Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Αγαπητοί Συνεργάτες καλή χρονιά σε όλους με υγεία και αισιοδοξία,

Το 2023 έφτασε και φαίνεται ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τους περιορισμούς της πανδημίας, έχοντας υιοθετήσει το σύγχρονο, υβριδικό μοντέλο εργασίας με την τηλεργασία να καθιερώνεται και επίσημα, όπου αυτό είναι εφικτό. Η οικονομία βρίσκεται σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης ενώ ο τουρισμός σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις συμβάλλοντας σημαντικά στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας την χρονιά που αφήσαμε πίσω μας. Σε αντίστοιχη τροχιά προόδου βρίσκεται και η Τράπεζα, έχοντας εξασφαλίσει ισχυρή ρευστότητα, δυνατή κεφαλαιακή βάση και σημαντική κερδοφορία.

Από την άλλη πλευρά, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η επακόλουθη άνοδος των επιτοκίων είναι ζητήματα που μας απασχόλησαν έντονα το 2022 και θα συνεχίσουν να προβληματίζουν τόσο εμάς όσο και τους πελάτες μας και το 2023.  Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, μετά από σχεδόν 12 χρόνια συνεχών προκλήσεων, έχουμε εκπαιδευτεί στη διαχείριση κρίσεων, έχουμε αναπτύξει τεχνογνωσία και έχουμε καταφέρει να τις ξεπεράσουμε, με την κατάλληλη προετοιμασία και τα εργαλεία που διαθέτουμε. Πρωτοβουλίες όπως η εντατική παρακολούθηση των χαρτοφυλακίων, η στενή συνεργασία και υποστήριξη των πελάτων μας προτείνοντάς τους λειτουργικές και χρηματοδοτικές λύσεις και πρακτικές αντιστάθμισης κινδύνου, αποτελούν ουσιαστικά εφόδια στην αποτελεσματική διαχείριση των όποιων κραδασμών ενδεχομένως προκύψουν.

Ως Τράπεζα, όλοι μαζί καταφέραμε να πετύχουμε πολλά και σπουδαία πράγματα τη χρονιά που έκλεισε. Το CIB σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις, τόσο σε επίπεδο χορηγήσεων, με την καθαρή πιστωτική επέκταση να ανέρχεται περίπου στα €2,3 δις το 2022, όσο και σε όρους κερδοφορίας, με όλα τα τμήματα του CIB να έχουν σημαντική συνεισφορά στο αποτέλεσμα αυτό και θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς, προσωπικά, για αυτή την προσπάθεια.

Πιο συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών που αναλάβαμε στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου:

