Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Η ευάλωτη ελληνική αγορά: οι διεθνείς εξελίξεις, οι προβλέψεις και η ανάγκη ανάκαμψης και εξυγίανσής της. Μετά από μια δύσκολη χρονιά, το παγκόσμιο κλίμα θα καθορίσει την εγχώρια οικονομία, διαμορφώνοντας τις συνθήκες που θα μετατρέψουν τον σκεπτικισμό σε χειροπιαστή αισιοδοξία.

Η διαφαινόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και η πολιτική προστατευτισμού οδήγησαν τις αγορές σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας. Αποτέλεσμα αυτής οι αδύναμες αποδόσεις των μετοχικών αγορών.
Χαρακτηριστικά για το 2018, o S&P 500 σημείωσε πτώση 6,2% και ο Stoxx Europe 600 13,2%. 
Οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε ουδέτερα επίπεδα, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εκτιμώντας άνοδο κερδών της τάξεως του 7%. Η ευρωπαϊκή αγορά φαίνεται πιο φθηνή, με αντίστοιχη άνοδο κερδών, αλλά πιο ευάλωτη στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. 
Η ελληνική αγορά έχει διαγράψει δύσκολη πορεία με πτώση 23,5% το 2018, ενώ από την αρχή του έτους έχει σημειώσει αύξηση 2,7%
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η έλλειψη δυναμικής της οικονομίας με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως «ετερόφωτη», αφού εξαρτάται από τις διεθνείς αγορές.
Παρά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, δεν έχει επιτευχθεί η ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ενώ η δημιουργία προσδοκιών στην επενδυτική κοινότητα εξελίσσσεται αργά, αφού μεταξύ άλλων η χώρα εξακολουθεί να απέχει από τις αγορές κεφαλαίου.
Παράλληλα, η ανάγκη εξυγίανσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος επιβαρύνει την αγορά, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην απόδοση του σχετικού δείκτη που σημείωσε πτώση 50% το 2018, παρά τη θετική έκβαση των ελέγχων αντοχής και βελτίωσης του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή: Eurobank Equities