Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Επίσημη έναρξη δραστηριοτήτων στην Κύπρο

«Η κυπριακή οικονομία είναι μια σύγχρονη οικονομία με αναπτυξιακή δυναμική, και ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 3,5% και 4% ετησίως, σαφώς υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η επικείμενη είσοδος της στην Ευρωζώνη θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή την παρουσία, διανοίγοντας νέους ορίζοντες για την οικονομία της. Με την πολύπλευρη μείωση του κόστους συναλλαγών και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που αναμένεται να έλθουν ως επακόλουθο της υιοθέτησης του ευρώ, η Κύπρος θα διαθέτει πολλές από τις προϋποθέσεις για να γίνει όχι μόνο σημαντικό υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, αλλά και ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι θα μπορεί να λειτουργεί ακόμη πιο καθοριστικά ως βάση, ως εφαλτήριο, για επενδύσεις εκτός Κύπρου προς την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία». Τα παραπάνω δήλωσε από τη Λευκωσία ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος με αφορμή την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Μεγαλόνησο.
Για την επίσημη έναρξη των εργασιών στην Κύπρο, κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών επισκέπτεται την Μεγαλόνησο με επικεφαλής τον πρόεδρο της Eurobank EFG κ. Ξ. Νικήτα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ν. Νανόπουλο και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ν. Καραμούζη.
Κατά την δημοσιογραφική συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο κ. Ν. Καραμούζης παρουσίασε τη στρατηγική με βάση την οποία η Eurobank EFG θα αναπτύξει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο. «Η επέκταση στην τραπεζική αγορά της Κύπρου και ο χρόνος πραγματοποίησής της αποτελούν για τον Όμιλό μας μια κίνηση υψηλής σπουδαιότητας, ενταγμένη  στο συνολικό στρατηγικό  πλαίσιο εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων μας εκτός των ελληνικών συνόρων. Οι ελληνικές και κυπριακές δυνάμεις της οικονομίας και της αγοράς μπορούν να διευρύνουν το φάσμα της συνεργασίας τους και να αποτελέσουν έναν δυναμικό και αξιόπιστο παράγοντα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε αυτή την επενδυτική πρόκληση με την υπευθυνότητα αλλά και τη διορατικότητα που χαρακτηρίζει την πολιτική του Ομίλου μας» υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης.
Ειδικότερα, ο κ. Καραμούζης ανέφερε οτι η Eurobank EFG ξεκινά την παρουσία της με 4 καταστήματα στις μεγαλύτερες πόλεις της Κύπρου και θα επικεντρωθεί αρχικά σε πέντε τομείς δραστηριοτήτων:
  1. Παροχή στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις ολοκληρωμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών. Σήμερα οι συνολικές χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις σε επίπεδο Ομίλου φθάνουν  σε  €23 δισ.
  2. Τραπεζική Διεθνών Δραστηριοτήτων
  3. Παροχή, μέσω του Private Banking, ολοκληρωμένων προϊόντων και υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας σε ιδιώτες πελάτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Σήμερα, ο Όμιλος Eurobank EFG διαχειρίζεται €8,3 δισ. κεφάλαια μεγάλων ιδιωτών πελατών και κατέχει ηγετική θέση στο χώρο της διαχείρισης κεφαλαίων Private Banking στην Ελλάδα.
  4. Ενεργητική διαχείριση θεσμικών χαρτοφυλακίων. Η Τράπεζα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος διαχειριστής θεσμικών κεφαλαίων στην Ελλάδα με €43 δισ. κεφάλαια υπό διαχείριση.
  5. Επενδυτική Τραπεζική & χρηματιστηριακές συναλλαγές. 
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής, ο κ. Νανόπουλος επεσήμανε πως «Η είσοδός μας στην κυπριακή αγορά, συμπίπτει με μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία για τις χώρες μας και για τις προοπτικές της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η Ελλάδα και η Κύπρος, μέλη της ενοποιούμενης και διευρυνόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της ζώνης του ευρώ, με σταθερές και σύγχρονες οικονομίες, με ισχυρά και ώριμα χρηματοπιστωτικά συστήματα και μοναδικά γεωπολιτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα μπορούν να αποτελέσουν ισχυρούς πόλους περιφερειακής ανάπτυξης και να καταστούν οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή».
