Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Διοργάνωση του πρώτου "Investor Forum Athens"

Πρωτοβουλία ενημέρωσης κορυφαίων διεθνών θεσμικών επενδυτών για τις προοπτικές της Ελλάδας και τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργεί η δρομολόγηση του προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση ανέλαβε η Eurobank EFG με τη διοργάνωση του πρώτου «Investor Forum Athens».

Στο Forum συμμετείχαν με υψηλόβαθμα στελέχη τους δεκατρείς από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους παγκοσμίως. Οι επενδυτικοί οίκοι που συμμετείχαν από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια πελατών άνω του 1,5 τρισεκατομμυρίου δολλαρίων και η εκπροσώπησή τους στο ανώτατο διοικητικό επίπεδο κατέδειξε το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Investor Forum, ανώτατοι θεσμικοί παράγοντες της χώρας, από το χώρο της πολιτικής καθώς και της τραπεζικής και επιχειρηματικής αγοράς, παρουσίασαν το πλαίσιο και τις πρωτοβουλίες αναφορικά με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ανέλυσαν τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές της οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάλυση της στρατηγικής για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Στις εργασίες του Forum η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου καθώς και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη. Οι εκπρόσωποι των επενδυτών έγιναν δεκτοί και είχαν συνομιλία με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.

Για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε με ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος, ενώ ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Νικόλαος Καραμούζης στον εισαγωγικό χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Όμιλος για την παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης στη διεθνή κοινότητα για την ελληνική οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Από τον επιχειρηματικό τομέα, ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Επίσης παρουσιάσεις, έγιναν από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ και τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικό Σύμβουλο του Ομίλου Eurobank EFG.

Το συντονισμό των εργασιών ανέλαβε εκ μέρους της Eurobank EFG ο κ. Φωκίων Καραβίας Γενικός Διευθυντής Global Markets, Institutional Asset Management & Services.

Στους εκπροσώπους των επενδυτικών οίκων παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι προκλήσεις και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, με βάση τις δεσμεύσεις, τις πρόνοιες και τις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το ενδιαφέρον τους εστιάσθηκε στην πορεία και τα χρονοδιαγράμματα του σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης, στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και στις παραμέτρους που σχετίζονται με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μεγάλη βαρύτητα απέδωσαν οι συμμετέχοντας στις πολιτικές αντιμετώπισης του διαρθρωτικού προβλήματος ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Παράλληλα επισημάνθηκε η σημασία μιας εθνικής στρατηγικής για τη διαμόρφωση των αναγκαίων συνθηκών με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και τη δημιουργία θετικών προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Το Investor Forum Athens εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2009 ο όμιλος Eurobank EFG για την ενημέρωση σε βάθος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, το άνοιγμα των αγορών και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας οδηγώντας σε έξοδο από την κρίση και σε βιώσιμη ανάπτυξη.