Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Στην Έκθεση «115 χρόνια Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» η ενότητα Αποταμίευση, Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, Διεθνές Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων τεκμηριώνει την αφοσίωση του οργανισμού στην αξία της αποταμίευσης και τη συμβολή του στη διάδοσή της.

Η αξία της αποταμίευσης

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αξία της αποταμίευσης. Την προβάλλει με πολλούς τρόπους: κουμπαράδες, ημερολόγια τοίχου, ατζέντες.

Διοργανώνει εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης με δράσεις και ομιλίες στελεχών του ή εκπαιδευτικών.

Σε μαθητικές εκθέσεις για την αποταμίευση προσφέρει βραβεία: κουμπαράδες, βιβλιάρια με χρηματικά ποσά, δώρα κ.ά.

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης (World Savings Day) ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου 1926. Τον θεσπίζει το Διεθνές Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων (International Savings Banks Institute, ISBI), που ιδρύθηκε στο Μιλάνο το 1924. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσχωρεί επίσημα στο Διεθνές Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης 10 χρόνια αργότερα.

Ύστερα από αναδιοργανώσεις και μεταφορές της έδρας του, το Ινστιτούτο μετονομάζεται σε Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων (World Savings Banks Institute, WSBI) το 1994. Σήμερα εκπροσωπεί 940 τραπεζικά ιδρύματα ταμιευτηρίου και λιανικής τραπεζικής από όλο τον κόσμο. Έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.

«Κερματοπυξίδες» (κουμπαράδες)

Οι «κερματοπυξίδες» (κουμπαράδες) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κυκλοφορούν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1934. Αποτελούν σύμβολο αποταμίευσης και χρηστής οικονομικής αντίληψης.

Μεταλλικοί κουμπαράδες

Οι μεταλλικοί κουμπαράδες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι μια πρωτότυπη ιδέα που ξεπερνά τους παραδοσιακούς εύθραυστους πήλινους κουμπαράδες. Κομψοί, άθραυστοι και με ταυτότητα (αριθμό), γίνονται ο νέος τρόπος της διεθνούς αποταμιευτικής πρακτικής. Πωλούνται με μικρό τίμημα. Το κλειδί κάθε μεταλλικού κουμπαρά φυλάσσεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι κουμπαράδες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου «φυλακίζουν» με ασφάλεια τις παιδικές αποταμιεύσεις και τις προστατεύουν από εφήμερους καταναλωτικούς πειρασμούς. Μεταδίδουν στο παιδί την αντίληψη της οικονομίας.

Επιπλέον, κάθε χρόνο εκατοντάδες αριθμοί κουμπαράδων κερδίζουν με κληρώσεις μικρά χρηματικά ποσά.

Καθιέρωση των κουμπαράδων

Οι κουμπαράδες καθιερώνονται τυπικά με το Βασιλικό Διάταγμα της 26ης Φεβρουαρίου 1935. Σε αυτό συμβάλλει η προσθήκη του Κρατικού Ενεχυροδανειστηρίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η θέσπιση ιδιαίτερων μέτρων για τη σχολική αποταμίευση.

Μέσω του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης» (31 Οκτωβρίου) οι κουμπαράδες αρχίζουν να διαδίδονται ευρέως στα διάφορα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εγκαινιάζει στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, θεσμό του Διεθνούς Ιδρύματος Ταμιευτηρίων. Ο εορτασμός συμβάλλει στην καθιέρωση των κουμπαράδων.

Μετά το 1940 οι κουμπαράδες σταματούν να κυκλοφορούν, λόγω του πολέμου και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας που επακολούθησε. Χρησιμοποιούνται και πάλι στο τέλος της δεκαετίας του 1950 με την επαναλειτουργία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης.

Σύμβολο εξοικονόμησης για γενιές Ελλήνων μαθητών

Η ιδέα της αποταμίευσης για τους μαθητές ξεκινά το 1900 μέσα από το ιδρυτικό διάταγμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κρήτης. Το διάταγμα αυτό διατηρούν και οι ιδρυτικοί νόμοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα. Ο πρώτος κανονισμός του Ιδρύματος περιλαμβάνει ολόκληρο κεφάλαιο περί «σχολικών ταμιευτηρίων…».

Οι πρώτοι μεγάλοι κουμπαράδες έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα και οι μικροί κυλινδρικό. Οι μεγάλου μεγέθους έχουν στο πάνω μέρος μία σχισμή για τα κέρματα και στα πλάγια μία οπή για τα χαρτονομίσματα. Αργότερα καθιερώνεται το οβάλ σχήμα.

Για ένα διάστημα επανέρχεται το παραλληλόγραμμο σχήμα. Τις τελευταίες δεκαετίες διατηρείται το παραλληλόγραμμο σχήμα με πιο στρογγυλοποιημένες τις άκρες.

Πολλές γενιές Ελλήνων μαθητών έζησαν τους γνωστούς διαγωνισμούς με τις σχολικές εκθέσεις κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου. Βραβεία τους ήταν οι χαρακτηριστικοί κουμπαράδες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.