Στο πλαίσιο της παρουσίασης προς τον κυπριακό τύπο, δόθηκε στη δημοσιότητα και μελέτη με θέμα «Η οικονομία της Κύπρου» που επιμελήθηκε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Eurobank EFG, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Γκ. Χαρδούβελης. Η μελέτη περιλαμβάνει 4 εκτενή άρθρα που εξετάζουν τους πιο καίριους τομείς της οικονομίας της Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο, η διοίκηση της Eurobank και ο επικεφαλής της Τράπεζας στην Κύπρο κ. Μ. Λούης, είχε σειρά συναντήσεων με την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της Κύπρου καθώς και οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.
Στην αποστολή που επισκέπτεται την Κύπρο συμμετέχουν επίσης, μεταξύ άλλων, ο οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου καθηγητής κ. Γκ. Χαρδούβελης, η Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών και Στρατηγικού Σχεδιασμού κα Π. Χατζησωτηρίου, ο Γενικός Διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων κ. Γ. Μαρίνος, ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων κ. G. Pradelli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Eurobank EFG Xρηματιστηριακής κ. Β. Ασσέρ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Telesis Finance κ. Κ. Βουσβούνης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Asset Management κ. Κ. Μοριανός.
Ο ΟΜΙΛΟΣ EUROBANK EFG
Ο Όμιλος Eurobank EFG, είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους με έδρα την Ελλάδα και πρωταγωνιστική παρουσία σε όλους τους τομείς χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Η Τράπεζα είναι η δεύτερη από άποψη κεφαλαιοποίησης επιχείρηση στο ΧΑ με σύνολο ενεργητικού €63 δισ. Διαθέτει ευρεία μετοχική βάση με περισσότερους από 200.000 μετόχους. Βασικός μέτοχος με ποσοτό 41,5% είναι το EFG Group, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της Ελβετίας –μετά την UBS και την Credit Suisse.
Ο Όμιλος ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1990 στην Ελλάδα και σήμερα, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο της τραπεζικής ιδιωτών πελατών, της τραπεζικής επιχειρήσεων, της διαχείρισης περιουσίας, των ασφαλιστικών υπηρεσιών, της επενδυτικής τραπεζικής και των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Απασχολεί συνολικά 21.000 άτομα που στελεχώνουν ένα δίκτυο με περισσότερα από 1500 καταστήματα και σημεία πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2007, ο Όμιλος είχε €32,4 δισ. καταθέσεις, €43,1 δισ. χορηγήσεις και σύνολο ιδίων κεφαλαίων €5,2 δισ.
Ταυτόχρονα επεκτείνει, με ταχείς ρυθμούς, τη δραστηριότητά του σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Κεντρική Ευρώπη μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω εξαγορών επιλεγμένων τραπεζών, είτε με οργανική ανάπτυξη.
Σήμερα ο Όμιλος της Eurobank έχει παρουσία σε επτά χώρες εκτός Ελλάδος (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Πολωνία, Ουκρανία, Τουρκία και Κύπρο) όπου έχει επενδύσει κεφάλαια πάνω από €2,1 δισ.   Εκτός Ελλάδος απασχολεί περίπου 11000 άτομα, που στελεχώνουν ένα δίκτυο με περισσότερα από 950 καταστήματα και σημεία πώλησης.
Η πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά €1,2 δισ. θα επιτρέψει την επιτάχυνση των ρυθμών οργανικής ανάπτυξης, καθώς και την πραγματοποίηση νέων εξαγορών σε χώρες όπου ο Όμιλος έχει  ήδη παρουσία, ή σε νέες χώρες που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες προοπτικές ανάπτυξης.
Συνολικά, ο όμιλος Eurobank EFG απευθύνεται σε μια αγορά άνω των 200 εκ. πολιτών με συνολικό ΑΕΠ που ξεπερνάει το 1 τρισ. ευρώ. Στόχος του Ομίλου είναι να αποτελεί την τράπεζα πρώτης προτίμησης για τους πελάτες σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία και να στηρίζει τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις και τα νοικοκυριά έτσι ώστε να συμμετέχει ενεργά στην αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών. Η επίτευξη των στόχων του στηρίζεται στο επιτυχημένο επιχειρησιακό του μοντέλο, στη σύγχρονη οργανωτική και λειτουργική του δομή, στην πελατοκεντρική του αντίληψη, στην έμφαση στην καινοτομία και την ποιότητα και κυρίως στο υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού του. Έτσι, αναπτύσσεται δυναμικά, με υπευθυνότητα απέναντι στους πελάτες, τους μετόχους και ευρύτερα την κοινωνία.