Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
 

Μετά το πολύ δυνατό πρώτο τρίμηνο, ο Απρίλιος παρέμεινε σε θετική τροχιά κυρίως λόγω της υποστηρικτικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, των προσδοκιών ανάκαμψης της Κινεζικής οικονομίας και της αισιοδοξίας στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η ευφορία αυτή συνεχίστηκε και τις πρώτες μέρες του Μαΐου, όταν ξεκίνησε νέος κύκλος κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών αλλά και νέων αντιπαραθέσεων με άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Μάιος να είναι μέχρι στιγμής ο χειρότερος μήνας του έτους με τις μετοχικές αγορές να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ η εικόνα των ομολογιακών αξιών και ιδίως των κρατικών ομολόγων να είναι διαφορετική λόγω των προσδοκιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και της πιο υποστηρικτικής στάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. 

Ο Πρόεδρος της FED, J. Powell, επεσήμανε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο και ότι προτεραιότητα της Κεντρικής Τράπεζας είναι η διασφάλιση σταθερών ρυθμών ανάπτυξης, πράττοντας ότι απαιτείται για να συμβάλλει σε αυτό, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει ακόμα σε μείωση επιτοκίων. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Μ. Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ με την αγορά να εκτιμά πλέον ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής. 

Μετά τις απώλειες του Μαΐου, το κλίμα αντιστράφηκε πλήρως τον Ιούνιο με μία ιδιαίτερα θετική πορεία, σε όρους απόδοσης, για τις περισσότερες κατηγορίες επενδύσεων  αποδεικνύοντας ότι η μεταβλητότητα έχει αρχίσει να κάνει ξανά έντονη την παρουσία της στις αγορές.

Μετά τη συνάντηση των G20 διαφαίνεται ανακωχή στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ ότι δεν θα επιβληθούν νέοι δασμοί σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και ότι θα επιτραπεί σε αμερικανικές επιχειρήσεις να μπορούν να δραστηριοποιούνται με την κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών Huawei. Ενθαρρυντικά, επίσης, λειτούργησε η αναβολή των εμπορικών δασμών προς το Μεξικό με ταυτόχρονη συμφωνία στο μεταναστευτικό. 

Στην Ευρώπη, αρκετά μέτωπα παραμένουν ανοικτά και λειτουργούν ως εστίες αβεβαιότητας, έχοντας ωστόσο αφαιρεθεί μία, αυτή των Ευρωεκλογών. Η Ιταλία δείχνει να συμμορφώνεται  με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. τουλάχιστον για τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2019. Στη Βρετανία η πρωθυπουργός Τ. Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και κατ’ επέκταση από το αξίωμά της με τη διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου της να βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη Γερμανία ενισχύεται η πολιτική αβεβαιότητα μετά την παραίτηση της Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Α. Νάλες. Σε αυτό το περιβάλλον, με την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης να παραμένει επίμονα ασθενική, το 10ετές Γερμανικό ομόλογο συνεχίζει να καταγράφει αρνητική απόδοση (-0.387%). Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα και εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα διαμορφωθεί το 2019 στο 1.2% (από 1.1% της προηγούμενης εκτίμησης). Πλέον, θεωρεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Οι αναδυόμενες αγορές μέχρι και τα μέσα Ιουνίου δεν έμειναν ανεπηρέαστες από τη διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, η οποία είχε προκαλέσει διακυμάνσεις και αστάθεια. Παρόλ’ αυτά, κάθε αγορά διαφοροποιείται ως προς την τελική της απόδοση ανάλογα με το ιδιοσυγκρασιακό της ρίσκο. Οι αποτιμήσεις τους σε κάθε περίπτωση παραμένουν περισσότερο ελκυστικές σε σχέση με αυτές των Ανεπτυγμένων αγορών, ενώ οι καταλύτες που θα επηρεάσουν την πορεία τους είναι οι επόμενες κινήσεις της FED και η πορεία του Δολαρίου.   

Στην Ελλάδα, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις έχουν δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση τόσο στο Ελληνικό χρηματιστήριο, τοποθετώντας το στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς (+45.6% έως 4/7/2019), όσο και στα κρατικά ομόλογα με το 10ετές επιτόκιο να υποχωρεί στο 2.03% (στοιχεία 4/7).

Αποδόσεις ανά επενδυτική κατηγορία

Αποδόσεις % Από Έναρξη Έτους (4/7/2019)
Ομόλογα
Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα 23%
Ομόλογα Επενδυτικής Βαθμίδας (€) 5,90%
Ομόλογα Υψηλής Απόδοσης ($) 10,10%
Ομόλογα Μειωμένης Εξασφάλισης Lower Tier 2  (€) 7,60%
Ομόλογα Μειωμένης Εξασφάλισης Tier 1 (€) 13,40%
Κρατικά Ομόλογα Αναδυόμενων Χωρών ($) 11,60%
Εταιρικά Ομόλογα Αναδυόμενων Χωρών ($) 8,20%
Νομίσματα  
EUR/USD - 1,60%
EUR/CHF - 1,20%
EUR/JPY   - 3,30%
EUR/GBP - 0,20%

 

Αποδόσεις % Από Έναρξη Έτους (4/7/2019)
Μετοχές Ανεπτυγμένων Οικονομιών  
Παγκόσμιες Μετοχές MSCI World ($) 17,60%
Αμερικανικές Μετοχές US S&P 500 ($) 19,50%
Ευρωπαϊκές Μετοχές Europe STOXX 600 (€) 16,40%
Ιαπωνικές Μετοχές Japan Nikkei 225 (¥) 8,40%
Μετοχές Αναδυόμενων Οικονομιών  
Αναδυόμενες Αγορές MSCI EM ($) 10,20%
Κινέζικες Μετοχές FTSE Xinhua China 25 (HKD) 7,50%
Ελληνικές Μετοχές Athens General (€) 45,60%
Πρώτες Ύλες ($)  
Πετρέλαιο 26,30%
Χρυσός 10,40%

Source: Bloomberg Τοπικό Νόμισμα - Στοιχεία 4/7/2019

Πηγή: Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