  • Διαθέσαμε πλήρως την πρώτη δόση των €200 εκ. των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, χρηματοδοτώντας επενδύσεις συνολικού ύψους €530 εκ. σε έργα πράσινης μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού και εξωστρέφειας. Είμαστε η πρώτη συστημική Τράπεζα που έλαβε έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση και της δεύτερης δόσης ύψους €200 εκ., και το γεγονός ότι έχουμε ήδη αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής, καταδεικνύει την ενεργή συμμετοχή μας στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της εθνικής οικονομίας.
  • Στον τομέα των ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων, η Eurobank κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ελλάδα και τη δεύτερη θέση στη διεθνή κατάταξη τραπεζικής χρηματοδότησης της ελληνόκτητης ναυτιλίας, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς φορέα Petrofin Research που δημοσιεύθηκε στην αρχή του 2022. Η ομάδα του Shipping πέτυχε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση δανείων, ύψους 29.40%, προς την ελληνική ναυτιλία το 2021, με συνολικό χαρτοφυλάκιο στα $3.38 δις και συνεχίζει αυτή τη δυναμική πορεία προς την υποστήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλιακής δραστηριότητας.
  • Ο τομέας των Markets, με στοχευμένες και μεθοδικές ενέργειες, σημείωσε το 2022 αξιοσημείωτα κέρδη τα οποία αναμένεται να φτάσουν το €1 δις. Ο συνδυασμός της ανοδικής κίνησης της καμπύλης επιτοκίων και της ρευστοποίησης ορισμένων θέσεων σε παράγωγα στο πλαίσιο της επανεκτίμησης των στρατηγικών αντιστάθμισης κινδύνου του Ομίλου, η αγορά σημαντικού όγκου κρατικών και εταιρικών ομολόγων καθώς και οι ψηφιακές υπηρεσίες e-fx, είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που συνεισέφεραν στα εξαιρετικά αποτελέσματα της χρονιάς που έκλεισε. Ακόμη, με την επιτυχή έκδοση του Senior και του Tier II ομολόγου σε αρκετά απαιτητικές συνθήκες αγοράς, επετεύχθη η κάλυψη της εποπτικής υποχρέωσης της Τράπεζας σε MREL.
  • Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος και η σταθερή συνεισφορά μας σε μεγάλα, εθνικής σημασίας, έργα τα οποία δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Προχωράμε δυναμικά στη χρηματοδότηση εμβληματικών συναλλαγών στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, του τουρισμού, της ψηφιακής μετάβασης και αποτελούμε σημαντικό εταίρο των εξελίξεων στο εγχώριο γίγνεσθαι. Έργα όπως η συναλλαγή χρηματοδότησης της ΔΕΠΑ ύψους €580 εκ., της ΔΕΔΔΗΕ ύψους €660 εκ., η εξαγορά από την Motor Oil του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου Ελλάκτωρ (Άνεμος) ύψους €520 εκ., η χρηματοδότηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της Fraport συνολικού ύψους πάνω από €2 δις, είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν μέσα στο έτος.
  • Σε συνεργασία με άλλα τμήματα της Τράπεζας, το CIΒ σημείωσε μεγάλη πρόοδο στον τομέα της βιωσιμότητας. Έχουμε ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης για την ολοκλήρωση των στόχων του έργου Project Field και σύντομα θα οριστικοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και τα εργαλεία για την αξιολόγηση και στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στο μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης μετάβασής τους.  Επίσης, μέσα στο 2023 θα συσταθεί το Sustainability Centre of Excellence εντός του CIB, το οποίο, εκτός των άλλων, θα υποστηρίζει τις μονάδες σε θέματα βιωσιμότητας ενώ παράλληλα θα έχει αρμοδιότητα αξιολόγησης ενός μέρους των ESG δανείων.
  • Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο για την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας του Metaverse, την εφαρμογή του blockchain στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τα κρυπτονομίσματα που φαίνεται να είναι το νέο είδος επενδυτικού προϊόντος βασισμένο στην τεχνολογία. Αν και ακόμα έχουμε πολλά να μάθουμε για το τεχνολογικό αυτό άλμα που φαίνεται ότι θα ορίσει την μετα-πανδημίας εποχή, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και κινούμαστε ήδη προς την κατεύθυνση εφαρμογής κάποιων εκ των νέων ψηφιακών εργαλείων που θα ανοίξουν το δρόμο για καινούριες ευκαιρίες στο άμεσο μέλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες για την αφοσίωση και τη συνεισφορά τους στα αποτελέσματα του CIB. Κάθε επιτυχία που σημειώνουμε είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς και συστηματικής εργασίας και είμαι βέβαιος ότι με τα εφόδια αυτά μπορούμε αντιμετωπίζουμε το μέλλον με θετικότητα και αισιοδοξία.

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Βασιλείου

   
Τα νέα μας

Τα νέα μας

Μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα και τις εξελίξεις του
Corporate & Investment Banking.
Τα νέα μας
Το CIB είμαστε εμείς

Το CIB είμαστε εμείς

Καλωσορίζουμε τους συναδέλφους μας στα νέα τους καθήκοντα στο Corporate & Investment Banking.
Το CIB είμαστε εμείς
Οι επιτυχίες μας

Οι επιτυχίες μας

Καταφέραμε να ηγηθούμε σε μεγάλης κλίμακας συναλλαγές με ιδιαίτερη συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι επιτυχίες μας