Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Εκδήλωση στο Μουσείο της Ακροπόλεως με την πρόεδρο του ΜΙΤ Dr. Susan Hockfield

«Η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η επένδυση στη γνώση, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη θεμελίωση μιας σταθερής προοπτικής για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο της χώρας μας. Σήμερα, πλέον, που η προοπτική επιτυχίας της δημοσιονομικής προσαρμογής διαγράφεται θετική πρέπει να σκεφθούμε την επόμενη μέρα. Και η προοπτική μας ως χώρα δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην καινοτομία ως κύριου πυλώνα ενός νέου μοντέλου διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμπληρώνουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Ν. Νανόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010, στο πλαίσιο του “Eurobank Forum” στο Μουσείο της Ακρόπολης, με επίσημο ομιλητή την Πρόεδρο του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), Dr. Susan Hockfield.
Όπως τόνισε ο κ. Νανόπουλος: «Ένα μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης στηρίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια. Αυτά προϋποθέτουν κυρίως υψηλού επιπέδου Παιδεία, επένδυση στη γνώση, ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον όπου οι καινοτόμες ιδέες θα μπορούν να μετουσιώνονται σε χρήσιμα προϊόντα και υπηρεσίες για την παγκόσμια αγορά. Η διαμόρφωση ενός τέτοιου περιβάλλοντος απαιτεί διαρθρωτικές αλλαγές σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και την Παιδεία, αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που θα αναλάβουν το ρίσκο να μετατρέψουν την καινοτομία από ιδέα σε πράξη, προς όφελος της κοινωνίας. Σε αυτή την μεταβατική εποχή, το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει και τη βούληση και την ικανότητα να παίξει αποτελεσματικά το ρόλο του».
Από την πλευρά της η Dr. Hockfield ανέπτυξε το θέμα «Καινοτομία και Παγκόσμια Οικονομία» και αναφέρθηκε στην παγκόσμια συγκυρία, λέγοντας ότι: «Πολλές χώρες βιώνουν σήμερα μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας και πολιτικού αγώνα. Μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες». Τόνισε επίσης πως ένα από τα κύρια διδάγματα των οικονομικών κρίσεων του παρελθόντος είναι ότι «πολλές από τις θέσεις εργασίας που χάνονται, χάνονται οριστικά, καθώς οι κλάδοι στους οποίους ανήκουν, κλείνουν τον οικονομικό τους κύκλο. Η απάντηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας βρίσκεται στην ανάπτυξη και ανάδειξη νέων κλάδων της οικονομίας,  μέσω  αυτού που αποκαλώ «οικοσύστημα της καινοτομίας».
Η Dr. Hockfield ανέφερε ότι για να αναπτυχθεί το «οικοσύστημα της καινοτομίας», υπάρχουν τέσσερεις προϋποθέσεις: α) Ανταγωνιστικότητα για τους καλύτερους ανθρώπους και τις καλύτερες ιδέες που οδηγεί σχεδόν πάντα στην αριστεία, β) Ευελιξία σε συστήματα και υποδομές ώστε να διευκολύνεται πάντα η ανάπτυξη του πνεύματος και των ιδεών, γ) σοβαρή και διαχρονική επένδυση στον τομέα της Έρευνας, με γνώμονα την επιστημονική ελευθερία και δ) «ανοιχτοί πνευματικοί ορίζοντες» μια και έχουμε παρατηρήσει ότι η καινοτομία ανθίζει με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την αξιοποίηση τους από όπου κι αν αυτές προέρχονται». Κατά την Dr. Hockfield, οι νέοι τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της καινοτομίας και έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης παγκοσμίως είναι η ενέργεια, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, καθώς και ο συνδυασμός της μηχανικής με τις «επιστήμες της ζωής» όπως είναι η βιολογία, η βιοιατρική, κλπ.».
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ομίλου Eurobank EFG για την προβολή ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, η χθεσινή εκδήλωση έρχεται να συμπληρώσει την πολυετή σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Eurobank EFG στον κρίσιμο χώρο της Παιδείας.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, ο Πρώην Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης, οι Υφυπουργοί Παιδείας κ.κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου και Γ. Πανάρετος, Βουλευτές, Πρυτάνεις και εκπρόσωποι όλων των κλάδων της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Dr. Hockfield συναντήθηκε με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. 'Aννα Διαμαντοπούλου με την οποία αντάλλαξαν απόψεις για θέματα σύγχρονης εκπαίδευσης.
Η Dr. Susan Hockfield ανέλαβε τα καθήκοντά της ως Πρόεδρος του ΜΙΤ το 2004 και είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Πανεπιστημίου από την ίδρυσή του, το 1861. Είναι νευρολόγος και η έρευνά της εστιάζεται στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Yale και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Rochester και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Georgetown.
Λεζάντα: Εκδήλωση της Eurobank στο Μουσείο Ακροπόλεως με θέμα «Καινοτομία και Παγκόσμια Οικονομία» και κύρια ομιλητή την Πρόεδρο του Πανεπιστημίου ΜΙΤ  (Massachusetts Institute of Technology) Dr. Susan Hockfield. Από αριστερά προς τα δεξιά κύριος Δημήτρης Παντερμαλής –Πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως, κυρία Susan Hockfield – Πρόεδρος του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, κύριος Νικόλαος Νανόπουλος – Δ/νων Σύμβουλος Eurobank EFG.