωρίτερα από ό, τι είχε δεσμευθεί, προσεγγίζοντας ταχύτερα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα το πλάνο προβλέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας εξυγίανσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με μια επιπλέον τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 7 δισ. ευρώ.

Με την πλήρη εφαρμογή του σχεδιασμού η Eurobank στοχεύει σε: 

  • δραστικό περιορισμό του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 15% στο τέλος του 2019
  • απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% το 2020 
  • περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021.

Η συγχώνευση υλοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Fairfax Financial Holdings Limited, βασικού μετόχου τόσο της Τράπεζας όσο και της Grivalia και την στήριξη του κ. Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτή και Προέδρου του Δ.Σ.  της Fairfax Financial Holdings Limited. H Fairfax Financial Holdings Limited θα καταστεί  ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας, ελέγχοντας το 32,93% στο μετοχικό της κεφάλαιο, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση της Grivalia.
Η δυναμική της συμφωνίας επιβεβαιώνεται και από τη θετική αποτίμησή της από τις αγορές, κάτι  που αποτυπώθηκε μεταξύ άλλων και με την αναβάθμιση της αξιολόγησης του διεθνούς οίκου Moody’s στις προοπτικές της Eurobank από σταθερές σε θετικές, δίνοντάς της επί της ουσίας ψήφο εμπιστοσύνης. 
Με τη στρατηγική πρωτοβουλία της συγχώνευσης με τη Grivalia, η Eurobank ενεργοποιεί ένα συγκροτημένο, λειτουργικό σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στοχεύοντας να καταστεί σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα μια Τράπεζα με ισχυρή παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με τη συγχώνευση αυτή και μετά την υλοποίηση του συνολικού σχεδιασμού η Eurobank στοχεύει να καταστεί η Τράπεζα με την υψηλότερη κεφαλαιακή βάση στην Ελλάδα, έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. 
Η  Eurobank είναι η μόνη ελληνική Τράπεζα που διατηρεί ουσιαστική διεθνή παρουσία σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Λουξεμβούργο και Λονδίνο. 
Έτσι, από θέση ισχύος μπορούμε να εστιάσουμε τη στρατηγική μας στην ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και των ιδιωτών πελατών μας τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, αξιοποιώντας παράλληλα τις ευκαιρίες περαιτέρω ενίσχυσης της διεθνούς μας παρουσίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